Guvernul râvnește la conturile a peste un milion de români, care au câte 15.000 de lei, fără ca ei să știe

0
859

Peste un milion de români au minim 15.000 de lei în contul de pensie obligatorie, fără să știe, iar Guvernul le oferă posibilitatea să îi treacă în vistieria statului.

Ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, a declarat la un post de televiziune:

 „S-a creat un cadru în baza căruia românii să poată opta dacă rămân la Pilonul II sau se reîntorc la Pilonul 1, dar fără bani, banii rămân la Pilonul II. Nu este afectat Pilonul II în niciun fel, doar se creează această posibilitate de a opta. Este normal să poată omul să opteze. Dacă vrea să se ducă la Pilonul I pentru că vede că randamentul de la Pilonul II nu este cel aşteptat să poată să opteze, să zică: mă duc, măcar sunt sigur, la stat, pentru că statul n-a dat niciodată faliment, niciodată n-a avut probleme de plată a pensiilor.”

Ministrul Finanţelor a mai declarat că va avea o discuţie cu administratorii fondurilor de pensii private şi şi-a exprimat speranţa că se va ajunge la un consens în ceea ce priveşte Pilonul II.

„O să am o discuţie cu cei de la Pilonul II dupa ce o să mai primesc nişte date, nişte informaţii şi de la ASF, pentru că am cerut mai multe elemente şi de la cei care administrează pensiile private. Sper să ajungem la un consens. Două probleme au fost ridicate de dânşii şi anume mărimea capitalului pe care noi le-am spus că trebuie să îl aducă într-un an şi această perioadă de un an. Şi am spus hai să vedem cum puteţi să veniţi către România şi să investiţi în economie, în proiecte public-private, pe bursă, în acţiuni necotate, să dau un exemplu, să investiţi în România. Pe măsură ce voi investiţi această condiţie scade. Ideea este să mărim foarte mult aria în care pot să investească”, a explicat Teodorovici.

Potrivit Ordonanţei 114/2018, comisionul de administrare la Pilonul II de pensii a fost redus de la 2,5% la 1%. Pentru fondurile pe Pilonul II actul normativ prevede şi cerinţe suplimentare de capital, astfel: dacă administrează fonduri de până la 100 de milioane de euro, capitalul social trebuie să fie 5% din valoarea contribuţiilor, dacă administrează fonduri între 100 de milioane de euro şi 500 de milioane de euro, capitalul social trebuie să fie de 7%, iar peste 500 de milioane de euro, capitalul social trebuie să fie de 10%.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here