Înainte le alegerile programate pentru data de 24 februarie, la Federaţia Română de Judo au început luptele pentru putere

0
1833

În urma unui proces intentat de fostul secretar general Alexandru Bălgrădean, Federația Română de Judo, condusă de Cozmin Guşă a avut conturile blocate pentru o datorie de 40.000 de euro. Suma reprezintă jumătate din împrumutul în valoare de 80.000 de euro pe care fostul secretar general Alexandru Bălgrădean îl acordase Federaţiei Române de Judo la începutul anului 2015, în perioada în care funcţia de preşedinte era ocupată de Doru Sapta.

Contestatarii actualului președinte, Cozmin Gușă, susțin că ” „la începutul lui 2015, când președinte era Doru Sapta, federația nu primise încă bugetul de la MTS, iar Bălgrădean, care era secretar general, a dat un împrumut de 80.000 de euro.

Urma să-i recupereze când veneau fondurile de Stat. O parte i-a luat, însă au rămas 40.000, neachitați, de atunci”.

După ce a câștigat în primă instanță la finalul anului 2020, decizia tribunalului fiind executorie, Alexandru Bălgrădean a apelat la un executor judecătoresc pentru a bloca conturile federaţiei până la achitarea datoriei.

Preşedintele Cosmin Guşă spune că între timp lucrurile au fost rezolvate, catalogând întreaga poveste ca fiind un atac la adresa domniei sale, înaintea alegerilor.

Însă, problemele Federaţiei Române de Judo nu se opresc aici… În anul 2017, un control al ANAF a relevat faptul că în perioada 2011-5015, în mandatul foștilor președinți, Eduard Doandeș (2011-2013) și Doru Sapta (2015-2017), în care funcţia de contabil a fost ocupată de Daniela Grozavu, au fost efectuate cheltuieli fictive sau ilegale în valoare totală de 550.000 de euro. Mai mult controlul a descoperit şi lupşa mai multor documente justificative.

Deşi, la preluarea mandatului, preşedintele Cozmin Guşă şi Federaţia Română de Judo s-au angajat ca să recupereze prejudiciul constatat, nu s-a rezolvat nimic, pentru că acţiunea a fost pornita în instanţă după prescrierea faptelor care a intervenit după 3 ani.

Voci din rândul celor care-l contestă spun că „domnul Cozmin Gușă, care candidează iar la președinția FR Judo, nu și-a respectat deloc angajamentele și promisiunile. Spunea că judoul va deveni puternic, stabil financiar, dar acum, în mandatul său, s-a ajuns inclusiv la blocarea conturilor federației”.

La alegerile din 24 februarie lupta pentru putere în Federaţia Română de Judo se dă între Cozmin Gușă, actualul președinte, Paul Augustin, fost șef al Colegiului Arbitrilor şi George Teșeleanu, fost vicepreședinte în mandatul lui Florin Lascău.

Legat de acest scandal, preşedintele FR Judo, Cozmin Guşă a făcut mai multe declaraţii din care redăm cele mai importante pasaje:

„Conturile nu sunt blocate. Am făcut o întâmpinare juridică, sesizând că această acțiune a fost demarată ilegal. Și banca a fost de acord cu noi. Banii din conturi sunt strict pentru salariile personalului și indemnizațiile sportivilor, pentru competițiile agreate cu MTS și COSR”

„Bălgrădean a împrumutat FR Judo, dar e pe rol un alt dosar penal, cu declarații ale martorilor din federație, că și-a primit în numerar acei bani. Probabil o ilegalitate în mandatul Sapta – Bălgrădean, cu complicitatea contabilei”

„Decizia tribunalului, de a-i da dreptate lui Bălgrădean, este eronată, fiindcă nu a ținut cont de dovezile din celălalt dosar”.

„Suntem în proces cu fostul președinte, Doru Sapta, pentru recuperarea a 60.000 de euro și îl vom câștiga. Din păcate, în mandatul lui Florin Lascău, cel care a urmat la șefia FR Judo, nu s-a încercat recuperarea banilor cheltuiți nejustificat, s-a desființat lotul masculin și, dacă îmi amintesc bine, a fost și un incendiu la contabilitate, în care au ars multe documente. Le-am recuperat greu și doar parțial, din arhiva electronică”

„FR Judo nu are nicio datorie, le-a achitat pe toate în mandatul meu. De aceea nici nu mai aduc fonduri private, ca Bălgrădean sau alții din echipă care mă contestă să ia bani nemeritați”

De partea cealaltă, Alexandru Bălgrădean a declarat:

„Adevărul judiciar e de partea mea. Să spună Gușă ce număr are dosarul pe care zice că îl are împotriva mea. Banii se dau cu acte sau prin bancă, nu prin martori. Gușă minte! Ce spune despre mine e o declarație de interlop!”

„N-au luat măsuri să recupereze banii decât prea târziu. Lotul masculin s-a distrus din cauza lui Florin Bercean, de la lotul feminin, acest rentier al FR Judo, care încasează bani, ilegal și imoral, din legitimările de la mai multe cluburi. Nu e normal ca aceste cluburi să plătească hoția și incompetența lui Gușă sau a lui Bercean, care e și vicepreședinte executiv”

„Ei sunt disperați să câștige alegerile. Acționează ca o bandă de mafioți, ignorând legea. Prin secretarul general Gheorghe Savu, încearcă să obțină delegații în alb de la cluburi, pentru alegeri, în scopul vicierii rezultatelor”

„Acest Savu, care zicea că a pierdut actele contabile, la controalele din 2010 și din 2015 este cheia, iar Gușă e locotenentul lui. Acum aflu și eu că ar fi fost un incendiu la FR Judo. E clar, Savu nu are nicio vină, iar Gușă e pompierul de serviciu. Numai aberații și minciuni”

De curând, o altă „bombă” a explodat în curtea Federaţiei Române de Judo… Fostul campion Adrian Croitoru a obținut la Tribunalul Braşov, câștig de cauză în în procesul intentat FR Judo după ce a fost concediat din funcția de antrenor al lotului național masculin. Instanţa a decis că FR Judo trebuie să-i plătească lui Adrian Croitoru daune morale de 100.000 de euro, plus restanțele salariale, diurne și alte prime din perioada 2017-2018.

Urmare acestei decizii, președintele Cozmin Gușă a hotărât să conteste, în instanţă, toate deciziile Tribunalului Braşov, dând mandat avocatului FR Judo să formuleze plângeri penale pentru abuz în serviciu, împotriva celor 3 judecători ai completului care au dat sentinţa în procesul cu fostul antrenor.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here