Conform unui comunicat de presă al instituţiei, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală rambursează, în luna aprilie 2019, TVA în valoare de 1,934 miliarde de lei.
Potrivit documentului, suma include, în ordinea vechimii, toate deconturile de TVA soluţionate prin decizii de rambursare înregistrate în baza de date până la 23 februarie 2019. Astfel, deconturile cu restituire şi compensare se ridică 1,483 miliarde de lei. De asemenea, deconturile cu compensare integrală au un cuantum de 421,8 milioane de lei.
ANAF precizează că în cazul deconturilor cu compensare parţială suma este de 29,6 milioane de lei.
Pentru sumele de restituit, care totalizează 1,450 miliarde de lei, plata efectivă este realizată în două tranşe: tranşa I, de 529,8 milioane de lei, şi tranşa II, de 920,3 milioane de lei.
Teodorovici a falsificat datele privind deficitul
În luna martie, ANAF transmitea că rambursează TVA în valoare de 2,6 miliarde lei.
Deputatul USR Claudiu Năsui i-a cerut atunci demisia ministrului de Finanţe Eugen Teodorovici, pe care l-a acuzat că a falsificat datele privind deficitul bugetar pentru anul 2018 prin faptul că Guvernul a amânat timp de mai multe luni să ramburseze TVA către companiile româneşti, pentru a se încadra în limita de 3% a deficitului.
Ce s-a întâmplat de au fost deodată atât de mari rambursările? Deputatul a explicat, atunci: „Din ianuarie până în octombrie 2018, media rambursărilor lunare de TVA era de 1,4 miliarde, cât e normal să fie. În luna noiembrie, însă, guvernul a intrat în panică maximă pentru că depăşea ţinta de 3% deficit. Depăşirea ţintei ar fi fost semnalul cel mai clar că guvernul ne minte. Că, în ciuda tuturor creşterilor de taxe, tot nu au suficienţi bani”.
Potrivit lui Năsui, în ultimele luni ale anului devenea tot mai clar că statul român nu mai face faţă cheltuielilor. Ţinta de deficit de 3% era ca şi depăşită în ochii multora. De aceea statul a intrat în modul de avarie şi a început să amâne toate plăţile pe care le mai putea amâna. Printre aceste plăţi s-au aflat şi rambursările de TVA, adică bani care nici măcar nu erau ai statului. Deputatul susţinea că statul a ţinut bani care nu erau ai lui doar ca să se încadreze în deficit.
„Adică, guvernul nu doar că a falsificat datele privind deficitul cu bună ştiinţă, dar a şi sabotat economia prin a reţine banii întreprinderilor româneşti”, acuza Năsui.