Guvernul nu a prelungit o facilitate fiscală și programatorii se pot trezi cu salariile diminuate cu 6% din această lună

0
1247

Adrian Bența, consultant fiscal, avertizează că programatorii din România se vor trezi cu salariile diminuate cu 6% începând cu această lună, din cauză că Guvernul nu a prelungit o facilitate fiscală.

Respectiva facilitate modifica modul de calcul în cazul contribuțiilor de sănătate. La rândul său, respectiva facilitate fusese introdusă pentru a compensa „revoluția fiscală”, adică trecerea contribuțiilor de la angajator la angajat. Din cauză că programatorii sunt scutiți de impozitul pe venit, scăderea de la 16% la 10% a acestuia, gândită de Guvern să compenseze trecerea contribuțiilor, nu îi ajuta cu nimic.

Astfel, programatorii se puteau trezi încă de anul trecut cu salariul scăzut. Guvernul a modificat însă formula de calcul pentru ca salariile IT-iștilor să nu scadă.

Adrian Bența a scris pe Facebook:

Unii programatori vor avea salarii mai mici în luna ianuarie 2019, daca nu se misca mai cu talent Guvernul sa dea una din aia usor retroactiva! Se pastreaza scutirea de impozit pe venit, dar la contributia de sanatate apare o situatie neprevazuta pe termen lung. Contribuita la asigurarile sociale de sanatate pentru programatori, in luna ianuarie 2019- lipsa prorogarii unei facilitati fiscale.

Anul 2018 a fost caracterizat prin multiple modificări fiscale, în sfera asigurărilor sociale generate de transferul asigurărilor sociale de la angajator la salariat. Nici salariații ce desfășoară activitate de creare a programelor de calculator nu au fost scutiți de aceste modificări fiscale. Una dintre modificările fiscale respectiv majorarea cotei de contribuție de sănătate de la 5,5% la 10% și majorarea contribuției la pensii de la 10,5% la 25%, combinate cu scăderea impozitului pe venit de la 16% la 10%, modificări adoptate prin OUG nr. 79/2017, a condus la scăderea salariului net al programatorilor, cu aproximativ 6%, chiar dacă această categorie profesională beneficiază de scutirea la plata impozitului pe venitul din salarii, și chiar dacă angajatorii au majorat salariul brut cu circa 20%, cota de transfer a asigurărilor sociale. Pentru a compensa această pierdere, a fost adoptată OUG nr. 3/2018, ce a introdus că formulă de calcul pentru programatori următorul mod de determinare a contribuției: CASS reţinută = venit brut 2018 – CAS datorată în 2018 – salariu net decembrie 2017

Simbolurile utilizate au următoarele înţelesuri:

a) CASS reţinută = contribuţia de asigurări sociale de sănătate reţinută de către angajatori/plătitori din salariul brut în lună, care nu poate fi mai mare decât contribuţia calculată şi datorată conform dispoziţiilor Legii nr. 227/2015, cu modificările şi completările ulterioare;

b) venit brut 2018 = venitul bază de calcul al CASS, realizat în anul 2018;

c) CAS datorată în 2018 = contribuţia de asigurări sociale, calculată şi reţinută de către angajatori/plătitori, potrivit prevederilor Legii nr. 227/2015, cu modificările şi completările ulterioare;

d) salariu net decembrie 2017 = salariul net, determinat prin deducerea din salariul brut a contribuţiilor sociale individuale obligatorii, potrivit legii, în luna decembrie 2017, corespunzător salariului brut prevăzut în contractul individual de muncă, aflat în derulare la dată de 31 decembrie 2017.

Efectul acestei formule de calcul este reducerea contribuției la asigurările de sănătate cu circa 6%, pe care o plătește statul în contul programatorului, astfel încât să se păstreze măcar același salariu net. Diferența până la procentul de 10% este suportată din salariul său de către programator.

Însă această ordonanță a avut aplicabilitate până la dată de 31 decembrie 2018, termen stabilit experes de actul normativ. Legiuitorul nu a prorogat vreun termen de prelungire a acestei proceduri, până la dată prezentului articol. Nu știm dacă această a fost intenția sau pur și simplu este o omisiune cum sunt destul de frecvente în ultimul timp. În lipsa vreunei alte modificări fiscale, reținem faptul că de la 01 ianuarie 2019, își încetează valabilitatea procedura de calcul a contribuției la sănătate pentru programatori după formulă mai sus amintită, iar aceștia datorează contribuție la asigurările de sănătate în cotă întreagă în procent de 10%. Acest lucru ne conduce la opinia că pentru persoanele la care veniturile salariale brute din luna ianuarie 2019 sunt egale cu veniturile salariale brute din luna decembrie 2018, în luna ianuarie 2019, vor avea salarii nete mai mici.

PS. Domnul Ministru de Finanțe a zis că o rezolvă prin Legea bugetului de stat, însă asta se va aproba doar în februarie”, a scris Bența.

Teodorovici a anunțat că programatorii vor avea în continuare scutiri. „Ne-ați auzit pe noi că am spus că pe 2019 nu vor mai beneficia de acest drept? Veți vedea prevederea respectivă în Legea bugetului pe 2019, pentru că este un impact. Veți vedea în textul Legii bugetului un paragraf, un articol care face trimitere la act. Cu zilierii, veți vedea, în luna ianuarie, dacă vreți, în Monitorul Oficial, o prevedere legală, pentru că avem puterea de a emite ordonanțe, până la final de ianuarie, când se întoarce din vacanță Parlamentul, cu eventuale aspecte care pot fi aduse Ordonanței 114, pentru ca anumite lucruri să fie clarificate, unele lucruri să fie adăugate, dar aici depinde de discuția pe care o poartă Ministerul Muncii cu Ministerul Mediului de Afaceri și cu Ministerul de Finanțe pe aspectul zilierilor, ceea ce este foarte corect”, a menționat Teodorovici la un post de televiziune, citat de Hotnews. 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here