În perspectiva liberalizarii preţului gazelor, românii sunt nevoiţi să caute soluţii de reducere a cheltuielilor şi a risipei de energie

0
1342
Gaze
Gaze

Liberalizarea preţului gazelor va creşte povara facturilor la căldură, iar Statul promite termoizolarea unui număr dublu de apartamente faţă de 2016.

Mai bine de jumătate din cele 8,8 milioane de locuinţe din România beneficiază de o sursă proprie de încălzire. De asemenea, peste 50% din clădirile individuale ale ţării sunt amplasate în mediul rural, unde încălzirea cu lemne este încă preponderentă. Totuşi, numărul locuinţelor care folosesc gazul ca sursă primară de încălzire poate fi estimat la aproape patru milioane. Chiar dacă liberalizarea preţului gazelor, care ar trebui să aibă loc la 1 aprilie, va fi amânată, ea tot se va întâmpla până iarna viitoare, la presiunea producătorilor de gaze şi a Comisiei Europene. Marii furnizori de gaze, E.On şi Engie, spun că liberalizarea va conduce la o majorare cu 45% a facturilor la încălzire.

În prezent, mai bine de un sfert dintre proprietarii de locuinţe din România sunt nevoiţi să împrumute bani sau chiar să facă un credit pentru a plăti factura la încălzire, se arată într-un studiu extins la nivel naţional şi la toate tipurile de încălzire, realizat de compania americană Honeywell. Din acest grup de români, 5,8% spun că se confruntă frecvent cu această situaţie. Scumpirea gazelor va accentua semnificativ situaţia actuală.

„Lumea va începe să fie mai atentă cum gestionează consumul termic pentru că facturile vor exploda după liberalizarea preţului la gaze. Cred că va creşte interesul pentru instrumente de control a căldurii. În urmă cu zece ani, nimeni nu se gândea să îşi termoizoleze casa şi am avut ierni mai grele decât avem acum. Astăzi, treci cu maşina prin sate şi observi că toată lumea îşi termoizolează casele. Orice criză înseamnă căutarea de noi soluţii“, spune Emilia Cerna Mladin, preşedinte al Asociaţiei Auditorilor Energetici pentru Clădiri din România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here