În sfârșit, scandalul de la Radio România ajunge în Plen. Bani risipiţi, clientelă politică și salarii exorbitante

0
854

Conform informațiilor oferite de către șeful Comisiei de cultură a Camerei Deputaților Gigel Știrbu, directorul general al Societăţii Române de Radiodifuziune (SRR), Georgică Severin, a fost chemat la audiere în ședința forului legislative ce va avea loc marți, deocamdată acesta neconfirmând participarea.

Decizia Comisiei a fost luată pe fondul unei petiții depuse de jurnaliștii Radio România Actualități la forul legislativ în care aceștia îl acuză pe directorul SRR că risipește banii publici, în care „clientela politică PSD primește salarii comparabile cu ale șefului statului”, salarile managerilor la RRA fiind de peste 18.000 lei.

„Da, bineînțeles că am primit petiția. I-am trimis invitație domnului Georgică Severin pentru marți la ora 14.00.

Invitația este trimisă mai demult. Singura problemă este că dânsul a fost plecat săptămâna trecută, iar săptămâna aceasta l-am avut pe ministrul Culturii, așa că dânsul va veni marți. Încă nu am primit confirmarea, dar un văd de ce nu ar veni”, a declarat deputatul PNL Gigel Știrbu, pentru Mediafax.

În petiție, juranaliștii de la postul de radio susțin că „la Radio România salariile Managerilor sunt de peste 18.000 lei”, iar „Severin câștigă 30.000 lei pe lei lunar!”.

„Banii publici sunt risipiți și la Radio România, unde clientela politică PSD primește salarii comparabile cu ale șefului statului. Turism pe bani de la buget, politizarea excesivă a programelor și îngrădirea libertății de expresie, prin tehnici bolșevice, aplicate jurnaliștilor. Audiența programelor, prăbușită, evenimente culturale – transformate în agape de partid”, precizează jurnaliștii RRA în textul petiției.

De asemenea, aceștia mai spus că „președintele Director General are cel mai mare salariu din istoria instituției, în condițiile în care veniturile sunt apropae în întregime provenite de la bugetul statului, acesta nu este prevăzut în Contractul Colectiv de Muncă, potrivit legii, ci s-a stabilit printr-un artificiu administrativ – aprox 30.000 de lei, la care se adaugă cheltuieli de protocol și deplasările internaționale fără rezultate cuantificabile”.

Totodată, conform sursei citate „locuința RAAPPS de peste 100 mp este plătită din banii radioului și potrivit declarației de avere, președintele radioului dețin 6 imobile”, respectiv faptul că directorul general efectuează „deplasări în străinătate costisitoare, călătorii cu clasa business ( în 2018 a făcut 3 deplasări în Coreea de Sud), pentru diverse parteneriate fără o finalitate concretă”.

Jurnaliștii au mai pecizat să că „de curând a fost semnat un nou Contract de muncă cu sindicatul aservit conducerii și un articol nou prevede ca Managerii pot ocupa post fără concurs, prin delegație, pe perioadă nedeterminată, primind salarii peste limita bunului simț (la nivelul președintelui Iohannis)”.

Ba mai mult, jurnaliști RRA atrag atenția asupra faptului că „sunt marginalizați și intimidați în primul rând din cauza veniturilor foarte mici”.

„Salariile jurnaliștilor din SRR, acestea, sunt în medie, de 2.500 de lei, iar cel al muzicienilor din Orchestră, aproape de 5.000)”, potrivit sursei menționate.

Nu în ultimul rând, aceștia îl acuză pe Georgică Severin că utilizează resursele instituției pentru platforme politice, orchestrele fiind trimise să cânte la diverse evenimente al ministerelor. Politizarea emisiunilor este un alt lucru pe care jurnalisții RRA i-l reproșează lui Georgică Severin.

Prin urmare, aceștia cer verificarea aspectelor semnalate și luarea măsurilor legale care se impun, cu informarea, în termenul legal, a Secretariatului General al Guvernului.

Toate detaliile pe:

https://evz.ro/radio-romania-ssr-audiere-gigel-stirbu.html

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here