Guvernul finanţază cu 500.000 de euro grădiniţele private cu profil sportiv

0
936

Guvernul a aprobat, prin hotărâre, schema de ajutor de minimis prin care acordă ajutor de stat de 500.000 de euro pentru fiecare grădiniţă privată cu profil sportive construită.

Guvernul are în plan construirea, amenajarea şi dotarea a 1.000 de grădiniţe cu profil sportiv.  Este vorba despre Programul guvernamental „gROwth – investim în copii, investim în viitor”,  care beneficiază de o schemă de ajutor de minimis şi care se va derula până la 31 decembrie 2020, cu o alocare multianuală de 2,35 miliarde lei.

Proiectele care vor beneficia de ajutor trebuie să îndeplinească mai multe condiţii:

*Clădirile în care se vor organiza aceste grădiniţe pot fi construcţii noi sau existente, care urmează să se modernizeze şi amenajeze, dar să nu fi funcţionat ca o creşă sau grădiniţă în ultimii 5 ani;

*Clădirea să fie dimensionată pentru cel puţin 2 săli de grupă standard, cu toate facilităţile necesare;

*Să îndeplinească standarde minime de construcţie, de dotare generală şi sportivă, de personal de specialitate şi de echipamente sportive;

*Să existe un număr de minimum 10 angajaţi aferenţi proiectului pe perioada de funcţionare a grădiniţei, atât personal de specialitate, cât şi personal de deservire.

Beneficiarii acestei scheme de ajutor de stat trebuie să menţină cel puţin 10 ani activitatea în aceste grădiniţe, de la data obţinerii autorizaţiei de funcţionare. Nivelul maxim al ajutorului de minimis acordat este de până la 100% din valoarea totală a proiectului finanţat, dar nu mai mult de 500.000 de euro pentru fiecare beneficiar.

De asemenea, se acordă garanţii guvernamentale de stat de până la 50% din valoarea creditului contractat de investitor. Bugetul schemei de ajutor de minimis este prevăzut în bugetul Comisiei Naţionale de Strategie şi Prognoză. Evaluarea şi selectarea proiectelor va fi efectuată de către o comisie formată din personalităţi marcante ale sportului românesc şi din domeniul educaţiei.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here