Guvernul Ţărilor de Jos (Netherlands) doreşte să modifice „politica absurdă” aplicată, până acum, în privinţa cannabisului

1
1878
Sursa: Florian Schiponca
Sursa: Florian Schiponca

Timp de 40 de ani, bandele de traficanţi au beneficiat de abordarea „schizofrenică” a legii dar se pare că în scurt timp acest lucru se va schimba.

Există o uriaşă contradicție din cauza căreia politica olandeză în materie de droguri și-a pierdut calea. Deși este legal ca în „coffee shop-uri (cafenelele)” să se vândă canabis pentru consumul personal, au crescut cantităţile vândute ilegal până la un nivel alarmant deşi acest lucru este aspru sancţionat. Se pare că tocmai aceste măsuri dure au forțat producția ilegală.

Rezultatul acestui aranjament complet irațional a condus la subminarea tuturor inițiativelor politice, semnificative, pe care guvernul a încercat să le implementeze începând cu anul 1972, când coaliţia condusă de Partidul Muncii, de la acea vreme, a făcut pasul inovator de a concentra majoritatea resurselor publice, în special, pentru lupta împotriva drogurilor tari, cum ar fi heroină și cocaină.

Legalizarea coffee shop-urilor, începând cu anul 1976, a însemnat dezincriminarea consumului de canabis, însă fără a reglementa şi producţia acestuia. Astfel, reţeaua de magazine care au început să vândă legal canabis a fost aruncată direct în brațele traficanţilor, care au devenit tot mai bogați și mai puternici.

În acest moment, în Ţările de Jos, consumul de cannabis este reglement, doar de mafia traficanţilor

„Atunci a fost o nebunie și încă este”, declară un fost ofițer de poliție. “Cannabisul vine pe ușa din spate a cafenelelor, fiind cumpărat ilegal, fără taxe. Apoi, în magazin este vândut legal. Aceasta nu reprezintă o soluție. Creează, pur și simplu, o nouă problemă.”

Profesorul Pieter Tops, principalul expert olandez în privinţa impactului social pe care îl are criminalitatea organizată şi autorul lucrării „The Netherlands’ Backyard”, a făcut în anul 2017 o analiză fără compromisuri a relaţiei extraordinare care există între statul olandez și mafia drogurilor. „Este o situație schizofrenică cu care am reușit, cumva să convieţuim timp de 40 de ani, dar acum nu se mai poate. Bandele de traficanţi sunt din ce în ce mai scăpate de sub control. Acest lucru ridică inevitabil mai multe întrebări, în primul rând dacă politica noastră de toleranță și dezincriminare nu a fost de fapt o greșeală fundamentală”, spune expertul.

De unde provine de fapt canabisul ilegal care se vinde legal în coffee shop-urile din țară? Răspunsul reprezintă cel mai mare secret al Ţărilor de Jos.

Magazia de cannabis a Europei

Provincia Brabant, din sud, locul unde converg graniţa Germaniei, a Belgiei și a Ţărilor de Jos, este locul în care se cultivă cea mai mare parte a marijuanei ilegale, ascunsă la prima vedere, în clădiri izolate deținute de fermierii locali, mulți aflaţi în prag de faliment. Nu degeaba Brabantul rural este cunoscut sub numele de „Magazia de cannabis a Europei”. Cu o puternică reputație privind standardul de calitate, aproximativ 80% din cantitatea de cannabis obţinută aici este exportată către vecinii europeni, inclusiv în Marea Britanie și Irlanda, în timp ce restul de 20% alimentează rețeaua de coffee shop-uri din Ţările de Jos.

Aceasta este amploarea acestei afaceri la nivel local. Singur, frumosul oraş universitar Tilburg generează în jur de 800 de milioane de euro, anual și „angajează” un număr de 2.500 de localnici în „activități legate de canabis”, în fiecare zi, potrivit unui studiu efectuat în anul 2016 în legătură cu „antreprenoriatul ilegal”, în acest domeniu.

Experții în Statistică din Ţările de Jos, estimează valoarea totală a industriei ilegale de cannabis, în măsura în care aceasta poate fi calculată, la aproximativ 4,8 miliarde de euro pe an.

Având în vedere dezvoltarea rețelelor de trafic, resimţită în ultima perioadă, nu este întâmplător faptul că Tilburg a devenit şi „Capitala ecstasy a întregii lumi”, unde producția de droguri sintetice, inclusiv o întreagă gamă de amfetamine, a generat aproape 20 de miliarde de euro, ultimul an.

Faimă dubioasă

Toate acestea lucruri au făcut ca Ţările de Jos să primească dubioasa faimă de a fi una dintre cele mai mari economii ilicite de droguri din lume fără a manifesta nicio intenţie de a-i deranja pe traficanţii care fac această țară foarte bogată.

Acest tip de relație dintre guvernanţi şi criminalitatea organizată, cunoscută sub numele de penose, cuvânt din vechea limbă Bargoens vorbită în Amsterdam, în secolul al XVII-lea, a determinat principalul sindicat de poliție, NPB, să descrie Ţările de Jos ca fiind „fundamental, un narco-stat”.

În aceeași ordine de idei, Max Daniel, fost șef al unității de luptă împotriva crimei organizate din Ţările de Jos, observa: „Am fost crescuți într-o societate care crede că a consuma cannabis nu reprezintă o încălcare a legii. Lumea obişnuieşte să spună, cu uşurinţă: „Este doar cannabis!”, însă, cert este faptul că traficul cu cannabis a fost şi este implicat în aproape toate investigațiile criminale majore legate de omor, arme și droguri.”

Oamenii au început să îşi schimbe opinia şi faţă de politicieni, mai ales de când a fost ucis, anul trecut, avocatul Derk Wiersum (44 de ani), tată a doi copii, din cauza implicării sale într-un caz care viza droguri de mare risc, pentru că nu au reuşit să implementeze nicio lege care să îi oprească pe marii baroni ai drogurilor care, conform publicaţiei De Telegraf, se bucură de „o nouă epocă de aur”.

„În momentul de față, drogurile sunt reglementate, însă nu de stat ci de către mafie”, spune avocatul pensionat Raimond Dufour, președintele Netherlands Drugs Policy Foundation, care susține legalizarea tuturor drogurilor, inclusiv a cocainei, heroinei, amfetaminelor și a ecstasy.

„Ceea ce propunem noi este ca regulile să fie făcute de guvern și ca drogurile să fie reglementate strict, prin lege, inclusiv calitatea, preţul și ofertă. Acest lucru nu ar însemna imediat salvarea de vieți omeneşti dar i-ar scoate pe traficanţi de pe piaţă.”

O soluție sensibilă

Chiar și în Ţările de Jos, legalizarea drogurilor puternice nu se va întâmpla niciodată, bineînţeles. Ceva totuşi, este pe punctul de a se întâmpla… În cele din urmă, după 44 de ani de la reformele anilor ’70, există interes la nivel guvernamental pentru a se găsi soluţii pentru a fi reglementată şi furnizarea canabisului către coffee shop-uri fără a mai fi posibilă subvenționarea criminalităţii.

Guvernul Rutte va implementa, începând de anul viitor, un sistem pilot care va dura timp de 4 ani, în 10 orașe, unde 79 de caffee shop-uri, 14% din total, vor fi aprovizionate de producători de canabis reglementați oficial, permițând astfel autorităților să monitorizeze tipul, calitatea și tăria mărfii livrate.

Deja au apărut o serie de probleme, mai ales legate de faptul că cele patru orașe principale, Amsterdam, Rotterdam, Haga și Utrecht nu au fost prinse în acest proiect pilot, din cauza cercetărilor inițiale care au arătat că ar fi mult prea dificilă semnarea unui contract cu fiecare magazin existent.

Vânzările legale de canabis în Europa au un potențial de creștere de 100 de ori, până în anul 2024, cad valoarea acestora vă atinge 35 de miliarde de euro pe an.

O altă problemă este că proiectul pilot nu va permite magazinelor să vândă hashish importat, care, în acest moment, reprezintă aproximativ un sfert din totalul vânzărilor. De asemenea, va exista un număr limitat de soiuri de marijuana și hashish. Toate acestea ar putea duce la alte tipuri de trafic, pe stradă.

Consiliul de Stat, cel mai înalt organism consultativ al guvernului, avertizează că, așa cum se prezintă, proiectul pilot nu va fi suficient de semnificativ pentru a permite luarea unor decizii politice dure și rapide.

Chiar și așa, Paul Depla, primarul orașului Breda, unul dintre orașele incluse în proiect, spune că schimbările raționale au întârziat, mult prea mult, timp. „Coffee shop-urile s-au aflat, tot timpul, într-o situație imposibilă. Dacă ar fi fost baruri, ar fi fost ca și cum li s-ar fi spus: puteți vinde bere la tejghea, dar prepararea acesteia este ilegală. După 40 de ani de politică de toleranță inconsecventă, eu spun că este timpul să ne luăm rămas bun de la această nebunie.”

Bonusurile fiscale, deloc de neglijat

Mulți sunt cei care consideră că, dacă programul pilot va avea succes, aceasta va conduce la legalizarea producției de canabis, evident, cu un bonus extraordinar pe care fiscul olandez îl va înregistra. Acest lucru ar permite Ţărilor de Jos să concureze, pentru prima dată, pe piața internațională, cu Canada, Africa de Sud și SUA, unde cannabisul este legal în 11 state și mai devreme sau mai târziu, cu Luxemburg, Elveția și Malta, unde schimbările legislative sunt deja în curs.

Vânzările legale de canabis în Europa au un potențial de creștere de 100 de ori, până în anul 2024 când vor atinge valoarea de 35 de miliarde de euro pe an, conform prognozei întocmite de Prohibition Partners, o firmă de consultanță din Marea Britanie care se prezintă a fi drept „vocea industriei cannabisului”.

În termeni regionali, acest lucru ar face ca Europa să devină cea mai mare piață legală de canabis din lume, cu olandezii în poziţia de lider incontestabil.

„Până la urmă, olandezii au cel mai puternic „brand național” când vine vorba despre marijuana”, spune Esther Brans, născută în Olanda, directorul creativ al Tumbleweed Dispensaries Colorado, un lanț de șapte magazine care comercializează semințe și alte produse comestibile pe bază de canabis. „O conexiune olandeză în această industrie conferă legitimitate unui produs pe bază de canabis. Oamenii consideră că moda vine din Italia, mașinile din Germania şi iarba din Olanda”, a adăugat, în inchiere, Esther Brans.

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here