În 25 de ani de operațiuni pe piața locală, BEI a acordat României finanțări de peste 13 miliarde de euro

0
1449

Banca Europeană de Investiții (BEI) a aprobat finanțări și servicii de consiliere în valoare de peste 13 miliarde de euro pentru România, în cei 25 de ani în care a activat în țara noastră, se arată într-un comunicat al instituției financiare.

Vicepreședintele BEI, Andrew McDowell, și prim-ministrul României, Mihai Tudose, au sărbătorit joi cea de-a 25-a aniversare a aprobării primei operațiuni BEI din România și cea de-a 10-a aniversare a deschiderii biroului Grupului BEI din București și au discutat despre cooperarea viitoare dintre Grupul BEI și România.

Grupul BEI a jucat un rol important în modernizarea economiei românești începând din anul 1992. Dezvoltarea rețelelor naționale și transeuropene și dedicarea față de acțiunile climatice au reprezentat o caracteristică definitorie a operațiunilor băncii UE în această țară, se mai arată în comunicat.

Primele operațiuni de la mijlocul anilor ’90 au vizat modernizarea rețelei rutiere naționale, finalizarea lucrărilor neterminate de la metroul bucureștean, regenerarea sistemului energetic învechit și poluant, reînnoirea flotei TAROM și reducerea pierderilor din sistemele de termoficare. Au fost sprijinite toate sectoarele economice importante ale țării, de la transporturi, comunicații, energie, sănătate, educație și dezvoltare rurală la infrastructură de mediu, o atenție deosebită fiind acordată sprijinirii întreprinderilor mici și mijlocii prin intermediul instituțiilor financiare locale, precum și proiectelor care contribuie la dezvoltarea unei societăți informaționale și a unei economii bazate pe cunoaștere, creând în același timp noi locuri de muncă, atât de necesare.

În cadrul împrumuturilor acordate de Grupul BEI în România, cele destinate sectorului transporturilor au avut cea mai mare pondere (42%, respectiv 5,4 miliarde de euro). Acestea au vizat reabilitarea și modernizarea rețelelor de căi ferate, drumuri și autostrăzi, precum și transportul urban durabil, respectiv metroul bucureștean.

Pe locul doi s-a situat finanțarea pe termen lung pentru IMM-uri și întreprinderi de dimensiune intermediară (21%, respectiv 2 miliarde de euro), urmată de proiectele energetice (8%, respectiv 1 miliard de euro). Între acestea se numără construirea parcului eolian de la Fântânele (200 de milioane de euro) și a unei centrale electrice pe bază de gaze naturale în apropiere de Ploiești (200 de milioane de euro). De asemenea, BEI a aprobat 480 de milioane de euro pentru îmbunătățirea eficienței energetice în clădirile de locuințe din București. În fine, s-au acordat 143 de milioane de euro pentru reabilitarea unor unități de învățământ primar și secundar din toată țara.

România este țara din sud-estul Europei care a primit cele mai multe fonduri din partea Grupului BEI, fiind urmată de Croația și Bulgaria, fiecare dintre acestea primind în jur de 5 miliarde de euro.

“Evenimentul de astăzi nu a avut ca scop doar sărbătorirea unor realizări din trecut, ci și aprobarea unor noi operațiuni: Fondul European de Investiții (FEI), care face parte din Grupul Băncii Europene de Investiții, a semnat încă trei tranzacții de garantare în cadrul Inițiativei pentru IMM-uri cu BRD-Groupe Société Générale, cu ING Bank (sucursala din București) și cu Libra Internet Bank, în calitate de parteneri. Acordurile cu cele trei bănci au rolul de a facilita accesul la finanțare pentru IMM-urile românești prin acordarea unei garanții de 60% la fiecare împrumut și prin reducerea ratelor dobânzilor percepute de bănci. Se estimează că de aceste tranzacții vor beneficia în jur de 300 de IMM-uri și întreprinderi nou-înființate care au nevoie de finanțare”, se mai arată în comunicat.

În plus, BEI a semnat un prim împrumut în lei cu ProCredit Bank S.A., în valoare de aproximativ 90 de milioane de lei (20 de milioane de euro), dedicat în principal investițiilor pentru IMM-uri și întreprinderi de dimensiune intermediară, marcând un moment de cotitură pentru Grupul BEI în sprijinirea economiei românești prin partenerii săi din sectorul bancar local. Se estimează că de pe urma acestui împrumut pe termen lung în lei vor beneficia mai mult de 250 de IMM-uri și întreprinderi de dimensiune intermediară.

În același timp, BEI a acordat un împrumut de 7,5 milioane de euro către GreenFiber International SA pentru finanțarea unui proiect de reciclare și economie circulară. Această operațiune este susținută și de către FEIS. Proiectul va contribui la crearea a 280 de locuri de muncă cu normă întreagă și va crește cantitatea de deșeuri colectată și prelucrată cu peste 50 000 de tone anual.

“Sărbătorim cea de-a 25-a aniversare a primei noastre operațiuni de creditare din România, precum și faptul că sprijinim proiecte care îmbunătățesc nivelul de trai al cetățenilor din România. În mod similar, întrucât până în prezent în România au existat 145 de proiecte sprijinite direct de către BEI și 73 de operațiuni efectuate de filială FEI a acesteia, noile tranzacții sunt menite să reducă decalajele în ceea ce privește dezvoltarea regională și să consolideze competitivitatea economică a întreprinderilor românești”, a declarat vicepreședintele BEI, Andrew McDowell.

Potrivit acestuia, proiectele actuale constituie exemple de parteneriat fructuos între BEI și România.

“Acestea asigură finanțare pe termen lung și la costuri accesibile pentru întreprinderile mici și mijlocii. IMM-urile constituie coloana vertebrală a economiei românești în ceea ce privește generarea de locuri de muncă și creșterea economică. Utilizarea garanției de la bugetul UE în cadrul FEIS pentru un proiect care contribuie la prioritatea privind acțiunile climatice ne dă posibilitatea să sprijinim investiții care altfel nu ar îndeplini condițiile necesare pentru acordarea unui împrumut BEI’, a adăugat el.

La rândul său, premierul României, Mihai Tudose, a subliniat importanța implicării BEI în finanțarea investițiilor din România.

“Guvernul român și cetățenii României apreciază colaborarea fructuoasă dintre BEI și țara noastră dovedită de-a lungul ultimilor 25 de ani, în special în ceea ce privește sprijinirea și finanțarea investițiilor publice. Noile proiecte aprobate astăzi reprezintă un bun exemplu de cooperare între BEI și economia românească și se estimează că acestea vor genera efecte pozitive asupra costurilor de finanțare și lichidităților disponibile pentru finanțarea pe termen lung a IMM-urilor românești, susținând creșterea și ocuparea forței de muncă, în vederea îmbunătățirii vieții de zi cu zi a cetățenilor”, a spus Tudose.

De asemenea, vicepreședintele Comisiei Europene, Jyrki Katainen, responsabil pentru locuri de muncă, creștere, investiții și competitivitate, a afirmat că ‘o economie circulară răspunde principalelor provocări ale vremurilor noastre. Trecerea de la modelele de afaceri liniare la cele circulare ne va ajuta economia să devină mai competitivă și mai rezistentă și va reduce presiunea asupra resurselor și mediului. Este o adevărată satisfacție să constatăm că Planul de investiții pentru Europa dă posibilitatea societății GreenFiber să-și extindă activitatea de reciclare. Încurajez un număr mai mare de întreprinderi românești să profite de sprijinul financiar și consultativ oferit de Banca Europeană de Investiții și de Planul de investiții’.

Clement Hung, președintele Green Group, a spus, la rândul său, că ‘fondurile BEI vor permite GreenFiber International SA, lider în reciclare în România și cea mai mare întreprindere din domeniul reciclării PET-urilor din Europa, să-și crească activitatea de colectare a materialelor reciclabile și producția de fibre discontinue din poliester. Sunt foarte bucuros că, grație sprijinului din partea BEI, GreenFiber Internațional SA are posibilitatea să ajute România să treacă la o economie circulară și să-și îndeplinească obiectivele naționale în domeniul reciclării.’

Acordurile FEI cu cele trei bănci au rolul de a facilita accesul la finanțare al IMM-urilor românești prin acordarea unei garanții de 60% la fiecare împrumut și prin reducerea ratelor dobânzilor percepute de bănci. Se estimează că de aceste tranzacții vor beneficia în jur de 300 de IMM-uri și întreprinderi nou-înființate care au nevoie de finanțare.

În acest fel, FEI s-a angajat să înlesnească accesul la finanțare al IMM-urilor din România prin creșterea la opt a numărului băncilor din România care sprijină societățile locale. Recentele tranzacții vor crește numărul potențialilor beneficiari de pe urma implementării susținute a programului. Combinarea fondurilor structurale și de investiții europene, a inițiativei ‘Orizont 2020’ și a resurselor Grupului BEI permite FEI să asigure partajarea riscurilor și asistență de capital pentru intermediarii financiari, facilități de care vor beneficia în final peste 4.000 de IMM-uri românești.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here