În urma arbitrajului internaţional, americanii de la Chevron au virat statului român 97,17 milioane de dolari

0
1096

Gigi Dragomir, preşedintele ANRM, la solicitarea ziarului Bursa, a confirmat că Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM) a primit de la compania americană Chevron suma de 98,17 milioane de dolari, datorată în urma procesului de la Curtea Internaţională de Arbitraj de pe lângă Camera Internaţională de Comerţ de la Paris (ICC Paris), încheiat la începutul acestui an.

Potrivit acestuia, a avut loc o licitaţie pentru realizarea schimbului valutar, urmând ca ANRM să vireze, în aceeaşi zi, către Trezorerie suma de 369,07 milioane de lei, ce se va constitui venit la bugetul de stat.

Guvernul a anunţat, recent, că Chevron va plăti ANRM suma de 73.450.000 dolari plus dobânzi, în urma rezilierii a trei acorduri petroliere de concesiune, fără respectarea obligaţiilor financiare prevăzute de Legea petrolului, potrivit deciziei Curţii de la Paris.

Dobânda adăugată a fost stabilită la nivelul ratei de referinţă a BNR + 8%, calculată începând cu data de 23.10.2014.

ANRM şi Chevron România Holdings au încheiat, pe 3 martie 2011, trei acorduri de concesiune pentru exploatare-dezvoltare-explorare în perimetrele EX 17 – Costineşti, EX – 18 Vama Veche şi EX – 19 Adamclisi, aprobate prin hotărâri de guvern, care prevedeau obligaţii minime de explorare asumate de Chevron, conform unui comunicat al Guvernului.

În comunicat se precizează: “În noiembrie 2014, Chevron a informat ANRM că renunţă la acordurile de concesiune menţionate. ANRM a refuzat să emită, însă, decizia de încetare a concesiunii, pentru nerespectarea, de către compania petrolieră, a art. 40 din Legea petrolului. Mai exact, Chevron nu a pus la dispoziţia autorităţii competente «suma reprezentând contravaloarea lucrărilor prevăzute în programul minimal de explorare stabilit prin acordul petrolier şi al celor de dezvoltare şi exploatare, scadente la data notificării renunţării şi neexecutate din motive imputabile titularului acordului petrolier”.

Compania americană s-a adresat Curţii de Arbitraj în iunie 2015, solicitând să se constate că şi-a îndeplinit obligaţiile prevăzute de acordurile petroliere cu ANRM pentru încetarea contractelor.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here