Împrumuturile bancare către sectorul privat din România au ajuns, în 2016, la un nivel mai mic cu 26% faţă de nivelul înregistrat înainte de criza financiară

0
1296

Un studiu de specialitate, publicat pe o reţea internaţională de consultanţă fiscală şi audit, dezvaluie că acest lucru împiedică revenirea la creşterea economică.

Conform cercetării, anul trecut, suma totală a împrumuturilor către întreprinderile din România a fost de 50 de miliarde de dolari, sub nivelul de 70 de miliarde de dolari înregistrat în 2008, transmite Agerpres.

“Pe de altă parte, la nivelul tuturor celor 24 de ţări studiate la nivel mondial, împrumuturile bancare către sectorul privat au crescut în medie cu 24% în aceeaşi perioadă în termeni absoluţi. Împrumuturile bancare către companii crescuseră în perioada premergătoare aderării României la UE în 2006, dar a continuat să scadă din cauza lipsei de încredere în economie pe termen lung din partea sectoarelor bancar şi de afaceri. Mai mult, numeroase aşteptări de creştere economică asumate înainte de aderarea la UE nu au fost îndeplinite”, notează sursa citată.

Studiul de specialitate relevă faptul că ţări precum Spania şi Irlanda care au fost cele mai afectate de criza bancară înregistrează cea mai lentă revenire în ceea ce priveşte creditarea sectorului privat.

“Împrumuturile bancare către sectorul privat au înregistrat în medie o scădere de 25% anul trecut faţă de perioada de dinaintea crizei creditelor la nivelul ţărilor europene studiate, suma totală acordată companiilor în 2016 fiind de 12,2 trilioane USD, în scădere de la 16,3 trilioane USD, suma raportată în 2008. Împrumuturile bancare către sectorul privat din Irlanda se află la 69% sub nivelul din 2008 (148 miliarde USD în 2016, în scădere de la 475 miliarde USD), în vreme ce în Spania, gradul de împrumutare este cu 51% mai redus (1,3 trilioane USD – faţă de 2,7 trilioane USD în 2008). Chiar şi în Germania, văzută la scară largă ca motorul economic al Europei, s-a apreciat o scădere de 21%, nivelul de creditare coborând la 2,6 trilioane USD anul trecut de la 3,8 trilioane USD în 2008”, se arată în concluziile cercetării.

În ceea ce priveşte situaţia în Grupul G7, în medie, acestea au înregistrat o scădere de 1% în termeni reali în această perioadă, în vreme ce grupul BRIC (Brazilia, Rusia, India, China) a beneficiat de o creştere medie de 209%. De altfel, China se află în topul listei UHY, cu un nivel de creditare din partea sistemului bancar către sectorul privat care a ajuns la 270% în perioada 2008 şi 2016, se menţionează în studiul de specialitate.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here