Impozitarea cifrei de afaceri ascunde de fapt altă miză: Taxa de solidaritate

0
1632
redirectionare-impozit-2-la-suta

Consultanții fiscali sunt de părere că executivul testează reacția publică prin vehicularea unor măsuri precum introducerea impozitului pe cifra de afaceri. Deși nefastă pentru mediul de business, aceasta poate fi combătută, în vreme ce o altă inițiativă, taxa de solidaritate, nu încalcă legislația europeană și poată fi introdusă oricând, printr-o simplă ordonanță, având efecte extrem de nocive pentru economia locală.

”Chiar cred că e cazul să ne agităm mai mult să spunem că nu e o măsură bună (taxa de solidaritatea, n.r.) pentru că țintește în sensul negativ tocmai pe cei pe care îi vrem în țară. Și aici clar nu există argumente că nu se poate face, că e contra directivelor europene. Deci se poate face orice, oricând, din pix și aici e partea gravă. Nu ai ce să faci.  La impozitul pe cifra de afaceri chiar nu am emoții. Chiar dacă trece, în jumătate de an Comisia Europeană trimite înapoi, dar aici nu ai ce face”, a explicat Alex Milcev, partener EY și liderul departamentului de asistență fiscală și juridică.

Taxa de solidaritate ar urma să se aplice de anul viitor. Potrivit informațiilor vehiculate în presă, aceasta ar urma să fie aplicată persoanelor cu venituri de peste zece salarii minime pe economie, procentul supraimpozitării ridicându-se la 25%, ceea ce înseamnă că persoanele cu venituri lunare de peste 14.500 de lei ar datora un impozit de 41%.

Circa 30.000 de persoane ar putea fi afectate de această măsură, spune Andra Cașu, director executiv al departamentului de asistență fiscală și juridică din cadrul EY.

”Consecințele ar fi în principal legate de forța de muncă, de competența forței de muncă pe care o reținem în țară, ce va fi atras și ce va fi alungat și anume specialiștii foarte bine școliți, cei care au lucrat, s-au format peste hotare și pe care ar trebui să-i aducem în țară sau viceversa alți tineri care se școlesc foarte bine aici și vor pleca din cauza acestei viitoare taxări”, avertizează Cașu.

Gabriel Sincu, director executiv EY, punctează că măsura se află în contradicție cu expunerea de motive a programului de guvernare în care se arată că executivul își dorește o întărire a clasei de mijloc și atragerea în țară a specialiștilor cu joburi care aduc valoare adăugată mare economiei locale.

Specialiștii sunt de părere că taxa de solidaritate nu este altceva decât începutul unei impozitări progresive.

”Din varii motive s-au evitat discuțiile de impozit progresiv chiar dacă au fost cele două rate de 0 și 10% la impozitul pe gospodărie, în acel draft de acum câteva luni. Până la urmă, așa ajungem la impozitul progresiv, foarte clar”, spune Milcev.

El este de părere că alte măsuri propuse în noul program de guvernare sau de anumiți miniștri reprezintă o simplă testare a opiniei publice, dar și că dacă în cazul acelora există pași ce poți fi făcuți pentru a impiedica intrarea lor în vigoare, în cazul taxei de solidaritate nu există astfel de pârghii.

”O părere de-a mea este că această, foarte interesant cum i-a spus domnul președinte, această țopăială fiscală este de fapt un fel de testare a opiniei publice cu foarte multe măsuri aruncate pe ici pe colo să vadă unde sunt puncte nevralgice și unde lumea începe să se agite mai tare”, spune Milcev.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here