În România, legislaţia fiscală a fost modificată în 2017 de 197 de ori, iar anul trecut „doar”de 195 de ori

0
1081

Mii de antreprenori români au preferat să-și mute, în ultima vreme, afacerile în Bulgaria. Impozitele vecinilor sunt mai mici, iar autoritățile nu schimbă regulile în timpul jocului, ca la noi. Bulgarii au aceeași legislație fiscală de ani buni, nu o modifică peste noapte.

Antreprenorii români care şi-au mutat deja afacerile în Bulgaria spun că avantajele sunt multiple.

“Există o singură taxă, TVA-ul pe care trebuie să-l plăteşti în luna următoare pe încasările pe care le-ai făcut în luna curs şi în următorul an plăteşti 10% impozit pe profit, plus 5% dividendele. În al doilea rând, stabilitatea cursului valutar. Este nu stabil, foarte stabil.”

De când au văzut interes din partea românilor, multe birouri de acte din Ruse înfiinţează firme în Bulgaria pentru ei. Cunosc legislaţia din cele două ţări şi au angajaţi care vorbesc limba romană.

Denislav Marinov, avocat:

”Întreaga procedură durează două săptămâni. Începe, să zicem, de la 550 euro şi mai sus. Acum vin cei care sunt mai aproape de oraşul Ruse. Vin din zona Bucureşti, Ploieşti, să zicem Alexandria, Slatina.”

Irina Buda, avocat:

“Bulgaria are o legislaţie previzibilă şi stabilă, niciodată oamenii nu au tendinţa să încalce regulile pentru că ştiu exact şi îşi fac pe o perioadă mai lungă de timp planurile. Dacă se întâmplă să vină ANAF-ul lor în control, li se explică unde au greşit, deci nu se dau imediat sancţiuni, la a doua greşeală dacă nu s-a înţeles.”

Bulgaria nu a mai modificat legislaţia în domeniul fiscal de 12 ani.

Florin Jianu, CNIMM:

”Noi am modificat anul trecut de 195 de ori, în 2017 de 197 de ori legislaţia fiscală, e normal ca oamenii să se uite şi spre alte orizonturi. Sunt de ordinul miilor, deja!”

Consiliul Naţional al Întreprinderilor mici şi mijlocii a lansat o aplicaţie ca să afle în ce măsură îi afectează pe oamenii de afaceri o modificare legislativă. Rămâne de văzut dacă Guvernul va ţine cont de rezultatele acestui studiu.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here