Idei de afaceri – cele mai bune afaceri online

0
4439
idei de afaceri online

Indiferent cât de bun este un job, multi dintre noi am visat la propria afacere. Atât din punct de vedere profesional, cât și material, majoritatea persoanelor sunt în căutarea continuă a acelei idei de afaceri, care să îi ajute să devină independenți din punct de vedere financiar. Totodata statutul de antreprenor, pare unul foarte râvnit mai ales in rândul tinerilor.

Alegerea unui drum antreprenorial și dezvoltarea unei idei de afaceri este, cu siguranță, mult mai riscantă decât un loc de muncă cu program standard, de la 9 la 5. În general, a doua varianta presupune o mulțime de sacrificii, și nu doar materiale ci si de timp petrecut cu familia si de multe ori de sanatate si nopti nedormite.

Odată ce vei începe să realizezi că muncești pentru tine, că ești propriul tău șef și când, vei fi reușit să produci mai mulți bani decât o făceai când erai angajat, vei înțelege că toată munca, toate sacrificiile nu au fost în zadar iar efortul depus da rezultate acum.

Afaceri online

Afacerile online continuă să crească la rate de două cifre. Potrivit eMarketer, a existat o creștere de 24,8% în 2017 față de anul precedent

Studii au prevăzut că vânzările la nivel mondial de comerț electronic vor atinge un nou maxim până în 2021. Întreprinderile de comerț electronic ar trebui să anticipeze o rată de creștere de 265%, de la 1,3 trilioane de dolari în 2014 la 4,9 trilioane de dolari în 2021. Acest lucru arată un viitor al tendinței ascendente constante, fără semne de declin. sursa

Deoarece afacerile online continuă să ia o bucată tot mai mare din piața tradițională de retail din întreaga lume, acesta este un moment bun pentru a pune în funcțiune ideile de afaceri online.

Acest lucru se datorează faptului că 47,3% din populația lumii cumpara online în 2018 si . Și pe măsură ce mai mulți utilizează comerțul electronic, clienții vor căuta idei noi și inovatoare de afaceri online pentru a îmbunătăți experiența.

Echipa “Saptamana Financiara” a alcatuit o lista cu idei de afaceri online, potrivite nu doar pentru aceste vremuri în schimbare ci si pentru provocarile pe care viitorul le va aduce.

Ideile de afaceri sunt actuale, ce țin pasul cu tehnologia și cu trendurile pieței,  dar si cu contexul economic generat de criza coronavirus. Lista ideilor de afaceri este una dinamica in continua schimbare, la fel ca si mediul de afaceri. Sa vedem asadar cele mai bune idei de afaceri online.

1.Lanseaza-ti un Blog

Mda, nu e cea mai tare afacere, ar spune multi. poate ca nu e afacere vietii tale si nici nu vei deveni milionar, dar un blog îți va deschide o serie de opotunitati în mediul online. In primul rand un blog te va ajuta sa te organizezi, sa iti dezvolti abilitatile digitale, atât de necesare in zilele noastre. Sute de mii de cititori cauta online articole de specialitate din diverse domenii, si atât timp cât ai experienta intr-un domeniu, vei aduna cu usurinta o comunitate în jurul blogului tau. Aceasta comunitate poate oricand sa devina baza ta de clienti pentru o alta afacere.

Este foarte simplu sa iti deschizi un blog, iar platformele de bloging precum WordPress sau blogger.com sunt foarte usor de folosit, intuitive dar cel mai important sunt gratuite.

Dar cum faci o afacere dintr-un blog?  Banii nu vor veni de la început, mai întâi trebuie sa îți cresti traficul, sa formezi o comunitate in jurul blogului tau si apoi vor veni si banii.

Modalitatile prin care poti face bani sunt listele de abonati pe email, marketing affiliate, reclama, sau articole platite pe diverse subiecte.

Despre ce sa scrii? Cel mai usor e sa scrii despre ce îti place, hobby-uri sau pasiuni pe care le-au cultiva in timp si despre care ai cunostinte indeajuns de multe cât sa generezi articole cu continut de calitate. De exemplu: gătitul, filme, teatre, lifestyle, sfaturi despre antrenamente, fitness, diete, afaceri, finanțe personale, animale de companie, gadgeturi, gaming, arta fotografica, etc.

2. Web design

Sa devii freelancer nu e la îndemâna oricui, dar cererea de realizarea de websiteuri este într-o crestere fara precedent si trendul  va continua multi ani de acum înainte.

În fiecare zi apar mii de pagini noi pe internet, iar designerii web sunt cei responsabili de modul în care aceste site-uri arată, comunica cu utilizatorii si se adapteaza noilor tehnologii.

Cu toate că agentiile de webdesign care să ofere servicii de acest gen s-ar dovedi, cu siguranță, afaceri online extrem de profitabile, nu este deloc ușor să devii web designer.

Vei avea nevoie de o mulțime de cursuri până când să poți implementa cu succes tot ceea ce își poate dori un client. Dar și recompensele vor fi unele pe măsură. Daca nu stii de unde sa incepi vei gasi o sumedeni de cursur si si tutoriale gratuite pe Youtube. Este prima si cea mai la îndemâna sursa. Pentru cursuri ceva mai avansate vei dori sa apelezi la cele platite de la Udemy. Desi sunt cursuri profesionale care costa si 200 de euro, asteapta un sezon de reduceri si pe vei achizitiona chiar si la 10-12 euro.

3. Specialist Social Media

Social Media a intrat in viata noastra încet acum aproape 10 ani si probabil ca va ramâne o latura foarte importanta a comunicarii pe internet. Social Media face parte din viata multora dintre personele active, este nu doar o sursa de informare ci si o sursa de entertainment, dar mai ales o sursa de venituri considerabile pentru cei care stiu sa foloseasca acest mediu pentru a promova branduri, produse sau servicii.

De la firme mici locale, microintreprinderi, trecând prin firme de genul IMM-urilor si companii mari toate folosesc retele sociale pentru a comunica cu potentialii clienti sau parteneri. Asadar exista o piata enorma pentru cei care vor sa se specializeze în Social Media Marketing.

Social Media inseamna retele sociale  deja consacrate precum Facebook, Instagram, LinkedIn, Pinterest dar si mai noile venite TikTok sau SnapChat fiecare cu profilul ei de utilizator sau cu continutul media preferat. Toate aceste retele ofera posibilitati de promovare a brandurilor, dar pentru aceasta este nevoie de specialisti, care sa cunosca reteaua si tehnicile de promovare cele mai eficiente.

Specializarea in social media poate dura câtiva ani pâna sa ajungi la un nivel profesionist, dar cu siguranta merita investitia în cursuri si învațare.

Un specialist social media poate câstiga pentru serviciile sale 3-400 pâna la 2-3000 de euro pe luna în România.

4. Specialist Google Ads

Google Ads este platforma de publicitate platita pentru toate intrumentele pe care gigantul online Google le pune la dispozitiei publicului. Google Ads este sistemul de publicitate Google în care agenții de publicitate ofertează anumite cuvinte cheie pentru ca anunțurile lor cu clic să apară în rezultatele căutării Google.

Deoarece agenții de publicitate trebuie să plătească pentru aceste clicuri, acesta este modul în care Google câștigă bani din căutare. In mare sistemul Google Ads functioneaza ca o licitatie, doar ca regulile sunt ceva mai complexe.

Google este de asemenea pe departe cel mai raspândit motor de cautare si prin urmare orice afacere vrea ca pagina sa de web sa apara cât mai sus în rezultatele diverselor cautari pentru anumite cuvinte cheie. Uneori acest lucru nu e usor si cere timp, asa ca firmele apeleaza la un specialist sa construiasca o campanie de promovare în reteau Google.

Pregatirea pentru o cariera de specialist în publicitate platita, caci asta este Google Ads, este gratuita, asigurata de diverse tutoriale sau video-uri facute chiar de Google. In plus puteti sa va testati cunostintele si sa va luati un certificat in diverse domenii ale publicitatii platite cum ar fi Reteau de Cautare, reclame Video pe platforma Youtube, reclame de tip banner, etc.

Un specialist in publicitate platita poate castiga în medie 1000 de euro lunar administrand mai multe conturi de publicitate.

5. Cursuri online

Daca ai o pregatire avansata într-un anumit domeniu si punțina inclinație pedagogica, ai toate sansele sa câstigi bani din cursuri online. Exista numeroase platforme rezentarede învatare online pe care te poti înscrie pentru a vinde cursuri de marketing sau  programare sau orice alt domeniu în care te simti capabil sa tii un curs. Daca cursul tau va fi unul bun, banii nor veni constant. Cu pograme precum Power Point poti face o prezentare a unui curs la nivel profesional. Una din platformele cele mai folosite pentru învatare, pe care o recomandam este Udemy. Alte platforme de invatare sunt: Khan Academy , Coursera, Udacity.

Avantajul cursurilor online este ca un curs odata creat va fi vandut de mai multe ori asadar, aceasta metoda este una de venit pasiv pe termen lung.Tot ce trebuie sa faceti este sa mentineti continutul la zi si sa adaugati exemple sau informatii noi constant.

6.Specialist SEO

Serviciile SEO – Search Engine Optimization sau mai pe româneste  optimizare pentru motoarele de cautare sunt o piata in crestere constanta si continua carui trend urmeaza trendul vânzarilor online. Pentru a deveni specialist in SEO ai nevoie de cativa anu de invatare si practica pe diverse tipuri de siteuri si diverse afaceri. Odata ce ai capatat experienta iti poti oferi serviciile online pe diverse platforme pentru freelanceri sau iti poti crea propria mini agentie de servicii SEO. Cele mai importante platforme de freelancing sunt Fiverr, UpworkToptal. Ce trebuie sa stiti este ca toate se adreseaza unui public tinta vorbitor delimba engleza.

7. Secretar Virtual – Virtual Assistant

Daca ai spirit organizatoric si cunosti foarte bine soft-uri din pachetul MS- Office si neaparat 1-2 limbi straine, ai toate sansele sa îți vinzi abilitatile de organizator, online. Din ce în ce mai multe firme angajeaza astfel de Virtual Assistant care sa se ocupe de corespondenta, relatia cu clientii si furnizorii, organizarea documentelor firmei, etc. In functie de abilitati dar si de experienta, pretul pe ora pentru o “secretara virtuala” poate ajunge si la 20-25 $ pe ora. O platforma unde gasiti destul de multe anunturi de angajare pentru astfel de poziitii este freelancer.

8. Creator de continut

Cu aceasta agitatiei a mediului de afaceri de a se muta online au crescut foarte mult cererea companiilor pentru a genrea continut de calitatea pentru websiteurilor lor sau pentru conturile de social media. Fie ca este vorba de texte, de fotografii, sau de video, prezentari de produse sau servicii – aceasta piata a creatorilor de continut de calitatea va cunoaste in urmatorii ani o crestere constanta.

Ce trebuie sa stiti ca pentru acest tip de job aveti nevoie de multiple cunostinte de redactare, dar si cunostite grafice sau de realizare de prezentari profesionale.

9.Negustor

Una din cele mai vechi si mai profitabile meserii. Comertul online da acum posibilitatea tuturor celor care stapanesc arta negustoriei sa faca bani prin platforme romanesti de anunturi gratuite de genul olx, lajumate sau publi24 sau orice alt site de anunturi.

Cu un mic capital si cu o cercetare prealabila a pietei, poti gasi produse cautate in mod constant iar daca ai un furnizor de incredere  la preturi bune – afacerea e gata de pus pe roate.

10. Articole manufacturate manual

Daca te pricepi sa cosi, sa ]mpletesti sau sa creezi obiecte de artizanat sa stii ca poti vinde online aceste produse. Exista platforme dedicate pentru acest gen de produse realizate manual, fie ca sunt obiecte de amenajari interioare, haine sau accesorii. Una din cele mai renumite platforme de acest gen este etsy.com, prin intermediul careia îți poti vinde produsele in aproape toata lumea. Bineînteles ca poti folosi si site-urile locale de anunturi enumerate la punctul anterior. Varianta româneasca pentru etsy este breslo.ro

11. Affiliate Marketing

Dacă puteți să vă construiți propria rețea online de website-uri sau  sa creati o audiență legată de un anumit subiect, puteți începe să lucrați cu diferite mărci ca marketing afiliat. Câștigăți un comision la fiecare vanzare pe care o generati prin reteau dvs.In România marketingul afiliat a castigat foarte mult teren in ultimii ani datorita platfomelor dedicate precum profitshare si 2performant. Veti gasi pe aceste platforme o multime de informatii si tutoriale despre ce este si cum functioneaza marketingul afiliat. Daca va simtiti siguri dupa cativa ani de experienta acumulata puteti incerca nivelul international de marketing affiliate.

12. Fotograf

Fotografii vor fi intotdeauna cautati pentru serviciile lor. Fie ca e vorba de evenimente, sau daor amintiri pe care vor sa le pastreze, fie ca e vorba de fotografii de produs pentru un magazine online, acesti profesionisti vor avea cerere de servicii.

Mai mult decat atat odata cu digitalizarea fotograful a devenit un creator de continut. Online-ul devenind astfel o sursa de venit constanta pentru realizatorii de continut foto. Exista o sumedenie de platform prin care fotografiile de calitatea pot fi vandute, de mai multe ori.

Concluzii

Mediul online ofera acum mai mult ca oricând numeroase oportunitati de afaceri. Criza generate de COVID19 nu a facut decât sa accelereze dezvoltarea afacerilor în mediul online si cresterea frecventei utilizarii acestui mediu pentru activitati diverse. Daca ai aptitudini pentru o anumita meserie cu siguranta poti face bani pornind o afacere online, important este sa fii profesionist si sa livrezi produse sau servicii de calitatea.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here