In 2016 inflaţia a fost negativă, dar nu toate preţurile au scăzut, în ciuda reducerilor de taxe. Astfel, în timp ce utilităţile au costat mai puţin, alimentele s-au scumpit.

0
1725
inflatia negativa 2016

Rata inflaţiei a încheiat anul trecut în zona negativă, cu un minus de 0,5% în decembrie 2016 faţă de aceeaşi lună din 2015. Ieftinirea ar fi trebuit să fie simţită de populaţie în bugetul lunar de cheltuieli, dar, cum inflaţia este calculată ca medie pentru toate produsele şi serviciile, este importantă evoluţia preţurilor pe categorii de mărfuri. Și multe dintre produsele necesare zilnic s-au scumpit, deşi au trecut printr-o reducere a TVA şi în 2016.

Comerţ

 Cifra de afaceri din comerţul cu ridicata (en gros), pentru care preţurile contează în mod semnificativ, a crescut în primele 11 luni ale anului trecut, ultimele date ale INS, cu 8,1% în termeni nominali ca serie brută şi cu 7,3% ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate.

 Creşterea, care nu ia în calcul comerţul cu autovehicule şi motociclete, a fost susţinută în principal de „comerţul cu ridicata al altor maşini, echipamente şi furnituri”, care a urcat cu 25,7%, a comerţului cu produse agricole brute şi al animalelor vii, cu 19,2% şi al „comerţului cu ridicata nespecializat” cu 12,2%.

Vânzările en gros de produse alimentare, băuturi şi tutun au crescut cu 10,9%, cele de bunuri de consum (altele decât cele alimentare) cu 8,9% şi cele de echipamente informatice şi de telecomunicaţii cu 5,6%.

În aceeaşi perioadă, primele 11 luni ale anului 2016, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut, ca serie brută, cu 13,3% (şi cu 9,9% ca serie ajustată), cu reduceri pe toate elementele de structură. Mai exact, lucrările de reparaţii capitale au scăzut cu 43,5%, cele de întreţinere şi reparaţiii curente cu 15,85, iar cele de construcţii noi cu 2,3%. Pe obiecte de construcţii, volumul lucrărilor a avut o evoluţie negativă la construcţiile iginereşti, de 37,4%. Acestea sunt, în principal, lucrările contractate de stat şi plătite de la buget. La construcţia de clădiri rezidenţiale volumul a crescut cu 78,2%, iar la cele nerezidenţiale cu 17,9%, ambele categorii fiind dominate de sectorul privat, nu de cel de stat.

Produse si servicii

Conform datelor Institutului Naţional de Statistică, zahărul a înregistrat cea mai mare creştere de preţ, +10,15% faţă de decembrie 2015, în timp ce fructele s-au scumpit cu 2,12%, cel mai mult urcând preţurile la citrice, cu +3,37%. Brânza telemea de vacă s-a scumpit cu 2,09%, cea de oaie cu 2,05%, carnea de porc cu 1,95% şi peştele proaspăt cu 1,29%. Chiar şi la unele produse la care cota de TVA a scăzut de la 24% la 19% anul trecut preţul a fost mai mare. Spre exemplu, la încălţăminte preţurile au urcat cu 1,98%, la combustibili cu 1,91%, iar la tutun cu 1,82%.

La categoria servicii, cea mai mare scumpire o găsim la cele poştale, care au urcat cu 29,05%, iar serviciile de îngrijire medicală au crescut cu 1,68%, cele de igienă şi cosmetică cu 1,32% şi cazarea în unităţi hoteliere cu 1,29%. În schimb, preţurile aferente serviciilor de telefonie, unde tarifele sunt exprimate în euro şi nu se schimbă prea uşor, ceea ce înseamnă că scăderea de TVA chiar este simţită în factură, au scăzut cu 2,92%. Ieftiniri chiar mai mari au avut loc la energia electrică, cu -6,31%, la gaze cu -7,66% şi la energia termică, -3,4%.

Rata medie lunară a inflaţiei pe categorii ne arată că mărfurile alimentare au înregistrat un nivel de +0,1%, cele nealimentare de -0,1%, iar serviciile de -0,2%. Banca Naţională a României estima pentru anul trecut o inflaţie de -0,4%, în timp ce pentru acest an ţinta de inflaţie este de 2,5% plus/minus un punct procentual. Pentru finalul primului trimestru BNR prognozează o inflaţie de 0,8%.

Aceste evoluţii se vor vedea în evoluţia Produsului Intern Brut pe întreg anul. Până la obtinerea tuturor cifrelor statistice pentru tot anul 2016, INS a revizuit negativ creşterea economică pentru trimestrul al treilea al anului trecut, de la 4,4% la 4,3%. Pentru toate cele trei trimestre PIB-ul a fost estimat la 563,6 miliarde lei în preţuri curente, adică o creştere de 4,8% în termeni reali faţă de primele nouă luni din 2015.
cifra -0,5% a fost rata inflaţiei de la sfârşitul anului trecut, mai jos decât estimarea Băncii Naţionale, de -0,4%.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here