În timp ce se războiește, de fațadă, cu mirajul „Statului Paralel”, Codrin Ștefănescu se pregătește să încaseze 4 milioane de euro de la statul-stat

0
1284

Liderul PSD va vinde Primăriei Capitalei cu 156 euro/mp un teren pe care l-a cumpărat cu 6,7 euro/mp și care n-ar fi trebuit niciodată să ajungă în circuitul civil al tranzacțiilor imobiliare. Afacerea lui Ștefănescu – făcută, cap-coadă, cu bunurile statului, în detrimentul statului – îl va recompensa cu o rată a profitului de 2.200 la sută.

Primarul general, Gabriela Firea, nu a răspuns la mesajele RISE, prin care a fost întrebată în ce fază se găsește acțiunea de expropriere a celor 90 de terenuri, care stau în calea extinderii Bulevardului Timișoara.

Iată mai jos, datele și documentele care descriu tunul financiar care urmează să îl îmbogățească pe secretarul general interimar al partidului de guvernământ.

În noiembrie 2013, urmând o inițiativă a primarului Sorin Oprescu, Consiliul General al Municipiului București (CGMB) a hotărât exproprierea unei salbe de terenuri, astfel încât să facă posibilă extinderea Bulevardului Timișoara până la întâlnirea cu șoseaua de centură a orașului.

Printre loturile de pământ pe care hotărârea CGMB le-a nominalizat pentru această expropriere se găsește și unul pe care Codrin Ștefănescu îl deține în coproprietate cu o fostă colaboratoare a magnatului imobiliar Dragoș Dobrescu (48 de ani).

Terenul lui Ștefănescu și al fostei colaboratoare a lui Dobrescu – în suprafață de 3,18 hectare – reprezintă cea mai mare parcelă dintre cele aproape nouăzeci, pe care CGMB și-a propus să le cumpere de la particulari pentru a putea construi prelungirea Bulevardului Timișoara.

Terenul acestora este atât de mare în raport cu celelalte supuse exproprierii încât din banii alocați de CGMB pentru întreaga operațiune aproape o treime va fi folosită pentru a achiziționa lotul de pământ al celor doi.

Astfel, din cele 68 de milioane de lei puse la bătaie pentru acest scop, 22 de milioane le vor reveni lui Ștefănescu și fostei colaboratoare a lui Dobrescu. 22 de milioane de lei, adică aproximativ 5 milioane de euro (156 de euro/mp). Cum cei doi dețin respectivul teren în raportul de 80%-20%, lui Ștefănescu îi vor reveni 4 milioane, iar asociatei lui, 1 milion.

Pământul pe care CGMB se pregătește să îl cumpere în cadrul acestui proiect, la prețul de 156 euro/mp, se găsește la periferia-periferiilor Bucureștiului: lângă centrala electrotermică Vest, pe un câmp părăsit, bântuit de câini, acoperit de bălării și gunoaie.

Decorul de la marginea aceasta a Capitalei e, de altfel, un uriaș loc viran, încadrat de Cimitirul Ghencea II, de calea ferată București-Giurgiu și de agregatele industriale ale centralei electrotermice.

Cel mai mare preț identificat de RISE într-o tranzacție de pe piața liberă, făcută cu pământurile din această zonă în ultimii cincisprezece ani, este de 70 de euro/mp: deci, de două ori mai mic decât cel oferit de Primăria Capitalei!

Tranzacția găsită de RISE a fost semnată în momentul de vârf al precedentei bule imobiliare: decembrie 2007. Însă datele din cartea funciară a lotului deținut de Ștefănescu și de fosta colaboratoare a lui Dobrescu arată că exproprierea – cel puțin a celor 3,18 hectare – nu a fost încă făcută.

Terenul de 12,7 hectare pe care Codrin Ștefănescu și fosta colaboratoare a lui Dragoș Dobrescu îl au, în total, în această extremitate a Bucureștiului a aparținut statului român până în februarie 2004.

În luna aceea, a fost retrocedat, în bloc, împreună cu altele, în suprafață cumulată de 107,9 hectare, la cererea companiei Institutul Pasteur SA, care a susținut că toate aceste pământuri făceau parte din patrimoniul ei istoric.

Institutul Pasteur SA, adică un fost centru de producție și de cercetare în domeniul tratamentelor veterinare, preluat de la stat în 2000 de afaceristul Sorin Stănescu (59 de ani) – cel care îl deține și astăzi. Multimilionar low-profile, cu legături transpartinice, acesta a ieșit din penumbra în care obișnuiește să trăiască abia anul trecut, când a fost naș la nunta faraonică a fiului lui Liviu Dragnea – sărbătorită în septembrie.

În ciuda mersului ei birocratic lin, retrocedarea imensă, a celor 107,9 hectare de care Institutul Pasteur SA a beneficiat în februarie 2004, a fost ilegală!

Judecând asupra unei acțiuni intentate de Primăria Chiajna, două instanțe au stabilit că Institutul Pasteur SA nu avea dreptul să solicite această reconstituire imobiliară gigantică și au anulat titlul de proprietate al celor 107,9 hectare. Sentința – dată, în faza de fond, de Judecătoria Sector 6 (în 2010), apoi, întărită de Tribunalul București (în 2011) – este definitivă.

Chiar dacă titlul de proprietate a fost anulat încă de acum opt ani, niciun metru pătrat din cele 107,9 hectare retrocedate ilegal nu s-a întors până astăzi în proprietatea statului!

Mărunțit și împrăștiat, de-a lungul anilor, prin contracte succesive de vânzare-cumpărare, încheiate între Institutul Pasteur SA și tot felul de terți, pământul are, astăzi, o constelație întreagă de proprietari particulari.

De altfel, patronul Institutul Pasteur SA a început operațiunea de fragmentare și înstrăinare a terenului încă din 2004, imediat după ce a primit pe mână cele 107,9 hectare.

Cuvântul cheie este înstrăinare, pentru că pe multe dintre parcelele în care a spart lotul de 107,9 hectare doar le-a înstrăinat, nu le-a vândut. Le-a pasat, pur și simplu, unor angajați sau parteneri de afaceri, prin contracte încheiate la prețuri simbolice.

Prețuri atât de mici încât frizează ridicolul.

Terenul lui Ștefănescu și al fostei colaboratoare a lui Dobrescu – pe care cei doi vor primi 156 euro/mp de la Primăria Capitalei – este unul dintre acestea: patronul Institutul Pasteur SA l-a „vândut” cu 0,09 euro/mp (sic!) către trei persoane, în septembrie 2004.

Cele trei persoane au fost: Luiza Tănase (concubina de la acea vreme a lui Codrin Ștefănescu), Alain-Florentin Mina (prieten vechi și partener de afaceri al lui Codrin Ștefănescu) și Corina-Mihaela Mihai (colaboratoare a lui Dragoș Dobrescu, la vremea respectivă).

Terenul a rămas la cei trei până astăzi, cu singura excepție că, între timp, Ștefănescu și-a înlocuit concubina în rolul de coproprietar. „Înlocuirea” s-a făcut printr-un contract de vânzare-cumpărare încheiat între el și partenera sa de viață, în 2009, la prețul de 6,67 de euro/mp!

(Un an mai târziu, potrivit presei tabloide, Ștefănescu s-a despărțit de iubita lui, cu care paginile ziarelor de scandal spun că are și un copil.)

O altă mică schimbare în tabloul „proprietarilor” din 2004 este că, între timp, Alain-Florentin Mina a ieșit din indiviziune față de ceilalți doi proprietari, cu cota sa parte din teren: 4,3 hectare.

În noiembrie 2013, atunci când CGMB a votat exproprierile pentru prelungirea Bulevardului Timișoara, Codrin Ștefănescu a fost sunat de reporterii DIGI24, care l-au rugat să comenteze știrea legată de faptul că avea să fie cel mai câștigat dintre beneficiarii indirecți ai acelei lucrări de infrastructură.

PSD-istul a descris achiziția terenului pe care urma să-l vândă statului cu 156 de euro/mp, în felul următor:

„L-am cumpărat în 2007-2008, nu mai țin minte exact. Nu știu dacă am dat mai mult de 40 de euro/mp”.

Afirmația, trâmbițată cu obișnuita siguranță de sine a lui Ștefănescu, este puternic manipulativă.

Într-adevăr, pe terenul pe care se pregătește să-l vândă Primăriei Capitalei cu 156 de euro/mp, PSD-istul nu dăduse mai mult de 40 de euro/mp. Dăduse mult mai puțin: 6,67 euro/mp.

Iar cea de la care îl achiziționase era soția sa neoficială, care îl „cumpărase”, la rândul ei, cu 0,09 euro/mp.

Nu există niciun indiciu că vreo instituție a statului a încercat să întoarcă terenul gigantic, de 107,9 hectare, în proprietatea publică, după ce retrocedarea lui a fost declarată ilegală, în 2011.

De altfel, printre cele aproximativ 90 de parcele pe care Primăria Capitalei se pregătește să le exproprieze ca să facă loc lucrării de extindere a Bulevardului Timișoara, figurează și un mic lot de pământ, pe care Institutul Pasteur SA încă îl mai deține în această zonă.

Un teren de 333 de mp, pentru a cărui expropriere CGMB a aprobat o plată compensatorie de 52.000 de euro în favoarea companiei lui Sorin Stănescu.

Juriștii consultați de RISE spun că, în acest caz, statului i-ar fi ajuns hotărârea judecătorească din 2011 pentru a evacua Institutul Pasteur SA de pe palma de pământ de care are nevoie, de la această firmă, pentru prelungirea Bulevardului Timișoara.

Așadar, statul se pregătește să plătească pentru un activ pe care l-ar putea avea gratis, în virtutea unei sentințe vechi de opt ani.

În privința celorlalte terenuri, pe care firma lui Stănescu a apucat să le vândă, statul ar fi trebuit să îi dea în judecată pe cumpărători și să ceară anularea actelor lor de proprietate, inclusiv pe al lui Codrin Ștefănescu, în încercarea de a redobândi respectivele suprafețe de pământ.

Instituția care ar fi avut calitatea să întreprindă această campanie judiciară este Agenția Domeniilor Statului (ADS) – entitate aflată în subordinea Ministerului Agriculturii.

Anterior retrocedării ilegale din 2004, terenul de 107,9 hectare s-a aflat în gestiunea ADS.

ADS nu a răspuns, până la acest moment, întrebărilor pe care RISE Project i le-a adresat, referitor la acest subiect.

UPDATE: La puțin timp după publicarea articolului, ADS ne-a comunicat explicația de mai jos, la întrebările pe care i le-am trimis.

Nici Sorin Stănescu, patronul Institutul Pasteur SA, nu a avut vreo reacție, până la această oră, la întrebările pe care i le-am expediat prin e-mail. Printr-una dintre întrebările pe care i le-am adresat i-am cerut să ne spună dacă prețul simbolic, de 0,09 euro/mp, cu care le-a vândut cele 17 hectare concubinei lui Ștefănescu, prietenului lui Ștefănescu și colaboratoarei lui Dobrescu a fost, de fapt, expresia disimulată a unei plăți transmise acestora. 

RISE a întrebat-o și pe fosta colaboratoare a lui Dobrescu, Corina-Mihaela Mihai, dacă apariția ei în ecuația celor 2,5 hectare „cumpărate” de la Institutul Pasteur SA cu 0,09 euro/mp a fost doar una butaforică, cu scopul de a ascunde faptul că Dobrescu era beneficiarul real al tranzacției respective.

Aceeași întrebare i-a fost adresata și lui Dragoș Dobrescu. Nici unul, nici altul n-au răspuns, până în momentul de față.

(În aceeași perioadă în care Corina Mihaela Mihai „a cumpărat” cu 0,09 euro/mp un teren de 2,5 hectare de la Institutul Pasteur SA, ea a fost implicată și în preluarea unor drepturi litigioase legate de retrocedarea a 8,8 hectare, tot în partea de vest a Bucureștiului. Din această unică operațiune, Dragoș Dobrescu, europarlamentarul Ramona Mănescu și fostul primar Cristian Poteraș au câștigat, în final, 8 milioane de euro.

 Toate detaliile pe:

 https://www.riseproject.ro/articol/cele-4-milioane-de-euro-ale-lui-codrin-stefanescu/?fbclid=IwAR1_Ak5ZWc9AHadfw2jOc-D4ZXnDEWgUHZh2fu_bcUqP4iwK_eUDsDi1E6M

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here