În urma analizării ultimelor date referitoare la coronavirus, Preşedintele Trump bate în retragere şi renunţă la anunţata deschidere a țării

0
1867
Trump si Coronavirus

Timp de şase zile, președintele Trump a vorbit despre redeschiderea țării. El a povestit optimist cum vor reveni oamenii la viaţa anterioară, cum vor merge iar la locurile de muncă şi cum se vor întoarce în restaurante sau în mall-uri, pentru cumpărături, fără teamă de îmbolnăvire.

Trump a avansat data de 12 aprilie, ca posibil moment pentru declanşarea acestor fericite întâmplări. Analiştii consideră că această dată a fost aleasă în mod arbitrar, preşedintele apreciind că ar fi frumos să vadă bisericile pline de enoriași, în ziua de Paște. Apoi au apărut evaluările, aproape unanime, ale experților în sănătate publică, ale guvernanților și ale primarilor care luptă, în aceste zile, pentru salvarea vieților celor infectați. Toți s-au exprimat parerea că Paștele reprezintă o dată mult prea apropiată, pentru că răul cel mai mare încă nu a sosit. Departe de aceste opinii, Donald Trump se autodescria ca fiind un preşedinte în timp de război, cu mare viziune, sub conducerea căruia America va învinge „dușmanul tăcut”, coronavirusul.

Schimbare de opinie după numai o săptămână

Duminică, Preşedintele Trump a bătut grăbit în retragere, anunțând de la Rose Garden, chiar înainte de asfinţit, că liniile directoare stricte, de distanțare socială, trasate de guvernul federal, care urmau să expire astăzi, vor fi prelungite până la data 30 aprilie. Mai mult decât atât, întrucât numărul deceselor cauzate de coronavirus, în Statele Unite, a depășit cifra de 2.400 de persoane, aproape 1.000 dintre ele doar în New York, președintele a recunoscut că „duşmanul tăcut” a câștigat teren.
Trump a mai spus că decizia să a fost determinată în primul rând de datele științifice primite, dar este posibil să fi fost mișcat şi în plan personal, judecând după emoţia cu are a vorbit despre sacii negrii, cu trupuri umane, scoşi din spitalul aflat în apropierea casei copilăriei sale, din Queens și despre faptul că un prieten foarte apropiat s-ar afla în comă…
Trump a declarat că a fost convins de datele prezentate de cei doi medici care îl consiliaza în privința pandemiei: dr. Anthony S. Fauci, directorul Institutului Național de Alergii și Boli Infecțioase și dr. Deborah L. Birx, coordonator al grupului de lucru coronavirus, al Casei Albe, care i-au arătat că rata deceselor va crește şi mai mult în următoarele două săptămâni.

Distanțarea sociala extinsa în SUA pana la 30 aprilie

“Nimic nu ar fi mai rău decât să declarăm victoria înainte de câștigarea războiului”, a afirmat Donald Trump la conferința de presă susţinută la Rose Garden, iar „distanțarea socială trebui să continue până la 30 aprilie”.
Donald Trump a spus că estimările sale pentru oprirea răspândirii coronavirusului, au fost iniţial, de numai 15 zile. În urma datelor primite de la specialişti acestea au fost modificate, noul termen fiind sfârșitul lunii aprilie. Mâine, marți, 31 martie, este aşteptată noua strategie de luptă și un rezumat al datelor colectate până în prezent.
“Ne putem aștepta ca până la 1 iunie să fim bine, pe drumul către recuperare”, a spus Donald Trump. În discursul său, acesta s-a străduit să salveze aparenţele, susținând că programul de deschidere a ţării, cu ocazia sărbătorilor de Paște, a fost „mai mult o aspirație” afirmând că acum știe mult mai multe despre traiectoria coronavirusului decât în urmă cu o săptămână. Chiar dacă propunerea sa fantezistă de redeschidere a ţării la jumătatea lunii aprilie nu a fost luată foarte în serios, anunţul amânării acestui moment i-a adus multe laude preşedintelui, din partea dr. Anthony Fauci, care a apreciat că această nouă poziţie reprezintă „o decizie înțeleaptă și prudentă”. „Eu, împreună cu dr. Birx am muncit enorm pentru a  colecta si calcula toate datele, până am ajuns la concluzia că aceasta este cea mai bună alegere, iar președintele a acceptat-o ​​”, a spus mai dr. Fauci.
Dr. Birx a declarat că grupul de lucru a avut in vedere 12 modele de răspândire a coronavirusului, în Statele Unite și a prognozat între 1,6 milioane și 2,2 milioane de victime, în cel mai rău caz, dacă americanii nu adoptă distanțarea socială și nu iau alte măsuri complementare.
David Axelrod, fost consilier senior la Casa Albă, în timpul administraţiei Obama, a scris pe Twitter că:  „Preşedintele Trump descoperă acum că nu te poți juca cu o pandemie. Oamenii sunt bolnavi. Oamenii mor. Mass-media acoperă realitatea sumbră din ţară și faptul că guvernul a răspuns cu întârziere. Acest lucru îl încurajează, acum, pe preşedinte.”
Perspectiva unui număr de 2 milioane de morți pare să fi fost însuşită de preşedintele Trump, deoarece a repetat aceste date statistice de 16 ori, la conferința de presă de duminică.

Revelațiile președintelui Trump

Însă altceva l-a bântuit pe Donald Trump, care şi în trecut a acționat în urma vizionării unor imagini. Ne aducem aminte că în anul 2017 a comandat lovituri aeriene asupra Siriei, după ce a văzut fotografii cu copii gazaţi de propriul guvern.
De această dată, imaginile care l-au mişcat au fost cele din Spitalul Elmhurst aflat în cartierul Queens, al New York-ului, unde președintele s-a petrecut copilăria. Donald Trump spune că acest spital îi este atât de familiar încât îşi aminteşte perfect culoarea pereților exteriori și dimensiunile ferestrelor.
“Am urmărit la televiziune, în ultima săptămână, imaginile cu sacii negrii, în care se aflau oameni decedaţi, aşezaţi pe holuri”, a spus Trump. „Apoi am văzut că au adus camioane congelator pentru a le depozita. Le-au adus pentru că nu mai fac faţă, atât de mulţi oameni au murit. Aceasta este comunitatea mea din Queens, New York. Am văzut lucruri pe care nu credeam ce le voi vedea vreodată, aici. Am mai văzut astfel de imagini, la televizor, dar din țări îndepărtate.”
Apoi a adăugat: „Aceste camioane sunt trase acolo, pentru a fi incărcate cu cadavre. Le vezi şi îţi spui că trebuie să fi , cu ceva, Spitalul Elmhurst… Nu, nu este vorba despre aprovizionare… Este vorba despre oameni decedați.”
Este posibil ca Donald Trump să îşi fi schimbat abordarea vis-a-vis de pandemie, deoarece aceasta începe să vină tot mai aproape de propria-i casă. Săptămâna trecută, premierul britanic Boris Johnson, cel mai apropiat aliat al sau, pe scena mondială, a anunțat că este pozitiv în urma testului făcut pentru coronavirus.
Duminică preşedintele american a afirmat că un prieten apropiat, pe care nu l-a numit, se luptă cu boala. “Este un pic mai în vârstă și mai greoi, dar este o persoană dură. A mers la spital, iar o zi mai târziu a intrat în comă”, a spus Trump. „Merg şi întreb: Cum se simte? Doctorul imi raspunde: Domnule, se află în comă. Este inconștient. Nu este bine. Viteza cu care virusul se instalează şi răul pe care îl face, mai ales dacă găseşte organismul potrivit, este oribil. Este într-adevăr oribil.”
Acesta a fost modul în care preşedintele Trump a povestit despre impactul coronavirusului, constatat personal, săptămâna trecută.
Anterior, pe 23 martie, președintele făcea o paralelă între coronavirus şi gripă sezonieră sau accidentele auto, argumentând că ambele sunt responsabile pentru mult mai multă tragedie decât acesta. „Să ne uităm la accidentele auto, care sunt în număr mult mai mare decât orice altceva ce am putea lua în discuţie… Asta nu înseamnă că vom spune tuturor să nu mai conducă autovehicule.”
Începând de duminică, Donald Trump și-a schimbat poziţia…” Mulți oameni îmi spuneau că nu trebui să facem nimic… Călărește-l (pe virus) ca un cowboy! Aleargă-l, călărește-l pe fraier!”, a declarat Trump. “Apoi a venit perspectiva ca 2,2 milioane de oameni să moară iar acest lucru nu este acceptabil, sub nicio formă.”

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here