În luna ianuarie, Ministerul Finanţelor Publice vrea să împrumute 3,26 miliarde lei, cu 7,5% mai puţin decât în decembrie

0
661

Potrivit unui anunţ al Ministerului Finanţelor Publice suma totală pe care instituţia intenţionează să o împrumute în ianuarie este 3,26 miliarde de lei, cu aproape 24% mai puţin decât suma vizată luna precedentă şi cu 7,5% mai puţin decât s-a împrumutat în decembrie.

Spre comparaţie, Finanţele au anunţat că plănuiesc să atragă de pe pieţe în decembrie 4,28 miliarde de lei, cu 10,7% mai mult decât în luna precedentă, dar au împrumutat cu 17,6% mai puţin, respectiv peste 3,52 miliarde de lei.

Pentru a obţine suma vizată, MFP a anunţat că va vinde, în ianuarie 2019, titluri de stat în valoare de 500 de milioane de lei, cu 100 de milioane de lei mai puţin decât în luna precedentă, printr-o singură licitaţie, care va fi organizată la data de 17 ianuarie şi care va avea o maturitate de un an. 

În plus, MFP plănuieşte şase sesiuni în care să vândă obligaţiuni guvernamentale, cu una mai puţin faţă de luna precedentă, iar suma totală dorită este de 2,76 miliarde de lei, cu 25% mai mică decât în luna precedentă.

Mai exact, MFP vrea să împrumute o sumă ţintă orientativă de 2,4 miliarde de lei, cu 25% mai puţin decât cea vizată în decembrie, pe care să o completeze cu alte 360 de milioane de lei prin şase sesiuni suplimentare de oferte neconcurenţiale, un nivel, de asemenea, cu 25% sub cel vizat în decembrie. Finanţele vor organiza şase sesiuni de obligaţiuni guvernamentale de câte 400 de milioane de lei, cărora le corespund unele neconcurenţiale de câte 60 de milioane de lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here