În perioada următoare vor fi stabilite noi principii ce vor sta la baza contractelor de leasing, care vor viza eliminarea clauzelor abuzive

0
896

Preşedintele Comisiei economice, industrii şi servicii din Senat, Daniel Zamfir, a declarat:

„În urma discuţiilor de astăzi (miercuri – n. r.), la care au participat cei din industria leasingului, am ajuns la o concluzie în care în termeni de câteva zile vom stabili nişte noi principii pe care le vom aplica în cazul contractelor de leasing. Este foarte important că şi industria leasingului a înţeles că în acest tip de contract există situaţia în care consumatorul poate fi abuzat. Au existat situaţii în care au fost reclamate clauze abuzive. Ca atare, am căzut de comun acord să eliminăm pe cât posibil situaţiile în care clientul să fie abuzat. Vorbesc despre situaţia în care nu mai poate plăti rata la leasing”, a spus Daniel Zamfir.

Acesta a precizat că reprezentanţii industriei au depus o serie de amendamente, iar acestea urmează a fi analizate şi discutate în perioada următoare în funcţie de timpul disponibil, deoarece prioritatea o va reprezenta dezbaterea proiectului bugetului de stat pe 2018.

„Sunt situaţii foarte multe în care, după ce omul a fost deposedat de bunul respectiv, urma să achite ratele până la expirarea contractului. Or, mi se pare absolut aberant ca după ce ai fost deposedat de bunul respectiv să mai plăteşti acel contract până la finalitate. Ţi s-a luat bunul respectiv, mi se pare corect să nu mai ai de plătit decât respectivele dobânzi şi comisioane aferente ratelor restante. În niciun caz nu ai de ce să mai plăteşti contractul până la final”, a explicat Daniel Zamfir.

Comisia economică, industrii şi servicii din Senat a organizat o dezbatere pe marginea propunerii legislative pentru modificarea Ordonanţei Guvernului nr. 51/1997 privind operaţiunile de leasing şi societăţile de leasing, precum şi a Ordonanţei de Urgenţă nr. 99/2006 privind instituţiile de credit şi adecvarea capitalului, L435/2017, iniţiată de senatorul Daniel Zamfir şi un grup de senatori şi deputaţi ai PNL, PSD, ALDE, UDMR şi PMP.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here