Guvernul va modifica controversata ordonanţă 114 la sfârşitul lunii

0
848

Tăriceanu susţine că vor fi schimbări legate de taxa suplimentară de 2% din cifra de afaceri a companiilor din energie şi a detaliat date despre măsurile care vizează băncile.

Preşedintele Senatului spune că principiile pe care a fost construită OUG 114/2018 vor rămâne valabile, fiind vorba despre scăderea preţului la gaze şi scăderea dobânzilor, în paralel cu creşterea nivelului de creditare. Tăriceanu anunţă că vor exista stimulente pentru băncile care scad dobânzile, dar şi penalizări pentru cele care vor menţine, „nejustificat”, un nivel ridicat al dobânzilor la credite.

„Taxa pe activele bancare, de asemenea, va rămâne în continuare să funcţioneze, dar ea nu este legată de ROBOR, ci pe un indice stabilit pe baza mediei tranzacţiilor efective. Va exista, de asemenea, un stimulent pentru bănci, în aşa fel încât, ele să scadă dobânzile pentru că acesta a fost lucrul pe care l-am urmărit şi să crească nivelul de creditare”, a spus Tăriceanu.

Acesta susţine că „mediul bancar a recunoscut că dobânzile în România pentru credite sunt mult peste dobânzile practicate în alte ţări europene”.

„Noi considerăm că nu există o justificare a acestui lucru şi sigur că avem în vedere să mergem cu două măsuri: una de penalizare în cazul în care practică în continuare dobânzi ridicate nejustificat şi o măsură de stimulare pentru cei care coboală dobânzile şi acordă credite mai multe. Cu alte cuvinte, în termeni mai tehnici, creşte gradul de intermediere financiară al băncilor”, a mai spus Tăriceanu.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here