În 2017 piața rezidențială înregistrează cu 50% mai multe tranzacții decât anul trecut

0
1891

Volumul tranzacțiilor pe piața imobiliară din sectorul rezidențial a înregistrat, încă din primul trimestru al anului 2017, o evoluție spectaculoasă – cu 50% mai mare decât în aceeași perioadă a anului trecut.

Conform celui mai recent Studiu RE/MAX – Evoluția Pieței Imobiliare din România în 2016-2017 – sectorul rezidențial cunoaște în acest an o serie de modificări, în sens pozitiv: dezvoltarea pieței rezidențiale noi – cu precădere în anumite zone ale țării, creșterea cererii pentru case și terenuri, interes mare pentru programul guvernamental “prima casă‘, etc.

Un număr mai mare de tranzacționări pentru case și terenuri

Prima veste bună pentru actorii din piața imobiliară a venit la 1 februarie 2017, atunci când a fost eliminat impozitul de 3% pentru tranzacțiile imobiliare de sub 450.000 de lei. Această modificare a generat pentru vânzători o economie de 3.000 de euro, la limita de 100.000 euro.

Impactul pozitiv nu s-a lăsat mult așteptat, așa cum ne explică Anca Păcurar, Consilier Juridic/BDM, reprezentant RE/MAX România:

“Prin scutirea de la impozitare a tranzacțiilor imobiliare sub 450.000 lei și aplicarea, la tranzacțiile mai mari de 450.000 de lei, a unui impozit de doar 3% pentru diferența dintre valoarea tranzacționării proprietății și pragul de 450.000 de lei, se încurajează vânzarea caselor și terenurilor. Astfel este stimulată industria construcțiilor, în special cea de locuințe noi. Numărul tranzacțiilor pentru sectorul rezidențial a crescut în primul trimestru cu aproape 50%. Față de aceiaşi perioadă a anului 2016.”

București – crește cererea pentru locuințele cu valoare de până la 120.000 de euro

Majoritatea celor interesați să investească în piață rezidențială din București – apartamente sau case – au bugetele între 70.000 – 120.000 euro.

“Aceștia se împart în investitorii care accesează credite de tip “prima casă”, orientaţi, în general, spre achiziția de apartamente cu 2 camere sau de garsoniere şi care au expectanțe de randamente de aproximativ 4-5%/an şi investitorii cu bugete de peste 75.000 euro, până la aproximativ 120.000 euro care își îndreaptă atenția către zona centrală sau zona de Nord, având ca investiție “target” proprietăți micuțe, cu randamente de 5-6%.” Mădălina Vasile Broker Owner la RE/MAX Properties din București.

Brașov – interes mai mare pentru piața rezidențială nouă

În timp ce piața rezidențială veche își păstrează un ritm constant, cu ușoare creșteri pentru anumite zone, în Brașov piața rezidențială nouă se remarcă printr-un număr de cereri considerabil mai mare, în ultimele 12 luni. Sunt anunțate o serie de proiecte noi, de case și blocuri, mai mari sau mai mici, construite de dezvoltatori consacrați sau de investitori privați.

“Numărul de tranzacții pe acest segment, de cele mai multe ori, depășește capacitățile constructorilor de a livra locuințele, astfel că, în acest moment, există dezvoltatori care au vândut peste 80% din clădirile pe care ar urma să le livreze până la sfârșitul acestui an sau chiar la mijlocul anului viitor.” Radu Vâlsan, Broker/Owner RE/MAX Central din Brașov.

Programul „Prima casă” rămâne principala opțiune de finanțare a tranzacțiilor imobiliare

În anul 2017, programul guvernamental „Prima casă” rămâne în continuare principalul instrument de finanțare pentru achizițiile de locuințe. Specialiștii estimează o continuare cu succes a acestui program ca urmare a menținerii unui interes major pentru acest sistem de creditare.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here