În primele opt luni importurile masive au dus deficitul balanței de plăți la 5,83 miliarde de euro  

0
864

Conform datelor Băncii Naţionale a României, contul curent al balanţei de plăţi a înregistrat un deficit de 5,83 miliarde euro în primele opt luni ale acestui an, cu 37,8% mai mare faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

În primele opt luni ale anului trecut, deficitul contului curent a fost de 4,231 miliarde euro, arată datele revizuite ale BNR.

Contul curent al balanţei de plăţi include sumele încasate şi cele plătite de România în relaţiile comerciale cu celelalte state. Principala componentă care contribuie la contul curent al balanţei de plăţi este comerţul exterior, puternic deficitar în cazul României.

În primele opt luni, deficitul comercial a avansat cu 14%, până la 8,98 miliarde euro, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit datelor publicate recent de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Potrivit datelor BNR, balanţa bunurilor a consemnat, în primele opt luni, un deficit de 8,767 miliarde euro, în creştere cu 1,472 miliarde euro faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Balanţa veniturilor primare, care include mai ales dividendele repatriate de investitorii străini şi cele încasate de investitorii români din străinătate, a înregistrat un deficit de 3,849 miliarde euro în primele opt luni, mai redus cu 304 milioane euro decât cel înregistrat în aceeaşi perioadă a anului trecut.

Investiţiile directe ale nerezidenţilor în România au însumat 2,863 miliarde euro (comparativ cu 2,955 miliarde euro în aceeaşi perioadă a anului trecut), din care participaţiile la capital (inclusiv profitul reinvestit net estimat) au însumat 2,517 milioane euro, iar creditele intragrup au înregistrat valoarea netă de 346 milioane euro.

Contul curent al balanţei de plăţi a înregistrat anul trecut un deficit de 6,46 miliarde euro, cu 85% mai mare decât nivelul înregistrat în 2016, mai ales ca urmare a dezechilibrării balanţei comerciale.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here