Harley Davidson se foloseşte de războiul comercial pentru a-şi muta capacităţile de producţie în afara S.U.A.

0
1269

Este timpul pentru o pauză de ţigară, la fabricăuzina unde se construiesc celebrele motociclete Harley-Davidson şi toată lumea vorbește despre tarife.

Bărbații și femeile care construiesc frumoasele motocicletele americane discută despre cea mai recentă consecință, neintenționată, a președintelui Donald Trump: posibilitatea de ași pierde locul de muncă din cauza războiului comercial de tip tit-for-tat, un fel de dinte pentru dinte, care a prins compania Harley Davidson în mijlocul focului încrucișat.

Legendara companie din Wisconsin, pe care Donald Trump a numit-o „icoana americană” și pe care a lăudat-o ca fiind un simbol al supraviețuirii şi încăpăţânării de a refuza să se lase acoperită de rugină, a declarat luni că va trebui să relocheze o parte din producția americană, în străinătate, pentru a evita tarifele UE. Compania de motociclete a fost primul producător american care a redus producția internă ca răspuns la taxele impuse de UE, ca represalii împotriva măririi celor la oțelul și aluminiul importat din SUA.

Muncitorii adunați în fața fabricii din Menomonee Falls, Wisconsin, ar putea deveni pierderi colaterale ale acestui război. Cu căștile audio în jurul gâtului și cu ochii acoperiți de lentilele ochelarilor de protecţie, cei mai mulţi dintre ei au votat pentru Trump și ar face-o din nou indiferent de situaţie, cu taxe sau fără taxe.

„Nu ar face asta decât dacă ar fi nevoit să o facă. Este un om de afaceri foarte inteligent”, a spus un muncitor care a cerut să nu îi fie divulgată identitatea.

„Cred că Trump este un jucător abil de poker: mă loveşti, te lovesc, asta este filozofia lui. Cred că face asta doar pentru a-i aduce pe europeni la masa tratativelor. Nu cred că e complet nebun”, a spus un altul, care a refuzat să fie citat pentru a nu intra în conflict cu compania.

Întrebaţi fiind dacă dau vina pe președintele Trump sau pe UE, pentru decizia de offshoring a companiei Harley Davidson, cei mai mulți îi învinovățesc pe europeni. „Președintele Trump a încercat să salveze industria americană de oţel şi aluminiu”, a spus unul dintre aceştia.

Harley-Davidson a declarat luni că a menținut un „angajament ferm de a continua producţia americană”, dar spune că facilitățile pe care le are în India, Brazilia și Thailanda vor crește producția pentru a evita plata tarifelor UE, care se cifrează la 100 de milioane de dolari.

La întrebarea dacă cele mai recente știri îi pot determina să voteze împotriva lui Trump, în cazul candidaturii pentru al doilea mandat, în anul 2020, un muncitor, pe nume Tod, a răspuns: „Nu, nu cred. Va trebui să facă ceva mai mult decât atât. În general Trump face lucruri bune. Va trebui să vedem cine va fi candidatul democrat şi dacă acesta va putea să mă influenţeze să-mi schimb votul. „

Mark, un alt muncitor urcat pe propria motocicletă Harley Davidson, la efectuarea schimbului de tură care numără aproximativ 1.000 de angajaţi, spune: „Cred că Harley foloseşte această situaţie ca scuză pentru a muta o parte, cât mai mare din producţie, peste hotare. Recent a luat decizia de a închide uzină din Kansas City. În cele din urmă vor da vina pe Trump.”

Ceva mai târziu, Donald Trump a susţinut acest argument, criticând compania pentru utilizarea tarifelor drept pretext: „Sunt surprins să văd că Harley Davidson este prima companie care cedează şi înaltă steagul alb”, a scris el, subliniind ironia că un astfel de simbol al măreției Statelor Unite devine prima victimă a războiului comercial.

Mai mulți muncitori au declarat că pastrează încrederea de a găsi un alt loc de muncă, după plecarea de la Harley, în parte datorită faptului că economia Statelor Unite este în plină expansiune.

Totuși, ei sunt ultimii oameni cărora Trump dorește să le facă rău prin manevrele sale comerciale. El a câștigat președinția în anul 2016, în mare parte in state precum Wisconsin, care nu au votat candidatul republican în alegerile prezidențiale, de peste 30 de ani. Acest lucru a fost, în mare parte posibil, pentru că alegătorii au avut încredere în promisiunile de revigorare a producției americane.

Donald Trump și partidul republican nu își pot permite să-și piardă sprijinul acestor alegători  înainte de alegerile intermediare ale Congresului, la care se aşteaptă ca Partidul Democrat să depună eforturi uriaşe pentru a câștiga.

Scott Dunn, preşedintele ACV, o companie de reparaţii hidraulice cu sediul în afara uzinelor Harley, a vorbit în numele mai multor suporteri ai lui Trump: „Cred că are dreptate să se lupte cu această problemă, a comerţului neloial.”

 Trump, până acum, în special în Midwest, a dovedit o remarcabilă rezistenţă. Chiar și cei atinşii direct de politicile sale nu se grăbesc să-l abandoneze.

„Preşedintele face schimbări, încercând să aducă economia acolo unde îi este locul”, spune un muncitor de la uzina Harley, strivindu-şi pe asfalt mucul de țigară, înainte să se întoarcă la muncă.

Detaliile despre modul în care președintele realizează acest lucru, contează mult mai puțin decât simpla idee enunţată la începutul mandatului: „Să facem America, din nou, mare”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here