Datele transmise de INS mai arată că în comparatie cu primul trimestru, în trimestrul al doilea, PIB-ul a crescut cu 1%. În trimestrul al doilea, comparativ cu același trimestru din 2018, creșterea a fost de 4,4% pe seria brută şi cu 4,6% pe seria ajustată sezonier.
Datele nu sunt surprinzătoare, câtă vreme avem pe de o parte re-dinamizarea consumului intern, dar în același timp asistăm și la decelerarea economiilor partenere din Vestul Europei, principala destinație a cererii externe.
Pe partea de consum intern, dinamica anuală (deși în accelerare în iunie) e sub ritmul potențial pentru a 11-a lună la rând, în pofida creșterii semnificative a venitului real disponibil al populației în ultimele luni (cu un ritm anual de peste 10%), arată o analiză a Băncii Transilvania. Astfel, conform INS volumul vânzărilor din comerțul cu amănuntul a crescut cu un ritm lunar de 1.3% în iunie. În dinamică an/an volumul vânzărilor din comerțul cu amănuntul a accelerat de la 4.1% în mai la 4.9% în iunie. Prin urmare, în primul semestru al anului curent volumul vânzărilor din comerțul cu amănuntul a crescut cu 6.8% an/an.
Conform scenariului de bază al BT, dinamica anuală a consumului privat ar putea accelera de la 5.2% în 2018 la 6.3% în 2019, evoluție determinată de mix-ul relaxat și nesustenabil de politici economice. Pe de altă parte, ritmul anual al consumului privat ar putea decelera la 5% în 2020, ca urmare a perspectivelor de rebalansare a politicii economice interne (în contextul nivelului ridicat al deficitelor gemene). Pentru 2021 ne așteptăm la o re-accelerare a consumului privat la 5.2% an/an.
Cât despre evoluția comenzilor noi în industria prelucrătoare în primul semestru al anului curent, statisticile indică evoluția sub ritmul potențial pentru a cincea lună consecutiv în iunie, pe fondul resimțirii tensiunilor comerciale globale și provocărilor din sfera echilibrului macroeconomic intern. În primul semestru din 2019 comenzile noi în industria prelucrătoare au consemnat un avans de 5.4% an/an.
Conform scenariului macroeconomic central BT investițiile productive în economia națională ar putea crește cu dinamici medii anuale de 4.1% în 2019, 3.2% în 2020 și 3.5% în 2021. Subliniem faptul că dinamica investițiilor productive pe plan intern în ultimii cinci ani a fost una lentă, inferioară celei înregistrate la nivelul Zonei Euro (principalul partener economic). În acest context atragem atenția la potențialul ridicat pentru dinamizarea investițiilor pe plan intern în ciclul economic viitor, concretizarea acestuia fiind dependentă, în primul rând, de ameliorarea mix-ului intern de politici economice (inclusiv accelerarea reformelor structurale).