În ce au investit, din banii publici, Gabriela Firea și Robert Negoiță, 85 de milioane de Euro pe an, adică 234 de mii de Euro pe zi!

0
1237

Nemulțumirea primarilor cu privire la banii alocați de Guvern, prin bugetul României pe anul 2019, încă neaprobat, este exprimată şi de Gabriela Firea sau Robert Negoiță. “Cetățenii vor fi afectați cei mai mult”, explică ei.

Și totuşi, dacă privim retroactiv, constatăm că după doi ani şi jumătate de mandat, primarul Capitalei nu s-a remarcat decât prin proiecte populiste, care mai de care mai controversate: de la excursii în Grecia pentru pensionari până la ajutoare pentru ochelari, biciclete şi alte minuni. La acest capitol, doamna Firea este foarte creativă. Mai puţin, însă când vine vorba de investiţii.

În tot acest timp, Bucureştiul continuă să fie singura capitală europeană care nu poate susţine nicio competiţie sportivă internaţională din cauza lipsei unei săli performante. Traficul continuă să fie jalnic, noile autobuze cumpărate la preţ astronomic se descompun, gropile sunt mai adânci ca niciodată, iar crengile cad din copaci şi vara şi iarna, cu sau fără ploaie îngheţată. Și asta nu este tot.

Se apropie primăvara, deci primarii au nevoie de bani. Mulţi bani! Un raport al Curţii de Conturi arată că primăriile din Bucureşti au cheltuit, 600 de milioane de Euro pentru întreţinerea spaţiilor verzi din 2007 până în 2014. 85 de milioane de Euro pe an, adică 234 de mii de Euro pe zi.

Scandalul declanşat de aceste cifre nu l-a speriat pe Robert Negoiţă care a continuat să investească în panseluţe. De exemplu s-a decis că un milion de euro este o sumă care merită investită în flori sezoniere sau că aproape 80 de milioane de euro pentru întreţinerea unor spaţii verzi n-ar fi aşa o avere. Că doar nu dă de la el din buzunar.

Acum apar primarii la televizor, plini de tupeu, să spună că cetăţenii vor fi afectaţi pentru că li se taie lor din fonduri. Singurele care vor suferi vor fi probabil firmele abonate la banii publici care vor trebuie să vină cu preţuri doar de cinci ori mai mari şi nu de zece.

Și totuşi, nemulţumirea primarilor vocali din PSD pare mai degrabă una cu iz politic-electoral. Conform unor surse politice, primăria Sectorului 3, condusă de Robert Negoiţă a avut la finalul anului 2018 un excedent bugetar de 18 milioane lei, iar pentru 2019 avea alocat un buget de 1039 milioane lei, faţă de 660 milioane lei în 2018.

Primarii se plâng că Guvernul i-a păcălit în decembrie garantându-le bani mai mulţi, dar că în realitate, în ianuarie a venit adevărata bombă ascunsă până atunci şi s-au trezit cu bugete mai mari, dar şi cheltuieli suplimentare. Deci pe scurt, mai puţin pentru ei.

Ceea ce românii trebuie să ştie totuşi este că mare parte din banii administraţiei locale se duc în salarii şi proiecte de tip panseluţe.

În mod cert, războiul este acum unul pe banii publici, în care cetăţeanul nu contează decât în ziua votului. Restul e cancan, vorba Gabrielei Firea.

Deci, bani mai mulţi pentru primării, nu pentru cetăţeni.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here