În următorii zece ani, 600.000 de locuri de muncă din România vor fi modificate de transformarea digitală

0
870

Conform unui raport al firmei de consultanţă PwC, în următorii zece ani, 600.000 de locuri de muncă din România vor fi afectate de transformarea digitală generată de noile tehnologii.

Potrivit raportului, vor fi create 325.000 de noi locuri de muncă în următorul deceniu, în timp ce pentru alte 275.000 lucrătorii trebuie să-şi îmbunătăţească abilităţile digitale întrucât automatizarea şi introducerea inteligenţei artificiale vor elimina treptat activităţile repetitive.

Ionuţ Sas, Partener PwC România:

”Cea mai importantă observaţie este că dezvoltarea abilităţilor digitale ale angajaţilor devine vitală şi că, totodată, trebuie încurajate parteneriatele cu instituţiile guvernamentale pentru a căuta zone de interes comun, cum ar fi infrastructura, educaţia sau sănătatea, în care e nevoie de investiţii pentru a stimula adoptarea noilor tehnologii. În lipsa investiţiilor, nu pot apărea noi locuri de muncă în sectoare esenţiale. Mai mult, în cazul economiilor vulnerabile la automatizare şi la schimbarea modelelor de afaceri, există riscul destul de mare ca unele locuri de muncă să dispară. Prin urmare, preocuparea pentru educaţie şi recalificare, inclusiv a guvernelor, poate să atenueze presiunea asupra persoanelor cu abilităţi care vor fi tot mai puţin cerute pe piaţa muncii în viitor.”

Astfel, 600.000 de locuri de muncă vor resimţi impactul noilor tehnologii în România. Pentru menţinerea, respectiv crearea lor fiind necesară o strategie în domeniile inovării şi digitalizării, potrivit companiei.

”Inovarea şi digitalizarea vor contribui la eficientizarea proceselor, dar impun şi aplicarea unor strategii de îmbunătăţire a abilităţilor digitale ale lucrătorilor. Cele 600.000 de locuri de muncă pot aduce o contribuţie la creşterea Produsului Intern Brut (PIB) al României de 66 miliarde dolari, până în anul 2029”, se arată în comunicat.

Totodată, în industria manufacturieră, agricultură şi utilităţi, locurile de muncă au cea mai mare probabilitate de a fi înlocuite, având în vedere că aceste sectoare nu folosesc, în prezent, tehnologie şi automatizare. În aceste sectoare va fi nevoie de îmbunătăţirea abilităţilor digitale ale angajaţilor, potrivit PwC.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here