Guvernul va schimba actul constitutiv al Fondului de Garantarea a creditelor IMM, instrumentul prin care sunt garantate şi creditele Prima casă

0
1388
Guvernul va schimba actul constitutiv al Fondului de Garantarea a creditelor IMM

Un proiect legislativ care conţine schimbările a apărut pe site-ul Ministerului Finanţelor. Sfera de garanţii acordate de Fond va fi lărgită.

Actul Constitutiv al Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii S.A. – IFN (FNGCIMM) va fi schimbat, arată un proiect de Hotărâre de Guvern, prezent pe site-ul Ministerului Finanţelor.

După o serie de clarificări legale, noul text legislativ aduce modificări obiectului de activitate al Fondului.

FNGCIMM va avea în continuare drept obiect principal de activitate acordarea din fonduri proprii a garanțiilor și asumarea angajamentelor de garantare a creditelor și a altor instrumente de finanțare a IMM.

Dar, după codurile CAEN pentru activităţile secundare, din prezent, (7022 şi 6619), vor fi introduse încă patru.

Primul e 6630 – administrarea de fonduri publice, în scopul implementării politicilor naționale referitoare la sprijinirea mediului de afaceri.

Cităm din descrierea codului: Activitati de administrare a fondurilor Aceasta clasa include activitati de administrare a portofoliilor si a fondurilor, pe baza de comision sau contract, pentru persoane individuale, intreprinderi sau altii, cum ar fi: – administrarea fondurilor mutuale

 –  administrarea altor fonduri de investitii

  – administrarea  fondurilor de pensii

În nota de fundamenttare  a proiectului, guvernanţii fac referire la trei programe noi pe care Fondul le-ar putea garanta – “Tomate româneşti”, “Primul centru de agrement” şi “Pensiuni pentru seniori”.

Al doilea este CAEN 8559 – alte forme de învățământ.

Descrierea codului: Alte forme de invatamant n.c.a. Aceasta clasa include: -invatamantul care nu poate fi incadrat intr-unul din clasele CAEN 8510-8553 -servicii ale conducatorilor academici -centre de invatamant ce ofera cursuri terapeutice -cursuri de verificare a cunostintelor profesionale -pregatirea in domeniul limbilor straine si al dobandirii abilitatilor de conversatie -instruirea in domeniul calculatoarelor -instruire de religie Aceasta clasa include de asemenea: -pregatirea salvamarilor si a salvamontistilor -instruirea in metode de supravietuire -instruirea in oratorie -instruirea in citire rapida, citire inversa, etc. Aceasta clasa exclude: -programe de alfabetizare pentru adulti, vezi 8520 -invatamantul secundar general, vezi 8531 -invatamantul secundar tehnic si profesional, vezi 8532 -invatamantul superior, vezi 854

Va apărea şi CAEN 8299 – alte activităţi de servicii suport pentru întreprinderi.

Descrierea codului: Alte activitati de servicii suport pentru intreprinderi n.c.a. Aceasta clasa include activitati de servicii suport, cum sunt: -asigurarea rapoartelor integrale si a inregistrarilor stenodactilografice a procedurilor juridice in direct si transcrierea ulterioara a materialelor inregistrate, cum ar fi: -servicii de inregistrare sau inregistrare stenodactilografica a lucrarilor din tribunale -servicii de stenografiere publice -captarea in timp real (adica simultana) in circuit inchis a transmisiunilor TV in direct a adunarilor, conferintelor, etc. -servicii de elaborare a codurilor de bare -servicii de imprimare a codurilor de bare -servicii de organizare a strangerii de fonduri pe baza de tarif sau contract -servicii de repunere in posesie -servicii de colectare a monedelor din contoarele parcarilor -activitati ale vanzatorilor independenti la licitatii -administrarea programelor de fidelitate -alte activitati suport furnizate de obicei intreprinderilor , neclasificate in alta parte Aceasta clasa exclude: -asigurarea de servicii de transcriere a documentelor, vezi 8219 -servicii de inregistrare, post productie, pe film sau banda sau servicii de subtitrare,

Ultimul este CAEN 7320 – activități de studiere a pieței si de sondare a opiniei publice

Descrierea codului: Activitati de studiere a pietei si de sondare a opiniei publice Aceasta clasa include: -servicii de investigare a potentialului pietei, acceptarea si familiarizarea cu produsele noi, comportamentul cumparatorilor fata de produse si servicii, inclusiv analiza statistica a rezultatelor in scopul promovarii si dezvoltarii de produse noi -servicii de sondare a opiniei publice despre probleme politice, economice si sociale, inclusiv analiza statistica a rezultatelor.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here