Guvernul României nu a fost în stare să protejeze consumatorii vulnerabili de scumpirile majore ale gazelor de anul trecut, aşa că a decis să dea acelaşi preţ pentru toţi 

0
939

Preţul gazelor naturale este plafonat pentru toţi consumatorii casnici din România începând cu data de 1 mai, la nivelul de 68 lei/MWh. Conform prevederilor controversatei Ordonanţe 114, adoptate de Guvern în decembrie anul trecut, preţurile plafonate vor fi menţinute până februarie 2022.

Autorităţile europene spun că am greşit şi că trebuie să reparăm

În luna martie, Comisia Europeană a declanşat procedura de infringement împotriva României din această cauză, arătând că Ordonanţa 114 încalcă legislaţia europeană. Zoltan Nagy-Bege, vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE), a lăsat de înţeles, într-o conferinţă, că în continuare Comisia Europeană nu este de acord cu plafonarea preţului la gazele naturale pentru toţi consumatorii casnici.

Deja există un punct de vedere şi la nivelul Comisiei Europene, am trecut prin două discuţii, ultima chiar săptămâna trecută şi este evident că în ceea ce priveşte anumite prevederi ale acestei Ordonanţe 114 există câteva incompatibilităţi cu Directiva de gaze naturale, poate şi cu Tratatul UE”, a declarat Zoltan Nagy-Bege.

El a precizat însă că „este foarte clar că există bază legală pentru măsuri temporare la nivelul statelor membre care sunt menite să protejeze anumite tipuri de consumatori”. „Faptul că la noi plafonarea, este pentru toţi consumatorii casnici, s-ar putea să nu fie chiar în regulă. Scopul este de a avea preţuri corecte pentru toţi consumatorii”, a precizat oficialul ANRE.           

Guvernul nu ştie cine sunt consumatorii vulnerabili, adică cei care au nevoie de ajutor pentru a-şi cumpăra combustibili sau a-şi plăti factura la încălzire. O recunoaşte inclusiv ministrul Energiei. „Din nefericire astăzi noi în România nu avem definiţi clar consumatorii vulnerabili. Există o definiţie în lege, nu am reuşit să aplicăm nicicum”, a declarat Anton Anton, în cadrul aceleiaşi conferinţe.

Guvernul a ales să stabilească un preţ maxim pentru consumatorii casnici şi el să se aplice tuturor, că au sau nu au nevoie. Modificările le-a introdus prin Ordonanţa 114.

Plecând de la faptul că la un moment dat preţurile la gaze au explodat, Guvernul a venit şi a spus: «nu mai putem, populaţia nu poate suporta această creştere de preţuri». Guvernul s-a hotărât şi a plafonat preţurile pentru populaţie şi pentru serviciile dedicate populaţiei, serviciile de încălzire centralizată”, a declarat Anton Anton.

Zoltan Nagy susţine că, în acest moment, consumatorii vulnerabili „sunt protejaţi şi nu prea, pentru că mulţi dintre consumatorii casnici nu au nevoie de protecţie, iar cei vulnerabili cu adevărat nu sunt protejaţi suficient”.

În aprilie, Zoltan Nagy spunea că autoritatea de reglementare în energie ar putea introduce un nou calendar de liberalizare a preţurilor la gazele naturale, adică de scumpire a lor. 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here