Guvernul nu consideră că s-a împrumutat prea mult, precizând că nivelul împrumuturilor este comparabil cu cel al anilor anteriori

0
1933
Guvernul nu consideră că s-a împrumutat prea mult, precizând că nivelul împrumuturilor este comparabil cu cel al anilor anteriori

După apariţia unor informaţii conform cărora nivelul împrumuturilor contractate de la începutul anului însumează 40% din cât a contractat România de la FMI în anul 2009, Guvernul a transmis miercuri că acesta este comparabil cu nivelul anilor anteriori, raportat la PIB, iar împrumuturile sunt făcute pe termen lung, „la costuri reduse”.

 „Guvernul precizează că nivelul împrumuturilor din primul trimestru al lui 2017, raportat la Produsul Intern Brut, este comparabil cu cel al anilor anteriori. Nevoia de finanţare publică pentru 2017 este mai mică decât cea din 2016, dar fiecare guvern are propria strategie de atragere de finanţare, care se bazează pe oportunităţile oferite de piaţa internaţională şi naţională”, arată Guvernul într-un comunicat de presă.

Potrivit Executivului, toate împrumuturile sunt contractate conform Programului Indicativ de Finanţare pentru anul 2017. Guvernul precizează că este o practică uzuală, pentru multe state membre UE, să contracteze împrumuturi pentru finanţarea deficitului bugetar şi pentru refinanţarea altor împrumuturi ajunse la scadenţă.

 „Împrumuturile contractate acum de Guvern s-au făcut pe termen lung, la costuri reduse (emisiunea de eurobonduri din data de 11.04.2017 a fost realizată, de altfel, la cel mai bun randament istoric pentru România).  Sumele obţinute vor fi utilizate pentru proiecte de dezvoltare”, mai arată Guvernul.

Guvernul a reuşit „ca până acum, adică în doar trei luni şi jumătate, să se îndatoreze cu 4,697 miliarde euro. Adică aprox. 40% din împrumutul semnat cu FMI, la începutul crizei economice, de atât de criticatul Guvern Boc”.

„Guvernul Grindeanu a împrumutat, aşadar, în total, în primele trei luni şi jumătate de mandat, 12,181 miliarde lei şi 1,990 miliarde euro, adică echivalentul a aproximativ 4,697 miliarde euro. Or, în 2009, pe când începea să-şi arate colţii criza economică, România a împrumutat de la Fondul Monetar Internaţional circa 12,9 miliarde euro, din care a tras efectiv, pe parcursul a şapte tranşe (2009-2011), aproximativ 11,9 miliarde euro”, scria publicaţia.

Potrivit datelor publicate de Banca Naţională a României, datoria externă a României, care include atât împrumuturile statului din străinătate, cât şi datoriile entităţilor private, a crescut în primele două luni din acest an cu 376 milioane euro faţă de finalul anului trecut, la 92,753 miliarde euro, în special ca urmare a majorării împrumuturilor pe termen scurt.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here