IMM – principalele surse de finantare în 2020

0
3852
surse de finantare

Firmele mici și mijlocii (IMM) din România au la dispozitie, pe parcursul anului 2020,  surse de finantare care să le asigure activitatea sau investițiile prin fonduri nerambursabile sau diferite forme de creditare cu garanții de stat, declara, joi, premierul Ludovic Orban.

1.Programul IMM Invest

Programul IMM INVEST ROMANIA permite IMM-urilor afectate semnificativ de criza COVID-19 să își asigure lichiditățile pentru derularea activității curente sau pentru investiții, prin accesarea unuia sau a mai multor credite pentru realizarea de investiții și/sau unul sau mai multe credite/linii de credit pentru capital de lucru, garantate de către FNGCIMM în numele și contul statului roman, prin Ministerul Finanțelor Publice se precizeaza pe siteul programului IMMInvest.

Plafonul maxim de garantare alocat prin acest program este de 15 miliarde lei.

Detalii privind conditiile de creditare si procedrua gasiti pe siteul programului IMM Invest

2.Credite bancare cu garanții de stat

În afară de programul existent IMM Invest, primul ministru a enumerat și  alte scheme noi, aflate în lucru, pentru garantarea unor credite pentru firme, prin Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru IMM:

  • garantarea factoring-ului,
  • garantarea leasingului pentru achiziția de echipament,
  • garantarea scontării instrumentelor de plată – cambii, bilete la ordin.
  • schemă de garantare a creditului comercial (între firme).

Înainte de creare cadrului legislativ pentru aceste scheme de creditare este nevoie de notificare si acordul Uniunii Europene.

3.Fonduri europene nerambursabile pentru IMM-uri

Datorita flexibilitatii mutării de fonduri între programe statul român a disponibilizat 1 miliard de euro pentru scheme de susținere prin granturi a IMM-urilor. Programul va fi derulat prin Ministerul Economiei.

Firmele micro, mici și mijlocii (IMM) românești vor putea accesa fonduri nerambursabile și alte forme de sprijin prin 4 noi instrumente de intervenție în valoare totală de 1 miliard de euro, ce vor fi susținute din fonduri europene, care se află în prezent încă sub negocieri între România și Comisia Europeană.

Dupa informatiile din acest moment vor fi 3 piloni:

  • granturi pentru capitaluri de repornire  acordate în special pentru acele domenii grav afectate de criza COVID, cum ar fi HoReCa, transportul de persoane, industria spectacolelor – 350 de milioane de euro pentru granturi la dispoziția IMM-urilor pentru capital de lucru – plata furnizorilor, diferite cheltuieli.
  •  granturi pentru IMM-uri, pentru susținetea investițiilor în anumite domenii prioritare, care urmează să fie definite – 550 milioane euro
  • granturi pentru SRL-uri fără angajați, în care administratorul e plătit din dividende – 100 milioane euro.

– La Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației, sunt în derulare și vor fi deschise noi apeleuri de proiecte POR 2.2-IMM, cu fonduri europene nerambursabile de 1,2 miliarde de euro obținuți de guvern prin supracontractarea liniilor de finanțare și realocarea ulterioară de fonduri de la liniile de finanțare prin care nu au fost cheltuiți banii alocați inițial. „Suma va fi folosită pe cele 2 măsuri de pe Programul Operațional Regional – POR 2.1 și POR 2.2. Vor fi granturi pentru investiții pentru firme de diferite categorii – sume de 200.000-1 milion de euro sau 2-6 milioane euro. Banii vor fi disponibili într-un timp scurt” a mai declarat premierul Orban.

– Programul Innotech Student – prin care studenții vor putea primi, din anul 2021, sume de maximum 100.000 de euro pentru dezvoltarea unor afaceri.

–  Programul Comerț si servicii 2020 – bani de la stat pentru magazinele din mall-uri. „la Ministerul Economiei – schema de ajutor de stat Comerț și servicii nu este suficient de bine finanțată, nu are decât 40 de milioane de lei. Ne gândim să punem rapid în mișcare această schemă prin suplimentarea bugetului alocat. De exemplu, putem folosi schema pentru comercianții care își desfășoară activitatea în mall-uri, afectați și care au nevoie de capital pentru a-și reporni activitatea odată cu redeschiderea mall-urilor”.

4.Fonduri pentru stimularea angajărilor

  •  Somajul tehnic  – prin care statul plătește 41,5 % din salariul brut pentru toți angajații care au fost în șomaj tehnic minimum 15 zile și își reiau activitatea în firme.
  • Schema NEETs (tineri care nu sunt la o forma de scolarizare,  si nici nu lucrează) și pentru persoanele aflate aproape de pensie – statul plătește 50% din salariul brut, dar maximum 2500 de lei pentru angajarea acestor categorii de persoane. Au fost incluse în schemă și persoanele venite din Diaspora și care caută un loc de muncă în România.
  • – Programul SURE – finanțează scheme de sprijin în special pentru un program flexibil de lucru. Aceasta necesită modificarea Codului Muncii, astfel încât să permită un program de lucru flexibil. Putem deconta din programul SURE și șomajul tehnic, vor putea fi sportate și cheltuieli de protecție sanitară a angajaților din firme.
  •  Programul SURE e destinat să asigure ajutor pentru PFA-uri, fermieri și salariați din privat.

Alte surse de finanțare europene

În acest momemnt se afla în curs de aprobare la Bruxelles:

– ReactEU – poate să ne pună la dispoziție suplimentar României până la 1,5 miliarde de euro cu condiția aprobării programului.

-În propunerea CE este și schema de recuperare și reziliență Recovery Fund, care va pune la dispoziția României „resurse financiare extrem de importante”.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here