În programul de guvernare al PSD apare impozitul pe cifra de afaceri a companiilor, lucru interzis în Uniunea Europeană

0
1210

„Vom introduce impozitarea veniturilor pentru toate companiile din România, (impozit pe cifra de afaceri) începând cu 01 ianuarie 2018. Acest impozit va înlocui impozitul pe profit și va avea 2 sau 3 trepte de impozitare” scrie în programul de guvernare.

Adrian Benţa, consultant fiscal, atrage atenţia asupra faptului că România riscă declanşarea procedurii de infrigement dacă va promova impozitul procentual pe cifra de afecri, deorece o astfel de decizie încalcă prevederile directivei 388/77. Acesta a arătat că aplicarea unei cote diferenţiale de impozit pe cifra de afaceri poate crea discrepanţe concurenţiale între ţări, discrepanţe care se vor regăsi în preţurile produsului final.

În noul program de guvernare al PSD se vorbeşte de introducerea impozitului pe cifra de afaceri în loc de impozit pe profit, din 1 ianuarie 2018, ca o nouă modalitate de a majora gradul de colectare a veniturilor la bugetul de stat. Consultantul fiscal Adrian Benţa declară că aplicarea unei astfel de măsuri fiscale va aduce o nouă procedură de infringement împotriva României deoarece astfel de „tehnici de taxare sunt interzise de art. 31-33 din directiva 388/77 privind impozitarea profitului.

„Dacă acest tip de impozit ar fi fost permis, l-am fi întâlnit peste tot în Europa. Cotele diferenţiale de împozit pe cifra de afaceri ar putea produce discrepanţe concurenţiale. Dacă ar fi permis într-un stat acest tip de impozit ar putea fi 15% şi în altul 5%. Aceste discrepanţe se vor regăsi în preţurile produsului final”, a declarat Benţa. De aceea, singura taxă pe cifra de afaceri care este permisă în Uniune este taxa pe valoarea adăugată.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here