Domnul Sterică Fudulea, secretar de stat în cadrul instituției a declarat că programul pentru promovarea exporturilor și participarea firmelor românești la târgurile internaționale și la misiunile economice din străinătate are un buget de 40 de milioane de lei în acest an și este cel mai complex program derulat de Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat.
“Programul pentru promovarea exporturilor și pentru participarea firmelor la târguri internaționale și la misiuni economice în străinătate este programul cel mai complex pe care îl desfășoară ministerul în acest moment, având un buget în 2017 de aproape 40 de milioane de lei”, a spus oficialul, în cadrul unei conferințe pe tema dezvoltării antreprenoriatului în România.
El a menționat programul de sprijinire a IMM-urilor în vederea dezvoltării în afara granițelor României.
“Este programul de internaționalizare a IMM-urilor pentru participare în nume propriu la târguri internaționale și misiuni economice, ce are anul acesta un buget de 5 milioane de lei, pentru 2018 un buget prevăzut de 20 de milioane de lei și pentru 2019 de 22 de milioane de lei, un program prin care firmele își vor dezvolta propriul brand, vor participa la un curs de susținere și dezvoltare a internaționalizării sau alte activități necesare pentru internaționalizare, cu scopul de a participa la minimum un târg sau o misiune economică”, a mai spus Fudulea.
“Suma primită de fiecare IMM va fi de 50.000 de lei, reprezentând 90% din total. Este un program care se va desfășura foarte simplu, așa cum spun eu: patru pași, cinci documente, 50.000 de lei, scopul fiind să îl conștientizăm, să îl susținem și să îl exportăm pe acel producător român”, a continuat secretarul de stat. Aceste granturi se vor acorda pe principiul primul venit, primul servit.
Totodată, Fudulea a arătat că săptămâna trecută a fost semnată documentația unui program de servicii integrate pentru susținerea exportului, în parteneriat cu Swiss Contribution, finanțat cu 3 milioane de franci elvețieni, prin care vor fi înființate două centre regionale de export la Ploiești și Bacău. Programul prevede promovarea a două domenii de activitate, agricultura eco și producția de mobilă, și susținerea producătorilor în exportul realizat în țările non-UE și în țările Arabe.
În acest program vor fi selectate 80 de companii, care vor participa la traininguri. Din cele 80, vor fi selectate 30 de firme care vor fi sprijinite în final la export prin acest program.