Ideea consultanţilor fiscali s-a născut moartă. Ministrul Finanţelor spune că e mai ieftină o aplicaţie informatică

0
1529
Ideea consultanţilor fiscali s-a născut moartă.

O aplicaţie informatică va face o treabă mai bună decât consultanţii fiscali în cazul impozitului pe gospodărie, a afirmat ministrul Finanţelor Publice, Viorel Ştefan.

„Se lucrează la impozitul pe gospodărie. Până la jumătatea lunii iunie noi vom prezenta un proiect nu numai cu impozitul pe gospodărie, ci unul de modificare a Codului Fiscal în întregul său. Nu am fost de acord să i se spună impozit pe gospodărie. Este vorba de un impozit pe venit care se gestionează prin globalizare şi cu declararea pe gospodărie. Sistemul poate fi îmbunătăţit consistent faţă de varianta cu care am plecat noi iniţial”, a spus Ştefan.

Potrivit acestuia, în prezent sunt constrângeri din punct de vedere al sistemului informatic al ANAF de a implementa imediat un astfel de sistem.

„De aceea, se întrevede un orizont de implementare de 2 – 3 ani. Am ajuns la concluzia că ceea ce ar fi trebuit să facă acei consultanţi fiscali se poate rezolva folosind resursele informatice care astăzi se găsesc în diverse instituţii ale statului, dacă noi suntem în stare să le integrăm într-o aplicaţie informatică, care să rezolve. Aceasta este o soluţie mai ieftină, mai bună. Noi vom pune la dispoziţie un mecanism online de plată a impozitelor şi taxelor. Se pune problema dacă toţi cetăţenii vor avea abilităţile necesare”, a mai precizat Viorel Ştefan.

El a mai spus că impozitul pe gospodărie va fi implementat în trei etape, prima începând de la 1 ianuarie 2018.

„Va însemna globalizarea în 2019 în mai a veniturilor, fără a se elimina reţinerea la sursă a celor de natură salarială”, a mai arătat ministrul.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here