În urma unor controale efectuate în Bucureşti şi judeţele Ilfov şi Călăraşi, inspectorii vamali au confiscat peste 18 tone de tutun, în valoare de 560.000 de euro

0
1004

Potrivit unui comunicat de presă, Direcţia Generală a Vămilor (DGV), în perioada 1 – 2 octombrie, inspectorii din cadrul Direcţiei Regionale Vamale Bucureşti, precum şi două echipaje canine din cadrul Direcţiei Generale a Vămilor, au participat la acţiuni comune cu structuri din cadrul IGPR, în vederea combaterii comerţului ilegal cu produse din tutun.

Astfel, la verificările efectuate în diverse locuri din Municipiul Bucureşti, dar şi de pe raza judeţelor Ilfov şi Călăraşi, au fost descoperite aproximativ 13.725 kg tutun frunze şi 4.340 kg tutun pentru fumat, în valoare totală de 560.000 de euro.

“Tutunul brut era destinat prelucrării ilicite, urmând ca ulterior să fie ambalat şi comercializat online, prin intermediul site-urilor specializate. În vederea identificării persoanelor implicate, verificările sunt derulate de către organele de poliţie sub aspectul săvârşirii unor fapte de natura penală, produsele din tutun fiind reţinute în vederea confiscării de către inspectorii Direcţiei Regionale Vamale Bucureşti”, se arată în comunicatul DGV.

Conform unui studiu Novel Research, publicat la începutul lunii septembrie, piaţa neagră a ţigaretelor din România a scăzut, în iulie, la 13,7% din totalul consumului, cu 1,2 puncte procentuale mai puţin faţă de mai şi cu 3,6 puncte procentuale comparativ cu ianuarie 2019. Realizatorii cercetării au precizat că un nivel al contrabandei de sub 14% nu s-a mai înregistrat de şase ani.

Datele oficiale arată că regiunea Nord-Est rămâne cea mai afectată de comerţul ilegal, cu toate că s-a redus cu 1,2 p.p. până la 29,5%. Totodată, piaţa neagră a ţigaretelor se menţine la niveluri ridicate în Sud-Vest (22,3%) şi Vest (21,8%).

Sectorul tutunului este al doilea mare contribuabil la bugetul de stat al României, după cel petrolier.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here