În 2017, BNR a realizat nu o pierdere, ci un profit considerabil: Vâlcov alege selectiv o singură cifră şi interpretează greşit, chiar manipulativ  

0
898

Banca Naţională a României susţine că a înregistrat profit în ultimii zece ani din administrarea rezervelor valutare, iar Darius Vâlcov alege selectiv o cifră şi interpretează greşit, chiar manipulativ, susţinând că BNR înregistrează pierderi.

Dan Suciu, purtător de cuvânt al BNR, susţine că Darius Vâlcov a interpretat incorect unele cifre referitoare la administrarea rezervei internaţionale. „În emisiunea Subiectiv din data de 10 martie, difuzată la un post de televiziune, dl. consilier de stat Darius Vâlcov a făcut mai multe declaraţii eronate, demonstrând grave neînţelegeri în legătură cu gestionarea rezervei internaţionale şi cu eventuala pierdere rezultată din această administrare”, susţine Suciu.

Drept răspuns, el spune că, în 2017, BNR a realizat nu o pierdere, ci un profit considerabil în principal pe seama bunei administrări a rezervelor internaţionale. Rezultatul total al administrării activelor şi pasivelor în valută – care includ şi rezerva internaţională a României – a fost de 1.441.659 mii lei, ceea ce a dus la un rezultat operaţional total de 946.889 mii lei şi un venit net (profit) al exerciţiului financiar de 186.715 mii lei (Situaţiile financiare ale BNR la 31 decembrie 2017, pag. 275 -277, Raportul anual pe 2017). Conform art. 43 din Legea 312/2004 privind Statutul BNR, 80% din acest venit net al BNR a fost virat la bugetul de stat (149.372 mii lei). Din suma rămasă, 22.406 mii lei au fost repartizaţi pentru majorarea rezervelor statutare ale băncii. Profitul menţionat a rezultat după scăderea tuturor cheltuielilor de funcţionare ale băncii, inclusiv cele de administrare, impozitare, salarizare şi altele.

De asemenea, BNR a înregistrat profit în fiecare exerciţiu financiar din ultimii zece ani. Administrarea rezervelor valutare constituie principala sursă a rezultatului financiar pozitiv, obţinut într-un climat extern caracterizat de randamente scăzute (chiar negative pentru unele valute) pe pieţele financiare relevante în anumite perioade. În aceşti zece ani, BNR a plătit la bugetul de stat impozit pe profit în sumă de 4.529.700 mii lei (aproximativ 1 miliard de euro). „BNR reaminteşte că obiectivele principale urmărite în cadrul activităţii de administrare a rezervelor internaţionale sunt siguranţa şi lichiditatea, şi nu obţinerea de profit. Menirea rezervei internaţionale, dimensionată adecvat, este de a consolida bonitatea financiară internaţională a României şi, pe această bază, de a reduce costurile de finanţare internaţională ale ţării”, mai arată Dan Suciu.

Potrivit lui, din păcate, Darius Vâlcov „alege selectiv o singură cifră din Raportul anual pe 2017 legată de administrarea rezervelor internaţionale şi a poziţiei financiare a BNR, considerând că cifra de la pagina 166 a Raportului anual, de minus 80 de milioane echivalent euro este rezultatul total al administrării rezervelor”.

„Interpretarea este complet greşită, dacă nu chiar manipulativă, şi ar fi putut fi evitată dacă dl. Vâlcov chiar ar fi citit şi nota care spune explicit ce reprezintă acea cifră („O componentă a veniturilor din activitatea de administrare a rezervelor internaţionale”). Aceasta cifră este rezultatul randamentului negativ generat de portofoliul de lichiditate, necesar pentru plăţile zilnice făcute pentru acoperirea unor scadenţe de plată ale statului şi denominat în euro. În contextul unor randamente negative pentru activele în euro pe plan mondial, ca rezultat al politicilor monetare ale marilor bănci centrale (FED, BCE), acest lucru presupune păstrarea unei lichidităţi ridicate şi, implicit, de sume consistente la dispoziţie atât în numerar, cât şi în depozite pe termen scurt, o componentă care a generat pierderi pentru toate băncile centrale.

Este cu atât mai meritorie activitatea BNR pentru faptul că a reuşit fructificarea altor părţi din rezerva internaţională care au acoperit pierderile şi au dus la obţinerea de profit, aducând şi contribuţii substanţiale la bugetul de stat”, arată purtătorul de cuvânt al BNR.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here