În 2019 preţul final al energiei va fi mai mare cu 40%, iar produsele se vor scumpi

0
833

Petre Stroe, CEO al furnizorului de energie şi gaze MET Energy România, a declarat într-o conferinţă de presă că energia electrică va fi mai scumpă cu 40% anul viitor faţă de 2018, ceea ce se va reflecta şi în preţurile produselor.

“Este foarte greu să le explicăm consumatorilor noştri că au crescut preţurile atât de mult. Unii efectiv nu înţeleg de ce şi nici eu nu înţeleg total de ce. Este vorba despre o diferenţă de 25 de euro între preţul din 2018 şi cel din 2019, adică 40%. Explicaţiile sunt interne şi externe, dar nu prea contează în bugetul consumatorilor. Efectele le vom vedea în preţul produselor anul viitor”, a spus Stroe.

Potrivit acestuia, între 1% şi 5% din preţul final reprezintă comisionul pe care îl primesc agenţii care încheie contractele.

“Aceştia sunt noii băieţi deştepţi din energie. De regulă, ei câştigă 1% din preţul final, dar se ajunge şi la 5%”, a adăugat reprezentantul MET.

El a arătat că reglementările din acest sector nu sunt foarte bine puse la punct, astfel că unii traderi pot denunţa unilaterial contractele, preferând să plătească penalităţi.

“Tocmai am păţit acest lucru. Un furnizor de la care achiziţionam energie, respectiv EFT, a reziliat în luna noiembrie contractul cu noi pentru 2019, pentru o cantitate de 5 MW, astfel că am fost nevoiţi să achiziţionăm energie la preţ mai mare acum, din piaţă. S-au plătit penalităţi, însă plata acestora a fost mai convenabilă decât livrarea energiei. Ei au respectat reglementarea, însă nu este moral”, a spus Stroe.

În opinia sa, Autoritatea de Reglementare ar trebui să modifice reglementările astfel încât fie să fie imposibilă denunţarea unilaterală a contractelor, fie ca penalităţile să fie mult mai mari.

Pentru clienţi, el recomandă să fie atenţi la modul de consum, mai ales în perioadele cu preţuri mari.

“Acum faci saving-uri nu pe preţul energiei, ci pe modul de consum. Este foarte importantă instalarea unui contor inteligent, care să arate exact când şi unde se consumă mai mult, adică un raport complet care va obliga consumatorii să aibă o persoană specializată pe consumul de energie”, a continuat Stroe.

Potrivit acestuia, clienţii au devenit foarte sofisticaţi, iar furnizorul nu mai este doar cel care mută energia dintr-o parte în alta.

“Clienţii ne evaluează şi ne dau note. De exemplu, marii noştri consumatori, precum Dacia Renault. Parcă am fi la şcoală cu cel mai drastic profesor. Nu mai suntem cei care iau dintr-o parte şi dau în alta”, a arătat Stroe.

Întrebat dacă este posibil un black-out în această iarnă, reprezentantul MET a răspuns negativ.

“Nu mai sunt iernile care au fost. În plus, s-au speriat de iernile trecute şi acum sunt resurse, combustibili. În plus, suntem interconectaţi. Aşa cum exportăm energie, putem şi importa”, a mai spus el.

El a admis totuşi că România are nevoie de capacităţi flexibile de producţie pentru întărirea securităţii.

Întrebat ce factori ar putea determina scăderea preţurilor, Stroe a răspuns: “Concurenţa. Când s-a desfăcut CONEL-ul, producţia s-a împărţit în hidro şi termo, care nu pot concura unele cu altele. Dacă rămâneam vertical, era ok, cu modificările de rigoare”, a arătat el.

Referitor la faptul că MET Ungaria a rezervat capacitate de transport pe conducta de gaze BRUA, reprezentantul MET România nu a putut da detalii, însă a afirmat că în această lună trebuie să fie luată o decizie dacă rezervarea rămâne valabilă sau nu.

“La fel, şi producătorii de gaze din Marea Neagră trebuie să ia o decizie. Oricum, cu toată această lege offshore care a fost tăvălită, impactul producţiei din Marea Neagră asupra pieţei va fi major, adică preţurile vor scădea”, a mai spus Stroe.

MET România este unul dintre primii cinci furnizori de energie de pe piaţa concurenţială, cu o cotă de 9% în acest an, în creştere de la 0,8% în 2016. Printre clienţii mari se află Dacia Renault şi uzinele Pirelli.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here