Guvernul salvează în continuare incapabilii

0
3373
buget

Compania Naţională a Uraniului, care se confruntă cu dificultăţi economico-financiare majore, va primi un ajutor de stat în valoare de 62 de milioane de lei, urmând ca suma să se acorde în două tranşe, a decis miercuri Guvernul.

”Compania Naţională a Uraniului va primi un ajutor de stat în sumă totală de 62 de milioane de lei pentru o perioadă de 6 luni. Guvernul a luat această decizie printr-o Ordonanţă de urgenţă pentru a salva Compania Naţională a Uraniului şi pentru a-i oferi timpul necesar unei restructurări profunde astfel încât aceasta să poată reveni în piaţă”, a declarat ministrul Energiei, Vlad Grigorescu.

În doua tranșe

Împrumutul se va acorda ulterior emiterii deciziei de autorizare a Comisiei Europene, în două tranşe, respectiv 47,2 milioane de lei şi 14,8 milioane de lei, pe baza unei analize economico-financiare.”Intenţia este ca în această perioadă de 6 luni, Compania să realizeze un plan de restructurare şi de eficientizare. Există deja o serie de măsuri în curs de adoptare la nivelul Companiei, atât de reducere a costrurilor, dar şi de modernizări minime la unele instalaţii sau introducerea unui proces tehnologic mai eficient, astfel încât la finalul acestui termen de 6 luni Compania să poată relua livrările către beneficiarul tradiţional”, a precizat ministrul Energiei.

Se schimbă termenii

Potrivit actului normativ, statul român notifică la Comisia Europeană planul de restructurare în termen de şase luni de la autorizarea ajutorului de salvare, iar ajutorul de stat individual pentru salvare se transformă în ajutor de stat de restructurare care va fi implementat cu respectarea normelor naţionale şi ale Uniunii Europene în materie de ajutor de stat. Pe baza acestui plan de restructurare, Ministerul Energiei, la solicitarea Companiei Naţionale a Uraniului — S.A., prelungeşte perioada de acordare a împrumutului, conform planului de restructurare, în aceleaşi condiţii de dobândă şi garanţii, prin act adiţional la convenţia de împrumut, până la data aprobării de către Comisia Europeană a planului de restructurare.

Ministerul Energiei a notificat Comisia Europeană în data de 8 septembrie 2016 cu privire la acordarea unui ajutor de stat pentru salvare Companiei Naţionale a Uraniului SA.

CNU are ca obiect principal de activitate exploatarea zăcămintelor de uraniu, prelucrarea minereurilor rezultate în urma exploatării, obţinerea de concentrate tehnice de uraniu, octoxid de uraniu (U3O8) şi rafinarea acestora.CNU are competenţă tehnică şi profesională de a efectua activităţi miniere privind resursele/rezervele de uraniu indigene.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here