Guvernul demis vrea să crească salariul minim pe anul 2020

0
1141

Firmele și alți angajatori ar urma să suporte costuri mai mari cu salariile minime din anul 2020,  pentru că guvernul demis Dăncilă spune că intenționează majorarea remunerației minime, din nou.

Premierul demis Vasilica Dăncilă, care asigură interimatul, a declarat la o acțiune electorală la Botoșani, că va majora salariul minim cu 100 de lei, atât la stat, cât și la privat. Anterior, ministrul Muncii, Marius Budăi, afirmase că miercuri va fi pus în transparenţă publică un proiect hotărâre de guvern în acest sens.

Mă bucur că ai dat această veste, Marius Budăi, că vrem să majorăm salariul minim cu 100 de lei”, a spus Vasilica Dăncilă, citată de Mediafax.

Conform programului de guvernare al executivului demis, „salariul minim net va crește anual cu 100 lei, astfel încât în 2020 acesta să fie mai mare decât echivalentul a 300 euro”.

De asemenea, salariul minim pentru cei cu studii superioare se va majora, anual, cu 150 lei, net, a mai promis Guvernul PSD în programul său de guvernare din anul 2018.

În prezent salariul minim brut este de 2080 lei pe lună. la acest nivel, salariul net primit de angajat este de 1263 lei, iar costul total plătit de firmă, de 2127 de lei.  

Dacă se va mări conform promisiunilor din programul de guvernare, salariul minim net va fi de 1363 de lei. La acest nivel, salariul minim brut va fi de 2260 lei, iar costul salarial suportat de firmă va ajunge la 2311 lei, la salariul minim pe economie, din anul 2020.

Lucrătorii cu facultate care au cel puțin un an vechime în muncă în domeniul studiilor superioare au asigurat un salariu minim brut de 2350 lei lunar, în prezent. La acest nivel salarial,  remunerația netă primită de angajat este de 1413 lei, iar costul total plătit de firmă, de 2403 lei.

Dacă va crește conform promisiunilor din programul de guvernare, salariul minim net pentru cei cu studii superioare va ajunge la 1563 lei pe lună, din anul 2020. Aceasta va însemna un salariu minim brut de 2620 lei, ceea ce va ridica pentru firmă costul salarial la 2679 lei pe lună pentru această categorie de lucrători.

Salariile minime nete cresc pentru angajați, mai departe, și prin deducerile personale, în funcție de numărul persoanelor pe care lucrătorii respectivi le au în întreținere.

O altă categorie de salariați, la care salariul minim este diferențiat, este cea a luctătorilor din construcții.Pentru aceștia,ultima reglementare in vigoare este OUG 43 din 12 iunie 2019. În sectorul construcțiilor, la condiții normale de muncă, la un salariu minim brut de 3000 de lei, angajatul fără persoane în întreținere primește în mână un salariu net de 2362 de lei, iar angajatorul plătește un cost salarial de 3010 lei.

Salariul minim pe economie (nu vorbim despre cel în construcții) se decide prin hotărâre de guvern, fără să fie nevoie de ordonanță sau de proiect de lege.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here