Horia Cardoș și Mișu Negrițoiu – invitații Săptămânii Financiare, ediția 7 octombrie 2022

0
1655

În cadrul emisiunii Săptămâna Financiară de la Profit News TV din această vineri:

  • HORIA CARDOȘ – Founder & CEO @ Agroland
  • MIȘU NEGRIȚOIU – Fost Ministru, Fost CEO ING Bank, Fost Președinte ASF

BIO Horia Cardoș & Agroland

Horia Cardoș este unul dintre cei mai importanți antreprenori români, fiind cunoscut pentru faptul că a pus bazele afacerii Agroland.

După ce a dezvoltat o rețea mare de magazine pentru fermieri, acesta a decis să investească 10 milioane de lei într-o rețea de ferme în care se cresc păsările într-un sistem diferit de cel industrial.

Acest proiect a fost implementat într-o fermă din Caraș în care puii sunt crescuți într-un mod tradițional și care sunt vânduți sub marca Puiul Rustic.

Antreprenorul Horia Cardoș din inima Banatului – Timișoara, a intrat în lumea afacerilor la începutul anilor ’90 odata cu înființarea unei companii care distribuia medicamente de uz veterinar și mai apoi furaje pentru animale.

În 2021, Agroland Timişoara şi-a listat acţiunile la Bursa de Valori de la Bucureşti, și, potrivit datelor agregate din platformele brokerilor, lichiditatea în doar 30 de minute la această companie a fost de 6,6 milioane de lei, ceea ce înseamnă că Agroland a bătut precedentul record, al SafeTech Innovations, pentru cel mai bun debut la bursă, în termeni de lichiditate, pentru o companie antreprenorială.

Fondatorul și Directorul General Horia Cardoș, despre începuturile companiei:

„Când am înființat firma nu mă gândeam la așa ceva, abia apoi a început bursa românească să capete amploare, și iată că după 20 și ceva de ani am reușit și noi să listăm compania și suntem foarte mulțumiți.

Pe vremea aceea vindeam înghețată, făceam distribuție pentru o companie din Arad, iar relațiile pe care le aveam cu proprietarii respectivei companii au dus la o colaborare cu o compania din Italia producătoare de produse pentru uz veterinar.

Practic acolo a început totul, la sfârșitul anului 1996, în ianuarie 1997 am înființat compania, și așa am ajuns în zona de agricultură” .

Acesta consideră că domeniul în care activează este unul care poate crește mult pe viitor, România având încă potențial neexploatat.

„Sunt anumite domenii în care România este încă un El Dorado. România este al zecelea exportator de cereale din lume, este a șaptea putere agricolă din comunitatea europeană. Polonia și Olanda, care sunt în față, pot fi depășite dacă exploatăm pe deplin potențialul țării”, a spus Horia Cardoș.

Listarea la bursă a companiei a fost un pas care implica riscuri considerabile, mai ales în pandemie. „Exista riscul ca evaluarea pe care am avut-o înainte de listare, atunci când am făcut majorarea de capital, să nu fie validată de piață. Și atunci putea apărea o neîncredere a investitorilor în compania noastră și ne-ar fi fost dificil pe viitor să atragem fonduri suplimentare. Vom face în fiecare an, probabil, majorare de capital, să aducem noi acționari în companie, undeva în limita a 10% pe an, și mai putem să emitem obligațiuni.

Acesta deține acum, împreună cu alți membri ai familiei, 76,5% din companie și intenționează să păstreze majoritatea și după următoarele majorări de capital și vânzări de acțiuni, pentru a-și duce mai departe proiectele.

„Presupunând că am primi o ofertă la prețul la care este evaluată acum compania, în jur de 50 de milioane EUR, poate vi s-ar părea ciudat, aș spune nu.

Eu îmi doresc ca în scurt timp compania să ajungă la o evaluare de 100 de milioane de euro pe bursa românească, dar nu vreau să vând. V

inzi, ieși din companie, iar apoi trebuie să te apuci de altceva, și te vei gândi în ce să investești. Iar eu astăzi, și nu doar astăzi, ci și peste cinci ani, cea mai bună investiție pentru mine și familia mea este tocmai compania Agroland, unde banii pot să producă chiar mai mult. Și nu e vorba numai de bani, ci și de ce poate să facă compania”, a declarat antrepenorul.

Planuri mari, în România, dar și peste hotare

Compania Agroland a investit în spații tot mai mari de „retail”, urmând să deschidă mai multe magazine în perioada următoare.

Horia Cardoș: „Noi am început cu magazine de 20, 30, 50 de metri pătrați, unde vindeam produse pentru micii fermieri, pui de o zi, furaje, echipamente și așa mai departe, mai vinde și acum.

Vindeam ceva produse pentru grădinărit și ceva produse pentru animale de companie. Partea de grădinărit e în zona de impuls, ți-a plăcut o plantă, o floare.

Pe partea de hobby, și pe perioada cu pandemia și probabil și pe viitor, familiile au încercat să-și asigure singuri niște produse.

Cea de-a treia categorie, animalele de companie, unde vânzările de hrană au crescut în pandemie, cu 20 – 25%.

Piața aceasta este mult mai mare decât cea de hobby-farming.

Aici putem spune că suntem lideri, cu 250 de magazine, iar pe zona de grădinărit și animale de companie suntem în primii cinci, respectiv șase – șapte jucători de pe piață.

Dar cu deschiderea accelerată de magazine mari, în format de 500 – 600 de metri pătrați, avem unul la Moșnița, deschidem unul la Timișoara, probabil încă unul în oraș anul viitor.

Avem și în București, altul în Afumați, unul în Mogoșoaia și încă unul tot în apropierea capitalei.

Vrem să ajungem undeva la 40-50 de magazine de asemenea dimensiuni, iar asta înseamnă că vom fi un jucător cu un cuvânt de spus pe fiecare dintre cele trei categorii”, a spus Horia Cardoș.

Pe lângă extinderea în România, compania se uită și spre țările vecine.

Ungaria și Serbia vor fi primele piețe pe care vrem să deschidem magazine, datorită apropierii Timișoarei de granițele acestor țări, dar luăm în considerare și Bulgaria.

Primul pas l-am făcut chiar anul trecut, cu magazine online.

Avem produse competitive, suntem unul dintre cumpărătorii importanți din România, dar și din Europa, pe anumite segmente.

Pe acele piețe nu există jucători de mărimea noastră, și credem că putem să intrăm.

În primul rând e vorba de proximitatea geografică, care ne permite să livrăm rapid”, a explicat antreprenorul.

În afară de partea de retail, pe zona de agricultură vrem să facem din Agroland unul dintre grupurile importante de companii care vor produce în România, inclusiv alimente.

Suntem acum la partea de ouă de consum, posibil să revenim la carne de pasăre.

Nu vorbim de produsul cel mai ieftin, vrem să fim implicați în producția de hrană de calitate superioară”, a mai spus antreprenorul Horia Cardoș.

BIO Mișu Negrițoiu

Dl Mișu Negrițoiu este economist, fost ministru de stat pentru coordonare, strategie și reformă (1992-1993) și fostul președinte al ASF România, fiind fost deputat în legislatura anilor 1996-2000. 

Acesta s-a născut la data de 26 mai 1950 în comuna Dăbuleni, județul Dolj.

A absolvit cursurile Facultății de Comerț Exterior din Academia de Studii Economice din București (1973) și apoi cursurile la “fără frecvență” ale Facultății de Drept din cadrul Universității București (1980).

A obținut titlul de doctor în științe economice la ASE București în anul 1995, cu teza “Investițiile străine și tranziția la economia de piață“, sub conducerea științifică a prof. dr. Alexandru Puiu.

După absolvirea facultății, lucrează între anii 1973-1990 ca economist în comerțul exterior la ILEXIM, Arpimex și Ministerul Comerțului Exterior.

Repartizat inițial la ILEXIM, o întreprindere care exporta mobilier și artizanat mai ales în Germania, a avut prilejul să călătorească în străinătate și a urmat în paralel și dreptul la cursul fără frecvență.

Transferat în cadrul Departamentului de analiză economică de la Ministerul Comerțului Exterior, a fost numit în anul 1982 ca înlocuitor temporar al șefului Agenției Economice Românești din New York, apoi al șefului Biroului comercial din Los Angeles.

În anul 1984, devine atașat olimpic al României la Jocurile Olimpice de Vară de la Los Angeles.

După revenirea în țară, susține un examen de promovare pentru rangul de consilier II, după care obține o bursă GATT de patru luni la Geneva.

În anul 1985, este numit în funcția de Director la întreprinderea Arpexim, care se ocupa cu exportul și importul de pielărie și încălțăminte (fosta fabrică de tăbăcărie Dâmbovița), dar a fost înlocuit din funcția după o perioadă scurtă, apoi reinstalat imediat după 22 decembrie 1989 de comitetul revoluționar din întreprindere.

După Revoluția din decembrie 1989, este numit în martie 1990 ca șef al Secției economice de la New York a Ambasadei României în SUA, apoi în perioada 18 octombrie 1990 – 19 noiembrie 1992 îndeplinește funcția de Președinte (cu rang de secretar de stat) al Agenției Române de Promovare a Investițiilor Străine și Asistenței Economice din Străinătate, reorganizată prin HG 182/20 martie 1991 în Agenția Română de Dezvoltare, ca departament în subordinea directă a Guvernului.

În aceeași perioadă acesta se înscrie ca membru în PDSR. (actualul Partid Social Democrat)

În perioada 19 noiembrie 1992 – 27 august 1993, a fost Ministru de Stat, Președinte al Consiliului de Coordonare, Strategie și Reformă în Guvernul Nicolae Văcăroiu, un organism care în teorie ar fi trebuit să coordoneze aplicarea programului de guvernare și de reformă al Cabinetului Văcăroiu.

Metodic și eficient, pune în funcțiune mecanismul de coordonare al politicilor ministerelor, dar autoritatea, competența și determinarea președintelui consiliului sunt văzute cu ochi răi de unii, o parte a presei începând să vorbească de un “guvern bicefal’. Confruntat cu opoziția unor oameni politici și directori de întreprinderi de stat cu privire la adoptarea unor măsuri de liberalizare a pieței valutare sau a dobânzilor care fuseseră convenite prin acordurile cu FMI, dl Negrițoiu demisionează din guvern și este numit, începând cu 1 septembrie 1994, în funcția de Consilier Prezidențial pentru probleme economice și de reformă (cu rang de Ministru) și Coordonator al Grupului Consultativ pe probleme economico-sociale pe lângă Președintele RomânieiIon Iliescu.

În urma alegerilor parlamentare din 3 noiembrie 1996, dl Mișu Negrițoiu a fost ales ca deputat de județul Dolj pentru legislatura 1996-2000, pe listele PDSR.

În această calitate, a fost membru al Comisiei pentru politică economică, reformă și privatizare, demisionând din Parlamentul României în 1997.

Tot în 1997, dl Negrițoiu demisionează din Parlament și trece în sectorul privat, la banca anglo-olandeză ING Barings, cu funcția de corporate finance manager.

În anul 1999, este promovat ca Vicepreședinte și Director General adjunct al băncii ING România.

La 1 august 2006, dl Mișu Negrițoiu a preluat poziția de Director General al ING Bank România și de Președinte al Comitetului pe Țară al ING România, grup financiar care include banca ING Bank România, compania de asigurări de viață și pensii ING Asigurări de Viață (Nederlanden), societatea de factoring ING Commercial Finance, societatea de leasing ING Lease și societatea de investiții imobiliare ING Real Estate Investment Management.

Dl Negrițoiu devine astfel primul bancher autohton care preia conducerea executivă a unei mari bănci cu acționariat majoritar străin. În acel moment, ING era a patra bancă de pe piața din România după valoarea activelor, cu o cotă de piață de 6,3%.

După plecarea de la ING, dl Negriţoiu a fost timp de trei ani Preşedinte al ASF – Autoritatea de Supraveghere Financiară, poziţie din care a fost demis de către Parlament ca urmare a unor dispute cu PSD-ul din perioada Dragnea.

După plecarea de la ASF, dl Negriţoiu a lucrat în calitate de consultant pentru EY, poziţie din care a plecat la finalul anului trecut.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here