În bilanţul prezentat, Vasilica Dăncilă a “uitat” să vorbească despre inflaţie şi deficit

0
1323

Fostul ministru al Finanţelor în Guvernul Ponta, Ioana Petrescu, a atras atenţia asupra faptului că bilanţul prezentat de premierul Dăncilă nu a cuprins niciun fel de date financiare care ar strica imaginea Executivului, ci doar „realizările”.

Ioana Petrescu a scris pe pagina sa de Facebok că Vasilica Dăncilă a prezentat bilanţul guvernării, dar a uitat să menţioneze nişte “realizări”.  

Printre “realizările” omise se numără deficitul bugetar general consolidat care a ajuns la astronomica valoare de 8 miliarde de lei în primele 5 luni din 2018, dar şi inflaţia, care creşte în ritm alert.  

Iată, integral, postarea fostului ministru de Finanţe:  

Viorica Dăncilă a prezentat bilanţul guvernării. A uitat să menţioneze nişte “realizări”:  

1. Deficitul bugetului general consolidat a explodat la 8 miliarde de lei în primele 5 luni ale anului, faţă de doar 2 miliarde de lei în aceeaşi perioadă a anului trecut. Adică este de 4 ori mai mare!  

2. Inflaţia era de 5,4% în iunie 2018 faţă de 4,3%, când a preluat Dăncilă guvernarea. Rata inflaţiei a crescut cu 25% de la începutul anului.  

3. Indicele ROBOR, pe baza căruia se stabilesc ratele la bancă, era 2,05% la începutul lui ianuarie 2018. Azi a urcat la 3,41%, adică a crescut cu 66% faţă de începutul anului 2018. Mai pe româneşte, cei cu credite cu dobândă variabilă plătesc mai mult azi la bancă decât plăteau la începutul lui 2018.

4. Euro era de 4,6412 la începutul anului şi acum a crescut la 4,6512. Adică românul dă mai mulţi bani la bancă dacă are credite în euro decât dădea la începutul mandatului Vioricăi Dăncilă.  

5. Codul Fiscal a fost modificat de peste 120 de ori în timpul mandatului Vioricăi Dăncilă, bulversând total mediul de afaceri. Impozitarea contribuţiilor pentru cei cu activităţi independente s-a schimbat în mijlocul anului fiscal cu aplicabilitate în acelaşi an fiscal! S-a promis eliminarea formularului 600, dar de fapt, informaţiile pe care le dădeai Fiscului pe formularul 600, le dai acum pe un alt formular.  Comasare nu înseamna eliminare! Firmele cu cifra de afaceri sub 1 milion de euro au început anul fiscal crezând că vor plăti 1% impozit pe cifra de afaceri. Legea s-a modificat şi acum ar putea plăti impozit pe profit. Modificarea se aplică începând cu anul curent. Cum să mai facă o firmă un plan de afaceri în aceste condiţii?

6. Legea Pensiilor nu a fost publicată spre dezbatere publică pe 15 iulie, cum se lăuda Olguţa Vasilescu. A mai dat ministrul muncii o lege, cea a salarizării unitare, pe care nu a dezbătut-o cu specialiştii şi am văzut cum a ieşit!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here