În atenția Ministerului Finanțelor este proiectul de ordonanță care va permite ieșirea de la regimul de microîntreprindere, condiția fiind de a avea un capital de minimum 45.000 de lei și cel puțin 2 angajați

0
936
companiile-multinationale

Eugen Teodorovici, a anunțat săptămâna trecută că măsura va fi introdusă printr-o ordonanță, în contextul în care în Parlament întârzie adoptarea acestei facilități.

Pe finalul anului trecut, Guvernul a decis să majoreze de la 500.000 euro la 1 milion euro pragul până la care este aplicat impozitul de 1% pe cifra de afaceri. Mediul de afaceri a solicitat ca impozitarea cu 1% pe cifra de afaceri până în pragul de 1 milion de euro să fie opțională și nu obligatorie.

Conform unui studiu, toate firmele cu o cotă de profit între 4-6% vor ajunge să plătească un impozit mai mare decât în prezent.

Pentru taxarea firmelor, în cazul cărora Ionuț Mișa crescuse plafonul sub care acestea sunt impozitate cu 1% pe cifra de afaceri, în loc de 16% pe profit, au fost propuse în Parlament trei tipuri de plafoane:

1.până în 100.000 euro,

2.între 100.000 și  500.000 euro, la cât este aplicat in prezent impozitul pe cifra de afaceri,

3.de la 500.000 la 1 milion de euro, cu diferite tipuri de impozitare.

S-a mai propus ca impozitul pe cifra de afaceri să fie opțional până la 1 milion euro, amendament aflat încă în dezbatere în Parlament.

În prezent, Guvernul vrea să intervină fără să mai aștepte Parlamentul. „Luând în considerare necesitatea stimulării antreprenoriatului românesc, precum și atragerii de noi investitori externi se impune reglementarea posibilității microîntreprinderilor  de a opta pentru plata impozitului pe profit în condițiile constituirii și menținerii unui capital social minim în valoare de 45.000 lei. De asemenea, pentru stimularea creării de noi locuri de muncă, considerăm că se impune și adăugarea unei condiții legate de un număr minim de salariați”, explică Ministerul Finanțelor modificarea pregătită.

Eugen Teodorovici a anunțat, săptămâna trecută, că va încerca introducerea unei noi ordonanțe de urgență de modificare a Codului fiscal, modificarea cea mai importantă fiind cea legată de plafonul de un milion de euro sub care firmele să poată opta dacă plătesc impozit pe profit sau pe cifra de afaceri, desigur, cu două condiții cumulative, și anume un capital social de 45.000 de lei și să aibă minim doi angajați.

“Este cel mai important element, pentru că până la 31 martie trebuie să se înregistreze într-un fel sau altul aceste companii”, a spus Teodorovici, potrivit Agerpres. Acesta a adăugat că speră ca proiectul acestui act normativ să fie pus cel mai târziu vineri pe site-ul Ministerului Finanțelor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here