În actuala formulă a contribuţiilor la fondul pensiilor private, un angajat cu un venit mediu, ar avea la bătrâneţe 1.090 de lei în plus la pensia de stat

0
1282
Pilonul II de pensii

1090 de lei ar urma să primească un pensionar din contribuţiile la fondul obligatoriu de pensii. Cel puţin acesta este calculul făcut de o asociaţie specializată în sistemul de pensii. Contribuţia la pensiile private obligatorii asigură aşa-numitul Pilon II, introdus în urmă cu un deceniu.

La acest fond ajunge contribuţia de 4% din veniturile angajatului, procent pe care angajatorul îl direcţionează către asiguratorii privaţi care apoi le administrează. Asta în timp ce la bugetul public de pensii, Pilonul I, ajung 6,5% din veniturile unui angajat.

Premierul Tudose declara in urma cu ceva timp: „Trei variante avem în lucru. Să lăsăm lucrurile aşa cum sunt, umblând doar la comisioanele care se iau astăzi de către administratorii privaţi ai acelor bani, fiindcă, repet, au exagerat. Varianta a doua: să diminuăm cota pentru Pilonul II în favoarea Pilonului I. Şi varianta a treia – cea de opţional. Se fac calcule, Ministerul de Finanţe le va prezenta public când vor fi gata”.

Un ONG specializat în sistemul de pensii a realizat o simulare privind veniturile din pensiile private obligatorii pe care le-ar încasa angajaţii în toate variantele de lucru ale cabinetului condus de Mihai Tudose.

Simularea ţine cont de situaţia unui român care încasează salariul mediu brut pe economie – circa 3.200 lei şi contribuie la Pilonul II timp de 40 de ani (din 2008 până în 2047).

Scenariul 1 – se menţine forma actuală. Cota de participare rămâne la 4% din venituri, iar creşterea anuală a salariului va fi de 3%. „În acest caz, un salariat va  avea o pensie lunară, dacă va fi pensionar timp de încă 20 de ani, de 1.090 de lei”, au calculat reprezentanţii ONG-ului.

Scenariul  2 – se reduce cota. „În cazul în care se va reduce contribuţia virată la 2,5%, românul va primi, lunar, de la Pilonul II, o pensie de 560 lei”, spun reprezentanţii organizaţiei. Iar dacă Guvernul va decide să micşoreze cota de contribuţie de la 5,1% la numai 1%. În acest caz, pensionarul din 2048 va încasa pe lună numai 333 lei.

Scenariul  3 – dacă se renunţă la pensiile private obligatorii. „Atunci, un salariat trebui să trăiască la bătrâneţe mai mult în baza pensiei de stat”, a fost răspunsul evident al reprezentanţilor asociaţiei. Mai precizăm că pensia privată obligatorie se poate încasa doar după minimum 35 de ani de contribuţie.

Reprezentanţii Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat din România, organizaţie care reuneşte principalii asiguratori care oferă pensii private obligatorii, au transmis că la zece ani de la introducerea pensiilor private obligatorii „în România sunt şapte milioane de participanţi la fondurile de Pilon II şi au fost acumlulate 38 miliarde de lei, iar 7 miliarde de lei reprezintă câştigul net pentru participanţi”. Circa 5.500 de lei este valoarea media a unui asigurat. Sunt însă şi un milion de participanţi cu peste 10.000 de lei în cont.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here