Guvernul elimină taxele miniere și modifică redevențele, luând ca reper cotațiile de pe bursele internaționale

0
1038

Guvernul vrea să elimine taxele anuale pe activitățile de prospectare, explorare și exploatare minieră, datorate de titularii de licențe din domeniu și stabilite în sume fixe aplicate la kilometrul pătrat de perimetru minier, după ce intenționa să le majoreze cu 5%, și să modifice redevențele miniere, potrivit proiectului noii Legi a minelor.

Astfel, în draftul de act normativ citat nu se mai regăsesc taxele anuale pe activitățile de prospectare, explorare și exploatare minieră, prevăzute de Legea minelor în prezent în vigoare. După cum a relatat Profit.ro, taxa anuală pe activitatea de prospecțiune urma să fie majorată de la 341 la 358 lei/kmp de perimetru minier, cea pe activitatea de explorare – de la 1.367 la 1.437 lei/kmp, iar cea pe exploatare minieră – de la 34.180 la 35.923 lei/kmp. Prin ultima rectificare bugetară de anul trecut, Guvernul estima că va încasa în plus din taxele pe prospecțiuni, explorări și exploatări miniere nu mai puțin de 60 de milioane de lei, în condițiile în care legea inițială a bugetului de stat pe 2018 prevedea încasări de numai 6,37 milioane lei din aceste surse. În 2017, încasările bugetare din taxe miniere s-au ridicat la 20,7 milioane lei.

Proiectul noii Legi a minelor modifică redevențele miniere, una dintre principalele schimbări fiind că, pentru unele resurse minerale, redevența datorată va fi stabilită prin raportare la un preț de referință fixat prin luarea ca reper a cotațiilor respectivelor substanțe pe bursele internaționale.

Astfel, prețul de referință, în cazul minereurilor feroase și neferoase, minereurilor de metale nobile, radioactive și elemente rare și disperse, precum și pentru produsele reziduale miniere și aur și argint aluvionar, va reprezenta prețul mediu al fiecărui metal din concentrat ($/U.M.) pe piață bursieră (Londra – LME, Germania-Boerse, KMDGroup, KITCO), stabilit de către Guvern în ultimul trimestru al anului curent pentru anul următor.

Draftul de act normativ stipulează:

„Valoarea producției miniere reprezintă, în cazul minereurilor feroase și neferoase, minereurilor de metale nobile, radioactive și elemente rare și disperse precum și pentru produsele reziduale miniere și aluviunile auro argentifere, produsul dintre prețul de referință și cantitatea de produs minier. Prețul de referință se stabilește trimestrial, prin norme interne, de către Agenția Națională pentru Resurse Minerale.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here