În primele zece luni ale anului, Primăria Municipiului Bucureşti a cheltuit, în total, 3,59 miliarde de lei, potrivit datelor publicate de Ministerul de Finanţe

0
1156

Datele, publicate pe portalul de transparenţă bugetară al Ministerului de Finanţe, arată că, cel puţin din punct de vedere al sumelor cheltuite, străzile sunt mai puţin importante decât cultura şi spectacolele.

Cele mai mari cheltuieli din totalul celor 3,59 miliarde de lei, care apar în execuţia bugetară, sunt, aşa cum era previzibil, subvenţiile. Cele mai mari sunt cele acordate pentru transportul în comun (464 milioane de lei) şi cele pentru apă caldă şi căldură (300 de milioane de lei), dat fiind că, în Bucureşti, atât preţul călătoriei cu mijloacele de transport în comun de suprafaţă, cât şi preţul gigacaloriei sunt mai mici decât costurile pe care le au regiile locale, respectiv RATB şi RADET.

Inedit este însă cuantumul cheltuielilor culturale. Astfel, pe locul patru în topul cheltuielilor totale, regăsim “instituţii publice de spectacole şi concerte”, către care au fost transferate aproape 176 de milioane de lei din bugetul primăriei.

În execuţia bugetară, tot la capitolul cheltuieli, dar cu sursă de finanţare „venituri proprii şi subvenţii” se mai regăsesc “alte servicii culturale”, pentru care s-au cheltuit 69 de milioane de lei (alte cheltuieli cu bunuri şi servicii) şi “instituţii publice de spectacole şi concerte” cu cheltuieli de 63,6 milioane de lei” (tot alte cheltuieli cu bunuri şi servicii).

Nu se poate  şti (serviciul de presă al primăriei nu a oferit lămuriri referitoare la cheltuielile făcute în primele zece luni ) cât din aceste sume au mers către teatrele din Bucureşti, de exemplu, şi cât către concertele sau spectacolele organizate în aer liber, dar, aşa cum veţi vedea mai jos, aceste cheltuieli au fost mai mari decât cele alocate străzilor.

La capitolul “străzi”, cheltuielile, făcute integral de la buget, pentru reparaţiile curente au fost de doar 55,1 milioane de lei, iar la acelaşi capitol, cheltuielile pentru construcţia de străzi s-au ridicat la 49 de milioane de lei.

Tot ca o comparaţie interesantă, sumele cheltuite pentru reparaţia străzilor actuale sau construcţia unora noi au fost mai mici decât cele pentru parcuri sau spaţii verzi. Astfel, la capitolul “Întreţinere grădini publice, parcuri, zone verzi, baze sportive şi de agrement”, sumele cheltuite din fondurile proprii ale primăriei se ridică la 82,4 milioane de lei.

În total, pe primele zece luni ale anului, bugetul Primăriei Capitalei este excedentar. Cheltuielile au fost de 3,59 miliarde de lei, iar veniturile de 4,78 miliarde de lei.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here