Guvernul „de dreapta”, distrugătorul sectorului privat?

0
2431

În „Epoca Dragnea”, Romania a avut o creștere a PIB-ului importantă. În anul 2017 am fost pe primul loc în UE, cu 7,3% creștere. Cum se explică această creștere? Deși am studiat în amănunt economia în cadrul facultății „Business and Economics” pe care am absolvit-o la Rotterdam, nu mă consider un specialist în acest domeniu, așa ca nu îmi permit o analiză complexă. Fundamentul creșterii PIB-ului din acea perioada este, însă, cât se poate de clar: guvernul a mărit într-un mod accelerat pensiile și salariile în mediul public. Astfel, consumul cetățenilor a crescut direct proporțional cu creșterea remunerației. PIB = consum (privat + public) + investiții + exporturi – importuri. Consumul privat a crescut, la fel cum a crescut și consumul statului, pentru remunerația bugetarilor și a pensionarilor.

Astfel, am avut o creștere a PIB-ului bazata in cea mai mare parte pe consum, nu pe investiții sau creșterea exporturilor in raport cu importurile. Ce-i drept însă, guvernul de atunci era mai protecționist când venea vorba de agricultura si producția autohtona, încercând sa le impună supermarketurilor o pondere de 50% alimente produse in Romania. Si zic „mai protecționist” nu din populism, ci din pragmatism. Pentru un bun produs in Romania, statul încasează impozit pe salarul angajaților care produc bunul respectiv, încasează impozit pe bunurile/serviciile consumate de aceeași angajați cat si impozit pe salariile angajaților care produc respectivele bunuri si servicii.

Cu toate acestea, in epoca amintita s-au întâmplat niște lucruri foarte periculoase pentru economia noastră. In primul rând, guvernul a mărit pensiile si salariile din împrumuturi. Si nu orice împrumuturi, ci la cele mai mari dobânzi din UE. Mai mult decât atât, salariile din mediul public au crescut atât de mult încât le-au depășit pe cele din mediul privat. Creșterea salariilor nu a fost bazata însă pe creșterea productivității. Aici a intervenit un hazard moral: prin definiție, creșterea salariilor in mediul privat trebuie sa fie locomotiva pentru crestarea salariilor din mediul public, si nu invers. De ce? Foarte simplu, mediul privat implica un risc mai ridicat pentru salariat, decât mediul public. Guvernul a pus astfel o mare presiune pe privați, obligând-i sa crească salariile angajaților daca vor sa îi păstreze.

Mai departe, guvernul din acea perioada a motivat creșterea salariilor cu atenuarea emigrației. Foarte corect, dar corect este si faptul ca daca statul creste salariile in masa si nu pare preocupat de înalta calificare, elitele aleg sa plece. Îmi aduc aminte însă ca PNL si USR, așa zisa „dreapta” românească, au reclamat atunci toate aceste lucruri, promițând ca le vor remedia o data cu venirea la guvernare. Haideți sa vedem însă cum le-au remediat.

Ce au făcut PNL si USR?

Au promis tăierea pensiilor speciale in maximum 30 de zile, daca nu mă înșală memoria. Nu au făcut-o nici pana astăzi. Dar sa zicem ca acesta este un capitol minor in angrenajul economiei, „nu ne luam dintr-atât”. Ce este grav însă, este următorul fapt: după ce au reclamat sus si tare creșterea artificiala a salariilor si a pensiilor, au ajuns la guvernare si ghici ce? Le-au lăsat fix așa cum erau, nu au luat nicio măsura sa le scadă, astfel încât sa „ni le putem permite” si, mai mult decât atât, sa degreveze privații. Asta pentru ca „dreapta” trebuie sa aibă grija de mediul privat autohton, nu-i așa? Bineînțeles, in tot timpul asta am continuat sa ne împrumutam la dobânzi exorbitante, datoria publica crescând exponențial.

Liberalizarea pieței de gaze, in loc de masuri de austeritate?

Veniturile statului trebuiau crescute cumva ca sa se poată susține: creșterea consumului nu mai era o opțiune iar activitatea privaților a fost oricum îngreunata. De unde ar fi putut sa plătească mai multe impozite? Astfel, guvernul Orban vine cu o hotărâre ciudata: liberalizarea pieței gazelor, concomitent cu o scădere a producției gazelor pentru producătorii autohtoni. Atenție! – pentru un consum care se preconiza a fi mai mare in raport cu cel de anul precedent. Astfel, am ajuns sa importam mai mult. De ce statul european, respectiv România, cu cele mai mari rezerve de gaze de pe continentul european, importă în loc să exporte? Guvernul Orban a decis, pentru prima dată în istoria recentă, că Executivul României nu mai are obligația de a face primăvara și vara rezerve, când gazul importat este mai ieftin, pentru a le utiliza iarna, când este mai scump. Haideți sa vedem de ce?

Pentru a face „economii”, executivul „de dreapta” nu a ales sa scadă salariile din mediul public, pe care nu si le permitea. Probabil au considerat măsura aceasta ca fiind prea „nepopulara”. Prețul gazelor si a energiei a crescut însă galopant, din cauza liberalizării. Asta înseamnă ca au crescut veniturile, atât pentru firmele străine de la care importam gaz si energie, cat si pentru firmele producătoare autohtone. Banii au ajuns parțial, la bugetul de stat.

Cine a avut cel mai mult de suferit?

Toata lumea a avut de suferit din cauza scumpirii gazului si a energiei, firește. Însă nu toata lumea in mod egal. Pe de-o parte, bugetarii si pensionarii au de plătit facturi mai mari pentru uz casnic. Mediul privat a avut însă exponențial mai mult de suferit: facturi pentru uz casnic, dar si facturi pentru activitatea companiei. Daca au si „norocul” sa lucreze in producție, majoritatea nu își vor mai putea susține cheltuielile. Aici o sa va dau un exemplu concret, adus in spațiul public de colegul meu, Petrișor Peiu: „unul dintre ultimii mari crescători de porci și de păsări din România, cu ferme care însumează peste 100 000 de porci și câteva milioane de păsări. Om care s-a ocupat, în absența statului care ar fi trebuit s-o facă, de reproducerea animalelor din fermele sale. Căci dacă România are o problemă uriașă în agricultură, aceea ține de pierderea a trei sferturi din efectivele de porci. Și de distrugerea cvasitotalității fermelor de reproducere. Am spune că, în lipsa acestui om și a încă câtorva numărați pe degetele de la o mână, astăzi am importa întregul nostru consum de carne de porc. Ei bine, ce credeți că a primit omul acesta cadou de Crăciun? Vreo subvenție de la stat, vreun ajutor de orice fel? Măcar vreun telefon de control de la vreun ministru? Nu, oameni buni, omul a primit o creștere de 10 ori a prețului la gazele cu care încălzește fermele de pui! De 10 ori, de la 67 lei /MWh la 680 lei/MWh. Dacă ar consuma aceeași cantitate de gaz precum în 2021, în 2022 ar trebui să plătească o factură totală la gaze naturale mai mare decât întreaga cifră de afaceri de anul trecut!”

Este de prisos sa mai menționăm ca din cauza creșterii preturilor pentru gaz si energie, preturile tuturor bunurilor si serviciilor din Romania vor creste, direct proporțional cu cat consum de gaz/energie implica fiecare domeniu de activitate. Astfel, vom avea parte de o inflație galopanta, care va reduce drastic puterea de cumpărare a romanilor.

Guvern de dreapta?

Este cat se poate de clar ca guvernul Orban si mai apoi guvernul Catu si-au bătut joc de mediul privat din Romania. După ce nu au reparat raul făcut de PSD, pe care chiar ei l-au reclamat, guvernul „de dreapta” a dus o mare parte din companiile autohtone in pragul falimentului. Mă întreb, daca firmele romanești vor da faliment sau vor scădea producția, de unde va mai incasa bugetul de stat impozite? De unde le va plăti statul ajutor social angajaților disponibilizați din cauza scăderii producției? De unde va plăti salariile bugetarilor si pensiile? Zilele trecute, „Nick” Ciuca si-a anunțat intenția de regularizare a pieței, începând cu 1 aprilie, de ziua păcălelilor. Adică, practic, sa ne întoarcem de unde am pornit. Oare liberalizarea preturilor a fost un experiment, o strategie prost gândită sau o crima împotriva romanilor?

P.S. In situația in care ne aflam, poate ar fi mai potrivit in fotoliul de prim-ministru un economist decât un general. Armata de condus nu prea mai avem, dar de foame vom muri sigur.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here