Guvernul nu a prezentat încă o soluţie pentru a situaţia angajatelor care vor deveni mame şi persoanele aflate în concediu medical afectate de revoluţia fiscală

0
1020

Purtătorul de cuvânt al Executivului, Nelu Barbu, a precizat : „Nu a fost pe ordinea de zi a şedinţei de Guvern un astfel de subiect”.

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a spus că la nivelul Ministerului Finanţelor s-au discutat soluţiile care ar putea rezolva aceste situaţii. Indemnizaţia aferentă concediului medical pre şi post natal de 126 de zile, pe care o mamă sau viitoare mamă le poate lua înainte sau după naştere, ar putea scădea simţitor ca urmare a creşterii contribuţiilor sociale, au afirmat specialişti în fiscalitate.

 „Indemnizaţia aferentă concediului medical pre şi post natal scade sau ar putea să scadă din următoarele considerente: în primul rând cota de contribuţie de asigurări sociale în cuantum de 10,5% până în decembrie anul trecut, din ianuarie 2018 a crescut la 25%. Deci este un procent mai mare care se datorează, ca urmare a transferului contribuţiei de asigurări sociale de la angajator la angajat”, a spus Claudia Sofianu, Partener, Liderul Diviziei de impozit pe venit şi contribuţii sociale, EY România.

Un alt motiv al scăderii indemnizaţiei va fi, potrivit specialistului, baza de calcul faţă de care se aplică această contribuţie.  „Baza de calcul la care se aplică această cotă de contribuţie este crescută pentru că salariul mediu brut pe economie a crescut şi el, ajungând de la 3.131 de lei la 4.162 de lei”, a adăugat specialistul.

Sofianu a menţionat că este vorba de o indemnizaţie de concediu medical care înlocuieşte venitul salarial pe care mama îl obţine în mod normal şi că nu este afectată indemnizaţia de creştere a copilului care este plătită de către stat.

Recent, Guvernul a introdus un nou mod de calcul al contribuţiei la pensii pentru persoanele aflate în concediu medical, astfel încât să nu mai existe situaţia prin care contribuţia la pensie este mai mare decât indemnizaţia pentru concediu medical. Modificarea, care intră în vigoare din această lună, stabileşte că pe perioada în care şomerii beneficiază de concedii medicale şi de indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate, cu excepţia cazurilor de accident de muncă sau boală profesională, baza lunară de calcul al contribuţiei de asigurări sociale datorate bugetului asigurărilor sociale de stat este suma reprezentând indemnizaţia de asigurări sociale de sănătate de care beneficiază conform prevederilor legale.

Până în prezent, Codul Fiscal stabilea că, pe perioada în care şomerii beneficiază de concedii medicale şi de indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate, cu excepţia cazurilor de accident de muncă sau boală profesională, baza lunară de calcul al contribuţiei de asigurări sociale datorate bugetului asigurărilor sociale de stat este suma reprezentând 35% din câştigul salarial mediu brut.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here