Guvernul vrea să introducă noi modificări la Codul fiscal, privind taxa pe valoare adăugată (TVA) la cupoanele valorice

1
1741

În Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal ar urma astfel să fie definit cuponul valoric drept „un instrument care presupune obligația de a-l accepta drept contrapartidă sau drept o parte din contrapartida unei livrări de bunuri sau prestări de servicii și care presupune indicarea bunurilor sau a serviciilor ce urmează a fi livrate sau prestate sau a identităților potențialilor furnizori/prestatori ai acestora, fie pe instrumentul în sine, fie în cadrul documentației aferente, inclusiv în cadrul termenilor și condițiilor de utilizare a instrumentului”.

Cupoanele valorice ar urma să fie împărțite în două categorii și taxate în mod diferit:

*cupon valoric cu utilizare unică –  un cupon valoric în cazul căruia locul livrării bunurilor sau al prestării serviciilor la care se referă cuponul valoric și TVA datorată pentru acele bunuri sau servicii sunt cunoscute în momentul emiterii cuponului valoric. Astfel, în cazul cupoanelor cu utilizare unică, se colectează TVA la momentul transferului cupoanelor.

*cupon valoric cu utilizări multiple – un cupon valoric, altul decât un cupon valoric cu utilizare unică. În cazul cupoanelor cu utilizări multiple, se colectează TVA la livrarea bunurilor sau la prestarea serviciilor la care se referă cuponul valoric.

Cupoanele valorice sunt folosite în comerț, mai ales în diferite promoții.

Ministerul Finanțelor vrea modificarea Codului fiscal în acest caz pentru a transpune o directivă europeană în legislația națională. După ce va trece de Guvern, proiectul de lege are nevoie să fie adoptat de Parlament și promulgat de președinte.

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here