În Bucureşti, sectorul 6 dispune de cea mai mare suprafaţă de spaţii comerciale moderne din Bucureşti, ajungând la un stoc cumulat de 301.000 de metri pătraţi la finalul anului 2016

0
4847
cea mai mare suprafaţă de spaţii comerciale moderne din Bucureşti,

Pe a doua poziţie la nivelul Bucureştiului se află sectorul 3, cu un stoc de 270.000 mp.

Sectorul 6 şi Sectorul 3 din Bucureşti concentrează 47% din spaţiile de retail modern ale Bucureştiului. Ambele sectoare au suprafeţe comerciale mai extinse decât în Timişoara, cel mai dezvoltat oraş din ţară pe acest segment, potrivit unui studiu realizat de DTZ Echinox.

În prezent, stocul din Bucureşti este format din 15 centre comerciale, 11 parcuri de retail şi şase galerii comerciale care găzduiesc aproximativ 2.700 de magazine şi dispun de peste 50.000 de locuri de parcare

Spre comparaţie, stocul de retail modern din Timişoara este de 220.000 mp, sub nivelul înregistrat în sectoarele 3 şi 6 ale Capitalei.

În timp ce în sectorul 3 a fost finalizat anul trecut proiectul Parklake Plaza, în sectorul 6 a fost extins proiectul Militari Shopping. Per total, la nivelul Capitalei au fost finalizate anul trecut spaţii comerciale noi cu o suprafaţă închiriabilă de aproape 100.000 de metri pătraţi.

Creşterea semnificativă a consumului înregistrată anul trecut, de circa 14%, se reflectă şi în gradul de ocupare al proiectelor comerciale din Bucureşti, care se situează la 96%. Centrele comerciale dominante au un grad de ocupare egal sau apropiat de nivelul de 100%, în timp ce spaţii disponibile mai mari pot fi gasite în anumite proiecte din sectoarele 3, 4 si 5.

Densitatea medie de spaţii comerciale moderne a ajuns la un nivel de 650 mp / 1.000 de locuitori, cel mai ridicat nivel fiind înregistrat în sectorul 1 (967 mp / 1.000 de locuitori), care găzduieşte proiectul Băneasa, cea mai mare dezvoltare comercială din Romania, cu o suprafaţă cumulată de 140.000 mp (Băneasa Shopping City, Galeria Feeria şi Baneasa Retail Park). De altfel, în Băneasa se înregistrează şi cele mai ridicate chirii la nivelul Bucureştiului, spaţiile cu o suprafaţă de aproximativ 100 de metri pătraţi fiind tranzacţionate la un nivel cuprins între 70 – 80 de euro/mp/lună.

Zona cel mai slab reprezentată pe harta de retail a Capitalei este sectorul 5, pe raza căruia sunt situate doar trei proiecte cu o suprafaţă închiriabilă cumulată de 65.000 mp şi o densitate de doar 239 mp / 1.000 de locuitori. Totuşi, cei peste 270.000 de locuitori ai sectorului sunt deserviţi şi de o serie de proiecte precum AFI Palace Cotroceni, Auchan Dr. Taberei, Carrefour Orhideea sau Unirea Shopping, situate la graniţa sectorului.

În 2017, urmează a fi inaugurată o nouă extensie a proiectului AFI Palace Cotroceni, în timp ce în nordul Capitalei dezvoltatorii au în diverse faze de pre-dezvoltare o serie de proiecte noi sau extensii ale unor scheme de retail funcţionale.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here