În cei unsprezece ani de la înfiinţare, fondurile de pensii private au produs mai mult de 12 miliarde de lei

0
1286

O statistică, publicată pe site-ul Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR), arată că aceasta acumulare s-a produs doar investind banii românilor care contribuie la pensiile obligatorii Pilonul II.

Pilonul II de pensii a fost înfiinţat în anul 2008 şi, iniţial, contribuţia din pensie pe care o virau românii era nesemnificativă. Încă de la acea vreme, administratorii de pensii aveau voie să investească banii acumulaţi de români, pentru ca ei să se înmulţească. Primul an nu a fost însă de succes, iar investiţiile au dus la pierderi, deoarece existau numeroase fonduri de pensii, cu mai multă sau mai puţină abilitate de a investi în mod productiv. Între timp, însă, fondurile de pensii s-au consolidat, au rămas pe piaţă cele mai competitive şi stabile, contribuţia virată de români s-a majorat, astfel că administratorii au început să producă şi profit substanţial.

Un bilanţ realizat de APAPR arată că fondurile de pensie Pilon au generat în toată perioada de funcţionare un randament total de 150,9%, respectiv un randament anualizat de 8,4%. Astfel, de la start şi până la finele anului 2018, randamentul anualizat a fost cu mult peste rata totală inflaţiei din perioada analizată (36,3%), respectiv rata medie anualizată a inflaţiei pentru exact aceeaşi perioadă (2,95%), potrivit APAPR.

Situaţia a continuat să se îmbunătăţească şi în anul 2019, deşi rata inflaţiei a fost mai mare. Câştig uriaş, chiar şi după comisioane Fondurile de pensii private administrau în septembrie aproximativ 59,11 miliarde lei, viraţi de cei 7,376 milioane de participanţi la Pilonul II. Din această sumă, 12,1 miliarde lei (peste 2,5 miliarde euro) reprezintă performanţele investiţionale, mai precis câştigul adus de administratori din investiţiile realizate, din care au fost scăzute deja comisioanele încasate pentru administrarea banilor.

În medie, un român care a contribuit la pensiile private Pilon II a acumulat în cont 6.631 lei (1.612 euro), până la finalul lunii septembrie, o sumă care a crescut cu peste 14% faţă de sfârşitul anului 2018. Mai precis, un român a contribuit la acest cont cu circa 5.000 de lei, în timp ce administratorii au adus prin investiţii peste 1.600 lei.

Astfel, deşi încasează totuşi comisioane generoase pentru administrarea banilor, fondurile de pensii au produs o valoare adăugată ridicată pentru fiecare român.

Aproximativ 25.000 de români au primit până în prezent pensie privată de la Pilonul II. Valoarea totală a plăţilor s-a ridicat la 226 milioane de lei, potrivit statisticilor de pe site-ul APAPR. Plăţile au fost realizate atât direct către beneficiari, cât şi către moştenitori, deoarece banii acumulaţi de un participant la pensiile private se transmit către urmaşi.

Deşi din acest an românii au posibilitatea să renunţe la pensia privată Pilon II şi să contribuie exclusiv la Pilonul I, administrat de stat, doar un număr extrem de mic au ales această variantă. Sub 400 de persoane au solicitat până în prezent firmei care le administrează pensia privată să înceteze contribuţiile către Pilonul II, astfel încât banii să meargă exclusiv la stat, adică la Pilonul I, potrivit unor date furnizate de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) pentru Avocatnet.ro.

Controversata OUG 114, cea care a impus aşa-zisa taxă pe lăcomie pe activele bancare, taxe suplimentare pentru societăţile din energie şi telecomunicaţii, a adus pierderi considerabile şi administratorilor de pensii private. Cei şapte administratori de fonduri private de pensii Pilonul II au înregistrat, în primele şase luni ale acestui an, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, o scădere medie de 37,5% a veniturilor totale, la 147,46 milioane de lei, pe fondul măsurilor impuse prin celebra Ordonanţă.

În iunie 2018, aceştia înregistrau venituri totale de 235,83 milioane de lei, potrivit Profit.ro. Scăderea a avut loc pe fondul impactului prevederilor OUG 114, care a redus, printre altele, nivelul comisioanelor încasate de aceştia. Totodată, după şapte ani de profit, rezultatul agregat al administratorilor arată un minus de 33,94 milioane de lei, comparativ cu un rezultat pozitiv de 54,93 milioane de lei la mijlocul anului 2018.

Cabinetul Orban  şi-a anunţat deja intenţia de a elimina o serie de cerinţe suplimentare impuse fondurilor de pensii administrate privat prin OUG 114. De asemenea, noul Guvern vrea să elimine posibilitatea de a opta între Pilonul I şi Pilonul II. În plus, Executivul liberal vrea să se reia creşterea procentului virat la Pilonul II, aşa cum a fost prevăzut iniţial în legislaţie, după ce Guvernele PSD l-au scăzut.

Toate detaliile pe:

https://adevarul.ro/economie/bani/cati-bani-produs-fondurile-pensii-private-infiintare-1_5dc0589e5163ec4271af87bc/index.html

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here