În caz de default, BNR va putea obliga băncile să transforme unele depozite în capital

0
3026
bnr
BNR se pregăteşte pentru situaţiile de “default bancar” dacă legea dării în plată va trece de Curtea Constituţională a României.
Adaptarea Regulamentului 575/2013 al Uniunii Europene va permite Consiliului de Administraţie al BNR să decidă dacă şi când o instituţie de credit poate apela la conversia împrumuturilor subordonate şi a depozitelor mai mari de doi ani, de la băncile-mamă, în capital, pentru a îndeplini cerințele de capital și solvabilitate.

Cresc riscurile

Înainte de apariţia legii dării în plată orice credit garantat cu o ipotecă era ponderat la risc cu 35% din valoare. Acum, cerințele de provizionare merg și până la 100% sau la un procent de 150% pentru un credit aflat în default.

În condițiile în care excepțiile de neconstituționalitate ridicate de bănci la legea dării în plată vor trece de Curtea Constituțională, BNR va avea nevoie în cazul unor bănci de metode suplimentare de constrângere pentru majorarea capitalului. În Regulamentul 575/2013 privind cerințele prudențiale pentru instituțiile de credit, la articolul 178, aliniatul trei, privind creditele în default, există prevederi care permit instituției de supraveghere să ceară băncii respective să convertească în capital împrumuturile subordonate și depozitele constituie de măncile mamă pe o durată mai mare de doi ani la subsidiarele din România.

Regulamentul european

Regulamentul BNR ține cont de regulamentul european și cerințele de prudențialitate privind capitalurile băncilor nu conțineau această prevedere. De aceea, BNR pregătește o modificare ce va permite CA al BNR să stabilească un regim distinctiv pentru fiecare bancă, care să permită această conversie în caz de nevoie. Practic, dacă după notificările de dare în plată, anumite bănci nu vor mai îndeplini criteriile de capital și solvabilitate, BNR va putea ca și până acum să ceară capital suplimentar de la acționarul principal. Dacă acesta nu vrea sau nu are capitalul necesar, (cazul posibil al unor bănci grecești) Consiliul de Administrație va putea decide conversia împrumuturilor și depozitelor în capital.

BNR a luat o serie de măsuri pentru ca băncile să își reflecte în contabilitate, în rezultatele financiare și în structura portofoliului în mod corect efectele legii dării în plată. Acest lucru implică monitorizarea aplicării corecte a regulamentului European 575/2013, care obligă la calcularea de capital suplimentar, cerințe de capital suplimentare pentru riscul de credit, riscul de contrapartidă, riscul ca debitorul, beneficiind de această lege, să nu-și ramburseze integral obligațiile contractate.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here